Home > νέα > Μεγάλες αλλαγές στον Ελληνικό Στρατό Το Κέντρο Νεοσυλλέκτων Παρανεστίου που μετατράπηκε σε στρατόπεδο κράτησης παράνομων μεταναστών

Μεγάλες αλλαγές στον Ελληνικό Στρατό Το Κέντρο Νεοσυλλέκτων Παρανεστίου που μετατράπηκε σε στρατόπεδο κράτησης παράνομων μεταναστών

Μεγάλες αλλαγές στον Ελληνικό Στρατό

Κλείνουν τα Κέντρα Εκπαίδευσης

Νεοσυλλέκτων σε όλη τη χώρα

Το Κέντρο Νεοσυλλέκτων Παρανεστίου που μετατράπηκε σε στρατόπεδο κράτησης παράνομων μεταναστών

 

 

ΜΕΓΑΛΕΣ αλλαγές ετοιμάζονται να ισχύσουν ήδη από τη Β΄ΕΣΣΟ του 2018, καθώς με απόφαση της κυβέρνησης καταργούνται πλέον όλα τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων στη χώρα. Η κατάταξη θα γίνει πλέον από τα Σημεία Υποδοχής Οπλιτών, τα οποία στην ουσία θα είναι κάποιες κεντρικές μονάδες, και σε δυο μέρες οι νεοσύλλεκτες θα προωθούν αμέσως στις μονάδες όπου θα υπηρετούν.

Αυτό για τον Ελληνικό Στρατό σημαίνει μεγάλες αλλαγές, καθώς οι νεοσύλλεκτοι μέχρι σήμερα, παρέμεναν στα Κέντρο Νεοσυλλέκτων πάνω από ένα μήνα και στη συνέχεια προωθούνταν στις μονάδες τους.

Θυμόμαστε όλοι παλαιότερα, τι μεγάλη φασαρία γινόταν για να έχει μια πόλη Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων. Ακόμα και η Δράμα είχε βρεθεί σ’ αυτή τη θέση, μέχρι και το Παρανέστι. Το τελευταίο Κέντρο Νεοσυλλέκτων που έκλεισε στη Δράμα, ήταν αυτό του Παρανεστίου το 2011.

Το Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων στο Παρανέστι έκλεισε με μια γενική διαταγή του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) το 2011, ενώ στη συνέχεια, μερικά χρόνια αργότερα, μετατράπηκε σε Κέντρο Υποδοχής Παράνομων Μεταναστών. Σύμφωνα μάλιστα με ερώτηση στη Βουλή του τότε βουλευτή Δράμας της Νέας Δημοκρατίας κ. Τζίμα, «η λειτουργία του Κέντρου αυτού στο Παρανέστι, κρινόταν (σ.σ. τότε) απολύτως πετυχημένη και απαραίτητη», ενώ, «συμβάλει στην τόνωση της τοπικής οικονομίας».

Παλαιότερα, τα Κέντρα Νεοσυλλέκτων για πολλές πόλεις της χώρας, θεωρούνταν … πόλος οικονομικής ανάπτυξης, καθώς οι εκατοντάδες νεοσύλλεκτοι σε κάθε ΕΣΣΟ που κατατάσσονται, άφησαν αρκετά χρήματα για φαγητό, καφέδες, σινεμά και άλλα. Για όσους θυμούνται, το στρατόπεδο «Παπαργύρη» είχε λειτουργήσει μάλιστα και ως Κέντρο Νεοσυλλέκτων από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και για μερικά χρόνια. Παλαιότερα, όταν ένα Κέντρο Νεοσυλλέκτων έκλεινε σε μια πόλη, οι κάτοικοι κατέβαιναν ακόμα και σε μαζικές διαδηλώσεις και οι πολιτικοί κατέθεταν επερωτήσεις στη Βουλή.

stratopedo Paranestioy

Το στρατόπεδο Πανταζόπουλο στο Παρανέστι, λειτούργησε ως Κέντρο Νεοσυλλέκτων από το 2004 μέχρι και το 2011.

Έκτοτε μετατράπηκε σε κέντρο υποδοχής παράνομων μεταναστών.

Οι σημερινές αλλαγές

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ημερών, τα Κέντρα Εκπαίδευσης θα πάψουν να λειτουργούν σε ό,τι αφορά στον Στρατό Ξηράς, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως στην περίπτωση του Κέντρου Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων και του Κέντρου Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων. Σε ό,τι αφορά στην Πολεμική Αεροπορία και στο Πολεμικό Ναυτικό, δεν θα υπάρξουν αλλαγές. Ουσιαστικά με βάση τις πληροφορίες από τη Β ΕΣΣΟ του 2018 καταργούνται τα Κέντρα Εκπαίδευσης:

Πυροβολικού – Θήβα

Μηχανικού – Ναύπλιο

9ο Σύνταγμα Πεζικού – Καλαμάτα

547/ΑΜ Τάγμα Πεζικού – Ρέθυμνο

2/39 Σύνταγμα Ευζώνων – Μεσολόγγι

1ο Σύνταγμα Πεζικού. ΔΙΚΕ – Τρίπολη

Υγειονομικού – Άρτα

Εφοδιασμού- Μεταφορών – Σπάρτη

586 Μηχανοποιημένο Τάγμα Πεζικού – Γρεβενά

Υλικού Πολέμου – Λαμία

Διακλαδικό Κέντρο – Τρίπολη

Στα νησιά και τον Έβρο, όπου υπηρετούν και οι περισσότεροι στρατιώτες, θα δημιουργηθούν και τα περισσότερα Σημεία Υποδοχής. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την εφημερίδα, ένα Σημείο Υποδοχής Οπλιτών θα δημιουργηθεί στη Ρόδο, στο οποίο θα καταταγούν όλοι οι στρατιώτες που προορίζονται για τις μονάδες του νησιού, αλλά και για τις μονάδες κοντινών νησιών όπως το Καστελόριζο, ενώ κάτι ανάλογο θα συμβεί και με άλλα ακριτικά νησιά, όπως η Κως , η Χίος, η Λέσβος, η Σάμος, η Λήμνος, αλλά και η Κρήτη.

Στα σημεία υποδοχής οι στρατιώτες επί της ουσίας θα περνούν τις ιατρικές εξετάσεις, θα παίρνουν ιματισμό και στη συνέχεια θα λαμβάνουν το φύλλο πορείας για τις μονάδες όπου θα περνούν τη βασική εκπαίδευση στα όπλα λαμβάνοντας παράλληλα και εκπαίδευση σε ειδικότητα.

 

Οικονομικοί λόγοι

Φυσικά, οι όλες ανακατατάξεις που γίνονται, αφορούν καθαρά οικονομικούς λόγους, καθώς ο Ελληνικός Στρατός δυσκολεύεται ως φαίνεται, να θρέψει εκατοντάδες νεοσύλλεκτους κυρίως, στρατιώτες. Με αυτές τις ανακατατάξεις, όπως υποστηρίζει τα ΥΠΕΘΑ, πρόκειται να εξοικονομηθούν περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από τα λειτουργικά έξοδα, ενώ μερικές εκατοντάδες στελέχη και οπλίτες, θα αποδεσμευτούν για μονάδες εκστρατείας.