Home > νέα > Μεγάλες οι καθυστερήσεις έργων στις Κοινότητες Δ. Δράμας από τη ΣΑΤΑ ► Αποστολίδης: Στο τριπλάσιο η συσσώρευση χρημάτων από την ετήσια ΣΑΤΑ

Μεγάλες οι καθυστερήσεις έργων στις Κοινότητες Δ. Δράμας από τη ΣΑΤΑ ► Αποστολίδης: Στο τριπλάσιο η συσσώρευση χρημάτων από την ετήσια ΣΑΤΑ

Από τη λογοδοσία της δημοτικής αρχής Δράμας

Μεγάλες οι καθυστερήσεις έργων

στις Κοινότητες Δ. Δράμας από τη ΣΑΤΑ

► Αποστολίδης: Στο τριπλάσιο η συσσώρευση χρημάτων από την ετήσια ΣΑΤΑ

► Σαλπιγκτίδης: Το 2025 θα υλοποιηθεί το 90% των χρημάτων των Κοινοτήτων

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΑ ΑΡΚΕΤΑ ενδιαφέρον θέμα για την αξιοποίηση των χρημάτων από τη ΣΑΤΑ στις Κοινότητες του Δήμου Δράμας, έθεσε ως επερώτηση στη λογοδοσία της δημοτικής αρχής, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πρότζεκτ για τη Δράμα» κ. Αποστολίδης.

Όπως τόνισε εισηγούμενος το θέμα ο κ. Αποστολίδης, «οι πόροι από την ΣΑΤΑ αποτελούν την κύρια και τις περισσότερες φορές τη μοναδική πηγή χρηματοδότησης των έργων που γίνονται στις κοινότητες του Δήμου Δράμας.

Παρατηρείται το φαινόμενο οι πόροι της ΣΑΤΑ να μην χρησιμοποιούνται και έτσι τα χρήματα των ανεκτέλεστων έργων να είναι τριπλάσια και τετραπλάσια της ετήσια ΣΑΤΑ. Αυτό σημαίνει ότι δεν εκτελούνται έργα στα χωριά, την στιγμή που είναι απαραίτητες οι παρεμβάσεις σε τομείς, όπως οδοποιία ή κοινόχρηστοι χώροι».

Ο κ. Αποστολίδης ζήτησε ενημέρωση για το ποσοστό της ΣΑΤΑ που απορροφήθηκε για το 2023 και με ποιο τρόπο σκοπεύει η δημοτική αρχή «να επιταχύνει την απορρόφηση των ποσών της ΣΑΤΑ που παραμένουν στα ταμεία του Δήμου Δράμας».

Απαντώντας στο θέμα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Σαλπιγκτίδης, παραδέχθηκε ότι «η ΣΑΤΑ του 2024 δεν  προχώρησε όπως θα θέλαμε, όμως αυτό δεν είναι κάτι που μας ανησυχεί, καθώς τα τελευταία χρόνια είθισται να ενσωματώνεται η ΣΑΤΑ προηγούμενων ετών στην επόμενη χρονιά. Αυτό έγινε το 2022 και το 2023».

Ως παράδειγμα ο αντιδήμαρχος έφερε την οδοποιία του Δήμου Δράμας, «που τώρα ενώθηκαν οι προηγούμενες χρονιές και θα γίνει ένα μεγάλο έργο».

Όπως εξήγησε, «αυτό που μπορώ να διαβεβαιώσω, είναι ότι γίνεται σε όλους τους Δήμους της χώρας και οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως στην υποστελέχωση των Υπηρεσιών, τις αποφάσεις πολλών Κοινοτήτων να συγκεντρώσουν ένα μεγαλύτερο ποσό ώστε την επόμενη χρονιά να κάνουν ένα έργο ή την προμήθεια που θέλουν και είναι χρήματα που δεν χάνονται».

Παράλληλα, ο κ. Σαλπιγκτίδης εξήγησε ότι «η Υπηρεσία βάζει κάποιες προτεραιότητες, κυρίως όταν πρέπει να προλάβουμε κάποιες προθεσμίες και αναγκαστικά δεν υλοποιούμε τη ΣΑΤΑ σε κάποιες Κοινότητες».

Τόνισε μάλιστα, ότι «φέτος, η Υπηρεσία Τεχνικών Έργων, σε συνεννόηση με προέδρους των Κοινοτήτων έχει δημιουργήσει ένα πανόραμα έργων για το 2025, όπου συνενώνεται η  παλαιότερη ΣΑΤΑ και ήδη έχουν ξεκινήσει μελέτες».

Σε άλλο σημείο ο αντιδήμαρχος τόνισε ότι «μόνο σε 3-4 χωριά έγιναν κάποια έργα από τη ΣΑΤΑ, ενώ φέτος θα υλοποιηθεί το 90%  όλων των ετών».

Μαμσάκος: Τροποποιήσεις και καθυστερήσεις

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο πρώην δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, λέγοντας: «Θεωρώ μεγάλο γεγονός το οποίο αποτελεί τη μη κανονική λειτουργία της ΣΑΤΑ, είναι ότι έχουμε πάρα πολλές συχνές τροποποιήσεις προϋπολογισμών. Αυτό σημαίνει ότι ετοιμάζεται μια μελέτη και έρχεται τροποποίηση του προγράμματος της ίδιας διοίκησης και αλλάζει πραγματικά όλα τα έργα. Άρα μπαίνει ξανά η Υπηρεσία σε μια διαδικασία νέας μελέτης, και έτσι παρατηρούνται πολλές καθυστερήσεις στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων. Αυτό που από τη μεριά μας και την εμπειρία που είχαμε αποκτήσει τα προηγούμενα χρόνια, είναι να συνεννοηθείτε με τους προέδρους των Κοινοτήτων να μην έχουν συχνές τροποποιήσεις του Τεχνικού τους Προγράμματος, ώστε να μπορεί να υλοποιείται και η ΣΑΤΑ κάθε χρονιάς. Κι εμείς είχαμε πολλές καθυστερήσεις τις προηγούμενες χρονιάς, λόγω καθυστερήσεων».