Ο δήμαρχος Δράμας Γ. Παπαδόπουλος μιλάει στον «Π.Τ.»
«Μέχρι το 2030 πρέπει να μειώσουμε
στο Δήμο Δράμας κάτω από 10%
τα απορρίμματα στον πράσινο κάδο»
► Γιατί σταμάτησε η Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων και τι θα γίνει από εδώ και πέρα
► Στόχος μέχρι το καλοκαίρι η επαναλειτουργία του Κέντρου Διαλογής Ανακύκλωσης
Του Θανάση Πολυμένη
Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ στη Δράμα, αγκομαχά πραγματικά. Αυτή την ώρα, επί της ουσίας, τίποτα δεν λειτουργεί σωστά, μιας και καμιά μονάδα ανακύκλωσης στη Δράμα δεν δουλεύει όπως θα έπρεπε να δουλεύει.
Τα ανακυκλώσιμα υλικά, αλλά και το χαρτί χαρτόνι, συγκεντρώνονται, μεταφορτώνονται και φεύγουν στην Ξάνθη όπου εκεί γίνεται η διαλογή τους. Κυρίως όμως, εκείνη η περίφημη Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒ – καφέ κάδος) που μέχρι σήμερα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί και να λειτουργεί, σταμάτησε πριν ακόμα ξεκινήσει.
Τα προβλήματα πολλά στον τομέα της ανακύκλωσης και η νέα δημοτική αρχή καλείται να βάλει μπροστά τις μηχανές, να τρέξει, ώστε στο επόμενο διάστημα όλα αυτά να πάρουν το δρόμο τους.
Ο Δήμος Δράμας είναι υποχρεωμένος να κάνει κάτι και να πετύχει σ’ αυτόν τον τομέα, μιας και τα νούμερα δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκά, καθώς θα πρέπει μέχρι το 2030, να ρίξει σε μονοψήφιο ποσοστό τα σύμμεικτα του πράσινο κάδου ή τουλάχιστον όσα πάνε για ταφή και να αυξήσει σε υψηλά ποσοστά τα νούμερα για τον μπλε κάδο και τον μπλε με κίτρινο καπάκι. Και ταυτόχρονα, να ολοκληρωθεί η Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒ) και να εγκαταστήσει τον καφέ κάδο.
Επίσης επιβάλλεται, να ξεκινήσει να επαναλειτουργεί και πάλι το περίφημο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) της Δράμας, που έχει κλείσει εδώ και μεγάλο διάστημα.
Ένα θετικό σημείο πάνω σ’ αυτόν τον τομέα, είναι ότι ο νέος δήμαρχος Δράμας Γιώργος Παπαδόπουλος, είναι και πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ, της Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας Διαχείρισης Απορριμμάτων Αν. Μακεδονίας – Θράκης.
Η Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων
Στο πλαίσιο αυτό, ο «Π.Τ.» μίλησε με το δήμαρχο Δράμας και πρόεδρο της ΔΙΑΑΜΑΘ κ. Παπαδόπουλο, ώστε να δούμε σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα η κατάσταση, αρχικά με τη Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒ).
Η κατασκευή της ΜΕΒ είχε εξαγγελθεί με ανακοινώσεις, δηλώσεις και σχεδόν μέσα από μια πανηγυρική κατάσταση, τον Δεκέμβριο του 2021, είχαν πέσει οι υπογραφές σύμβασης με τον τότε πρόεδρο της ΔΙΑΑΜΑΘ κ. Τσέπελη (τότε δήμαρχο Ξάνθης), τον τότε δήμαρχο Δράμας κ. Μαμσάκο και τον ανάδοχο εργολάβο. Προϋπολογισμός 2,5 εκατ. ευρώ. Στόχος, η κατασκευή μιας μονάδας επεξεργασίας οργανικών αποβλήτων, που θα συγκεντρώνονταν μέσω του καφέ κάδου και θα παρήγαγε το λεγόμενο οργανικό λίπασμα υψηλής ποιότητας.
Αυτή η μονάδα επεξεργασίας θα διαχειριζόταν τα λεγόμενα βιοαπόβλητα, δηλαδή οργανικές ουσίες όπως υπολείμματα φαγητού. Σήμερα, όλο αυτό το υλικό πετιέται στον πράσινο κάδο και οδηγείται προς ταφή.
Παρ’ όλα αυτά, η κατασκευή της μονάδας αυτής δεν προχώρησε και σταμάτησε. Δύο χρόνια μετά δεν έχει ολοκληρωθεί.
Σε ερώτηση προς το νέο δήμαρχο Δράμας κ. Γ. Παπαδόπουλο, τι συμβαίνει και η μονάδα αυτή δεν έχει προχωρήσει ακόμα εξηγεί ότι, «εδώ και 15 μήνες και περισσότερο, ο ανάδοχος εργολάβος έχει σταματήσει την κατασκευή της και δεν μπορεί να προχωρήσει».
Όπως μάλιστα τονίζει συγκεκριμένα «είχε πάρει το έργο με έκπτωση 36%. Σήμερα, έχουμε φωνάξει τον εργολάβο και μας εξήγησε ότι για διάφορους λόγους δεν μπορεί πλέον να το υποστηρίξει. Αυτό που κάναμε μέχρι σήμερα, είναι ότι του έχουμε ζητήσει να αποσυρθεί από το έργο και να προχωρήσουμε στον επόμενο ανάδοχο που είχε αιτηθεί να πάρει το έργο».
Αυτό που σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος, είναι ότι «αν κηρυχθεί έκπτωτος θα χάσουμε άλλα δύο χρόνια λόγο της διαδικασίας, ενώ θα χαθεί και η χρηματοδότηση. Έτσι, σε συνεννόηση που είχαμε με τον επόμενο ανάδοχο εργολάβο, αυτός δέχεται να αναλάβει το έργο και να το ολοκληρώσει και μάλιστα με το ποσοστό του πρώτου, 36% έκπτωση».
