Μεγάλη η ανταπόκριση των Δραμινών
Με τη σύμπραξη όλων των φορέων
γίνεται αποτελεσματικότερη
η καταπολέμηση για τα ναρκωτικά
Σε χαμηλά και διαχειρίσιμα επίπεδα τα ποσοστά την περίοδο της κρίσης
Της Σουζάνας Θεοδωρίδου
Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην εκδήλωση με θέμα: «Ουσιοεξάρτηση. Ο ρόλος της διασύνδεσης στην αντιμετώπιση της», την οποία συνδιοργάνωσαν το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Δράμας «ΔΡΑΣΗ», με την ΜΟΘΕ Γ.Ν. Δράμας και την Διεθνή Ένωση Αστυνομικών – Τ.Δ. Ν.Δράμας (Ι.Ρ.Α.).
Η εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 14 Νοεμβρίου, στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.
Η εκδήλωση, διεξήχθη στο πλαίσιο της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης του κοινού για το πρόβλημα των ναρκωτικών που ταλανίζει την κοινωνία και ιδιαίτερα το πιο ζωντανό και δυναμικό της κομμάτι, την νεολαία. Το θέμα, ανέλυσαν οι εισηγητές με τις σημαντικές τοποθετήσεις που παρουσίασαν στο κοινό.
Σε δηλώσεις τους στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο Πρόεδρος Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ κ. Ευάγγελος Καφετζόπουλος, ανέφερε ότι η Δράμα έχει μια πρωτοτυπία, καθώς από την έναρξη λειτουργίας, τόσο του Κέντρου Πρόληψης, όσο και της Μονάδας του ΟΚΑΝΑ στην πόλη μας, υπήρξε συνεργασία και κοινή θέληση όλων των φορέων της Δράμας. «Είναι κάτι που σε πολλές πόλεις το προσπαθούμε, και εδώ το έχουμε εξ’ αρχής δεδομένο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί η αντιμετώπιση των ναρκωτικών θέλει αυτές τις συνεργασίες. Θέλει την συνεργασία από την πρόληψη, την θεραπεία, την κοινωνική επανένταξη και αυτό το έχουμε πετύχει εδώ στην Δράμα.
Περάσαμε από μια οικονομική ύφεση-κρίση, και παρόλα αυτά το πρόβλημα των ναρκωτικών παρέμεινε σε χαμηλά και διαχειρίσιμα επίπεδα. Σε αντίθεση με άλλες χώρες που έχουν περάσει από οικονομική κρίση και είχαν μεγάλη όξυνση του προβλήματος των ναρκωτικών», εξήγησε ο κ. Καφετζόπουλος.
Στη Ελλάδα, υπάρχει μια συγκράτηση, τόσο στον ενήλικο πληθυσμό, όσο και στους μαθητές. Κάθε τέσσερα χρόνια διεξάγεται μια πανευρωπαϊκή έρευνα στους μαθητές, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία, έδειξε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο της Ευρώπης, σε ότι αφορά στις καταχρήσεις. Παράλληλα, και στον ενήλικο πληθυσμό υπάρχει μια σταθερότητα και πιθανόν μια μικρή μείωση του αριθμού των χρηστών που χρειάζονται θεραπεία.
«Βέβαια, υπάρχουν και άλλα προβλήματα στα οποία τώρα αρχίζουμε να μπαίνουμε, όπως είναι η εξάρτηση από το internet, και ο τζόγος. Αποτελούν τις σύγχρονες εξαρτήσεις, για τις οποίες γίνονται δράσεις ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια», επεσήμανε ο κ. Καφετζόπουλος.
Ακολούθως, σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Πατακάκης ανέφερε ότι η πρόληψη παίζει καθοριστικό ρόλο ώστε να διευκολύνει, να ενημερώσει και να προστατεύσει μια κοινωνία. «Πιστεύω ότι η κοινωνία θα πρέπει να αντισταθεί, καθώς και η συντεταγμένη πολιτεία θα πρέπει να δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και βαρύτητα. Παράλληλα, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα πρέπει να γίνουν ακόμα πιο αυστηροί».
