Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ΤΟΕΒ Δράμας
Ο ΤΟΕΒ Βοϊράνης ο μεγαλύτερος της χώρας
με χρέη που είχαν φτάσει στο 1.200.000 ευρώ!
► Παράπονα από την αντιμετώπιση που είχαν από τη ΔΕΗ
► Τα έξοδα από την τρέχουσα λειτουργία του ΤΟΕΒ πληρώνονται κανονικά
► Στα 4.156.538 ευρώ η Μακεδονία και στις 320.007 ευρώ η Θράκη
Του Θανάση Πολυμένη
ΑΡΚΕΤΟΣ λόγος γίνεται τελευταία, αναφορικά με τα χρέη του Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) ανά τη χώρα, οι οποίοι διαχειρίζονται τις γεωτρήσεις και τα έξοδά τους ανά περιοχές. Στην περιοχή της Δράμας, υπάρχουν συνολικά εννέα ΤΟΕΒ: Βοϊράνης, Κ. Αγρού – Φωτολίβους, Κουδουνίων και Νοτίου Δράμας, Νέας Αμισού, Ρέμβης, Σιταγρών – Μυλοποτάμου, Προσοτσάνης, Λεκανοπεδίου – Κ. Νευροκοπίου και Ανθοχωρίου.
Δυστυχώς δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη υπηρεσία, μέσω της οποίας να μπορέσεις να δεις πόσα είναι τα χρέη του κάθε ΤΟΕΒ ξεχωριστά αλλά και συνολικά. Θα πρέπει να το δεις ξεχωριστά.
Επίσης, δεν κατέστη δυνατόν να μιλήσουμε με όλους τους προέδρους των ΤΟΕΒ. Το θέμα όμως δεν είναι εκεί. Κάθε ΤΟΕΒ, έχει κάποια χρέη, άλλοι λιγότερα, άλλοι περισσότερα. Ο «Πρωινός Τύπος», κατόρθωσε να μιλήσει με δύο απ’ αυτούς. Τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Προσοτσάνης κ. Πολυχρόνη Βασιλειάδη και τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Βοϊράνης κ. Σωτήρη Παπαδόπουλο.
Όπως μας είπε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Προσοτσάνης κ. Βασιλειάδης, είναι σχετικά μικρός ΤΟΕΒ και οι οφειλές του αυτή τη στιγμή φτάνουν στις 8.000 ευρώ περίπου. Όπως επισημαίνει, τα χρέη του ΤΟΕΒ προέρχονται κυρίως από κάποιες παλαιότερες γεωτρήσεις, τις οποίες έχουν κλέψει και έχουν ρημάξει, ενώ ουσιαστικά χρέη αυτή τη στιγμή από την τρέχουσα λειτουργία του ΤΟΕΒ δεν υπάρχουν.
Ο ΤΟΕΒ Βοϊράνης
Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται πως αντιμετωπίζει ο ΤΟΕΒ Βοϊράνης, που όπως επισημαίνει μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρός του κ. Παπαδόπουλος, είναι ένας από τους μεγαλύτερους της χώρας, αν όχι ο μεγαλύτερος, με 100.000 στρέμματα στη δικαιοδοσία του.
Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ, ότι τα έσοδα των ΤΟΕΒ προέρχονται από τους αγρότες μέλη τους, καθώς διαχειρίζονται τις γεωτρήσεις στο πότισμα των καλλιεργειών τους.
Όπως επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος, ο ίδιος με τη σημερινή διοίκηση, ανέλαβε πριν από 4 χρόνια, και βρήκαν ένα συνολικό χρέος 1.200.000 ευρώ. Από αυτά, οι 350.000 ευρώ ήταν χρέη προς τη ΔΕΗ και οι 750.000 ευρώ χρέη προς το ΙΚΑ. Σήμερα, τα ποσά αυτά έχουν μειωθεί σημαντικά. Στο ΙΚΑ οφείλονται 500.000 ευρώ, ενώ στη ΔΕΗ οφείλονται 100.000 ευρώ. «Όσον αφορά την τρέχουσα λειτουργία του ΤΟΕΒ, τα έξοδα πληρώνονται κανονικά σήμερα», επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος και εκφράζει το παράπονό του, ότι δυστυχώς «από κανέναν δεν έχουμε καμιά βοήθεια. Όταν είχαμε ζητήσει από τη ΔΕΗ να πληρώσουμε ένα μεγάλο ποσό μαζεμένο, και είχαμε ζητήσει να μας κάνει κάποια έκπτωση, δυστυχώς δεν έκανε τίποτα. Ζήτησαν όλα τα λεφτά κανονικά».
Μας λέει επίσης ο κ. Παπαδόπουλος, ότι ο ΤΟΕΒ Βοϊράνης είναι από τους φθηνότερους ΤΟΕΒ της χώρας, με το πάγιο να ανέρχεται στα 4 ευρώ και με την έκπτωση να κατεβαίνει στα 3 ευρώ, ενώ σε άλλους ΤΟΕΒ ανέρχεται ακόμα και στα 10 ευρώ! Τα 100.000 στρέμμα στη δικαιοδοσία του, τον καθιστούν σε έναν από τους μεγαλύτερους ΤΟΕΒ της χώρας και καταλαμβάνουν τρεις νομούς: Δράμας, Καβάλας και Σερρών. Όπως τέλος μας λέει, αυτή τη στιγμή στον ΤΟΕΒ Βοϊράνης εργάζονται 11 αγρονομείς και 3 άτομα προσωπικό γραφείου.
45 εκατομμύρια!
Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ, όπως ήδη έχουμε γράψει και τις προηγούμενες ημέρες, ότι τα συνολικά χρέη των ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ, ανέρχονται στα 45 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για τις οφειλές που προέρχονται από τη λειτουργία αποστραγγιστικών και αντιπλημμυρικών αντλιοστασίων, τα οποία έχουν χαρακτήρα «κοινής ωφέλειας».
Χαρακτηριστικά είναι τα νούμερα που δίνει η ΔΕΗ ανά Περιφέρεια πάντως, όπου τα μεγαλύτερα χρέη έχουν Οργανισμοί από την Πελοπόννησο (12.601.163 ευρώ). Ακολουθούν η Στερεά Ελλάδα (μαζί με την Αιτωλοακαρνανία) όπου οι οφειλές είναι 11.419.282 ευρώ, η Θεσσαλία (9.397.750), η Ήπειρος (6.976.419), η Μακεδονία (4.156.538), η Κρήτη (777.730 ευρώ), η Θράκη (320.007 ευρώ) και το Ιόνιο (8.618 ευρώ) έχουν τα λιγότερα χρέη.