Την όλη εξέλιξη και διαδικασία γνωρίζει μάλιστα και το Υπουργείο και απ’ ότι φαίνεται έχει δοθεί και το «πράσινο φως» ώστε να προχωρήσει.
«Μας ενδιαφέρει ο καφέ κάδος»
Αυτό που χαρακτηριστικά επισημαίνει ο δήμαρχος Δράμας και πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ κ. Παπαδόπουλος, είναι το αυξημένο ενδιαφέρον του για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη εγκατάσταση και λειτουργία του καφέ κάδου στο Δήμο.
«Μας ενδιαφέρει ο καφέ κάδος ιδιαίτερα. Ως δημοτική αρχή, πριν από 20 μέρες που έκλεισε το Interreg, κάναμε πρόταση σχετικά μ’ αυτό, για αγορά δύο απορριμματοφόρων για τον καφέ κάδο, αλλά και αγορά μεγάλης ποσότητας καφέ κάδων».
Η λειτουργία του ΚΔΑΥ
Το ΚΔΑΥ, είναι το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών. Αυτό είχε εγκαινιαστεί πριν από αρκετά χρόνια, επί θητείας δημάρχου Δράμας κ. Κ. Χαρακίδη. Σήμερα, η μονάδα δεν λειτουργεί και το μόνο που γίνεται, είναι να συγκεντρώνει τα ανακυκλώσιμα υλικά, να τα μεταφορτώνει και να τα στέλνει σε ανάλογη μονάδα στην Ξάνθη.
Αυτό που σημειώνει ο δήμαρχος Δράμας, είναι ότι έχουν ξεκινήσει οι ενέργειες εκείνες, ώστε να το ΚΔΑΥ «να επαναλειτουργήσει για τα ανακυκλώσιμα στη Δράμα. Αυτό θα πρέπει να γίνει αφενός για να δώσουμε ξανά μεροκάματο σε 30 – 40 οικογένειες στη Δράμα, αλλά και για να λειτουργήσει και πάλι η ανακύκλωση».
Χαρτί χαρτόνι και ποσοστά
Από τα σημαντικότερα ζητήματα, είναι η συγκέντρωση του χαρτιού χαρτονιού. Όπως λέει ο κ. Παπαδόπουλος, «σήμερα το χαρτί χαρτόνι που συγκεντρώνεται είναι ελάχιστο. Επάνω σ’ αυτό, να πω ότι ήδη έχουμε εντάξει στον προϋπολογισμό ένα ποσό 120.000 ευρώ ως δημοτική αρχή, για την αγορά καινούριων κάδων. Για να αλλάξουμε όλους τους σπασμένους κάδους, είτε είναι πράσινοι, μπλε, ή μπλε με κίτρινο καπάκι στο κέντρο της πόλης. Μια ακόμα μέριμνά μας είναι να αυξήσουμε τον κάδο με κίτρινο καπάκι. Είναι πολύ σημαντικό, καθώς σήμερα στον πράσινο κάδο, το μεγαλύτερο ποσοστό είναι χαρτί».
Όπως εξηγεί ο ίδιος, «μεγάλο ποσοστό από το χαρτί – χαρτόνι σήμερα πηγαίνει στον πράσινο κάδο, ο οποίος βρίσκεται σε ποσοστό 78%. Αυτό, και σύμφωνα με τα δεδομένα του Υπουργείου πρέπει να πέσει στο ελάχιστο. Να ανέβει ο μπλε κάδος, που σήμερα είναι στο 8%-10% που η Δράμα δεν το έχει ακόμα και πρέπει να φτάσει μέχρι το 2030 στο 55%».
Επισημαίνει μάλιστα, ότι, «θα πρέπει να φτάσουμε στο σημείο ώστε, όταν ο πράσινο κάδος (σύμμεικτα) πηγαίνει για ταφή να είναι μονοψήφιο ποσοστό κάτω από το 10%. Σήμερα για τη Δράμα τα νούμερα αυτά είναι ασύλληπτα. Για να πιαστούν όμως αυτοί οι στόχοι, βάζουμε δεδομένο ότι θα πρέπει να δουλέψει η ΜΕΒ, οι μονάδες οι οποίες σταμάτησαν σχεδόν οριζόντια για τα βιοαπόβλητα. Θα πρέπει να δουλέψει το ΚΔΑΥ που σημαίνει ότι θα πρέπει να μπούμε και πάλι στη διαδικασία να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα ή μέσα στο καλοκαίρι, και να ξεκινήσουμε την εκπαίδευση των παιδιών στα σχολεία, διαφορετικά δεν βλέπουμε πώς θα εκτονωθεί η κατάσταση. Η εκπαίδευση των πολιτών και γενικά ξεκινώντας από τα παιδιά, είναι αναγκαία».
Πάρκα τσέπης
Σε μια συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με τον πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου κ. Γιάννη Ανδρουλάκη, ο δήμαρχος Δράμας συζήτησε το θέμα των πάρκων τσέπης όπως λέγονται. Δημόσιοι κοινόχρηστοι χώροι στην πόλη, οι οποίοι σήμερα είναι αναξιοποίητοι και σχεδόν σκουπιδότοποι. Στο ίδιο πλαίσιο, μπορούν να αξιοποιηθούν με κάποιες προϋποθέσεις, ακόμα και ιδιωτικά οικόπεδα. Στόχος, όπως λέει ο δήμαρχος, «να δημιουργήσουμε μικρές πράσινες οάσεις σε διάφορα σημεία μέσα στην πόλη».