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών – Τ.Δ. Δράμας, κ. Μηνάς Σκάρλιος, ανέφερε στις δηλώσεις του ότι η πρόληψη είναι πιο σημαντική από την καταστολή. Η Ελληνική Αστυνομία, όπως σημείωσε ο κ. Σκάρλιος, έχοντας επίγνωση της σοβαρότητας του προβλήματος και αντιλαμβανόμενη το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί έναντι της κοινωνίας βρίσκεται σε πλήρη και διαρκή δραστηριοποίηση και επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση του, μέσω της εφαρμογής καινοτόμων προγραμμάτων και στοχευμένων μέτρων αλλά και ειδικών επιχειρησιακών σχεδίων.
Το γεγονός, όπως εξήγησε ο κ. Σκάρλιος, ότι το έτος που διανύουμε έχει χαρακτηριστεί από την ΕΛ.ΑΣ. ως έτος κατά των ναρκωτικών, θα πρέπει να αποτελέσει αφορμή για την εκκίνηση μιας νέας κοινής προσπάθειας όλων των εμπλεκόμενων φορέων που θα στηρίζεται στην εμπειρία και την επιστημονική τεκμηρίωση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός από τα πλέον ζωτικά προβλήματα όχι μόνο της χώρας μας, αλλά της Ευρώπης και ολόκληρου του πλανήτη.
Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης, ξεκίνησε με την ομιλία του κ. Καφετζόπουλου, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «ΟΚΑΝΑ και Συνεργασία πυλώνων παρέμβασης». Οι τρεις πυλώνες για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, όπως σημείωσε ο κ. Καφετζόπουλος, είναι η μείωση της προσφοράς των ναρκωτικών, μέσω της καταστολής, η μείωση της ζήτησης, μέσω της πρόληψης, της θεραπείας και της επανένταξης, και η μείωση της βλάβης, μέσω της θεραπείας υποκατάστασης.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της ομιλίας του ο κ. Καφετζόπουλος απέδειξε ότι η σύγχρονη προσέγγιση για την καταπολέμηση των ναρκωτικών είναι η βαρύτητα στη μείωση της ζήτησης, αναφέροντας στοιχεία από τις Η.Π.Α., όπου αποδείχτηκε ότι είχαν αποτέλεσμα μόνο όταν δεν κινούνταν αποκλειστικά στο πλαίσιο της καταστολής αλλά στο να μειώσουν την ζήτηση. Όπως τόνισε όμως ο κ. Καφετζόπουλος, για να καταπολεμηθεί το πρόβλημα των ναρκωτικών πρέπει να υπάρχει συνεργασία των πυλώνων παρέμβασης προς όφελος των χρηστών.
Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Αναπληρωτής Διευθυντής Εφαρμογής Προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ, κ. Κωνσταντίνος Κοκκώλης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Νέες ψυχοδραστικές ουσίες – Σύγχρονες προκλήσεις». Κατά την διάρκεια της εισήγησής του, ο κ. Κοκκώλης, παρουσίασε τις τάσεις που υπάρχουν στην παραγωγή και την χρήση των ναρκωτικών. Επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι, συνήθως τα στοιχεία σε σχέση με τις τάσεις της αγοράς είναι ένα χρονικό περιθώριο πίσω. Δηλαδή, οι επίσημοι φορείς ακολουθούν τους παραγωγούς και εμπόρους ναρκωτικών. Είναι σημαντικό, όπως εξήγησε ο κ. Κοκκώλης, να υπάρχει πρόβλεψη και γρήγορη αντίδραση, δηλαδή να καταλαβαίνουμε γρήγορα τι συμβαίνει ώστε να μπορούμε να καταπολεμούμε τα ναρκωτικά.
Στη συνέχεια, ακολούθησε η ομιλία της υπεύθυνης της ΜΟΘΕ Ν. Δράμας κα. Ελευθερίας Ζαμπουρίδου, η οποία ανέπτυξε το θέμα: «Μονάδα Ολοκληρωμένης Θεραπείας της Εξάρτησης». Στο πλαίσιο της ομιλίας της, η κα. Ζαμπουρίδου παρουσίασε την Μονάδα του ΟΚΑΝΑ στη Δράμα, ενώ παράλληλα ανέφερε τους στόχους, οι οποίοι υλοποιούνται μέσω της θεραπείας υποκατάστασης. Παράλληλα, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι στη Μονάδα του ΟΚΑΝΑ στη Δράμα υπάρχουν 35 ασθενείς και δεν υπάρχει λίστα αναμονής.
Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ξεκίνησε με την ομιλία της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Δράμας, κα. Χρυσάνθης Λαθήρα, η οποία ανέπτυξε το θέμα: «Ποινική αντιμετώπιση εξαρτημένων χρηστών από ναρκωτικές ουσίες».
Σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία που ανέλυσε η κα. Λαθήρα, η διάδοση των ναρκωτικών, αποτελεί φαινόμενο με παγκόσμιες και ανησυχητικές διαστάσεις, το οποίο συνεχίζει να πλήττει την σύγχρονη κοινωνία. Παγκοσμίως ο αριθμός όσων καταχρώνται τα ναρκωτικά υπερβαίνει τα 20.000.000 ανθρώπων. Στη χώρα μας, ο αριθμός των θανάτων που επισήμως συνδέονται με την κατάχρηση των ναρκωτικών κυμαίνεται γύρω στους 300.
Εξαιρετικά επιβαρυντικό είναι το γεγονός ότι στο 40% κινείται το ποσοστό των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές με καταδίκες που άμεσα αφορούν τα ναρκωτικά. Ο μεγάλος αριθμός των κρατουμένων για πράξεις σχετικές με τα ναρκωτικά, συνιστά κύριο αίτιο της υπερφόρτωσης των ελληνικών φυλακών.
Είναι σαφές ότι οι δυσμενείς συνέπειες του συγκεκριμένου φαινομένου κατατάσσονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες. Από την μια πλευρά πλήττουν την υγεία, φτάνοντας στην χειρότερη περίπτωση στην πρόκληση θανάτων. Από την άλλη, συναντώνται κοινωνικοψυχολογικές συνέπειες με μεγαλύτερη την ανάπτυξη της εγκληματικότητας. Ο κοινωνικός αποκλεισμός των εξαρτημένων, η δυστυχία των οικογενειών, η υπερφόρτωση των φυλακών και η προσφορά γόνιμου υπεδάφους στο οργανωμένο έγκλημα συνιστούν τις ιδιαίτερες όψεις του κοινωνικού φαινομένου.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεν μπορούσε να μείνει αδιάφορο μπροστά σε αυτό το φαινόμενο και για τον λόγο αυτό προέβη στην μεταρρύθμιση του Κώδικα Νόμων για τα ναρκωτικά.
Ακολούθως, ο Προϊστάμενος Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφαλείας Δράμας, κ. Αναστάσιος Δημητρίου, ανέπτυξε το θέμα: «Ο ρόλος των αρχών επιβολής του νόμου στην Oυσιοεξάρτηση». Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι η πρόληψη πρέπει να υποστηρίζεται από όλους τους φορείς. Παράλληλα, επεσήμανε ότι στη Δράμα εφαρμόζονται από την Διεύθυνση Αστυνομίας Δράμας συγκεκριμένες δράσεις στον τομέα της πρόληψης. Επιπλέον, το προσωπικό έχει παρακολουθήσει σεμινάρια του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών. Σταθμός, όπως εξήγησε ο κ. Δημητρίου, στη συμμετοχή της Αστυνομίας στο ζήτημα των ναρκωτικών, ήταν η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών. Μέσω αυτού του μνημονίου συνεργασίας, οριοθετήθηκαν τρόποι, δράσεις, σχέσεις και συνεργασίες.
Τέλος, ο κύκλος των ομιλιών, ολοκληρώθηκε με την εισήγηση της Κοινωνιολόγου και Επιστημονικά Υπεύθυνης του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων & Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Δράμας «ΔΡΑΣΗ», κα. Ευθυμίας Αγαθαγγελίδου, η οποία ανέπτυξε το θέμα: «Πρόληψη…υπόθεση όλων».
Στο πλαίσιο της εισήγησής της, η κα. Αγαθαγγελίδου, παρουσίασε την δομή του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων & Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Δράμας «ΔΡΑΣΗ», καθώς και πως μπορεί να επιτευχθεί η πρόληψη για τα ναρκωτικά.