Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Δράμας
Μεγάλη έλλειψη προσωπικού και
ακαθάριστα ρέματα, κανάλια από
φερτές ύλες και σκουπίδια στη Δράμα
Προβλήματα με τις αρμοδιότητες των φορέων και απαραίτητος συντονισμός του
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ χθες το πρωί το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Δράμας, με θέμα την αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων, την πιθανότητα καταστροφικών πλημμυρών στην περιοχή, αλλά και τις πιθανές έντονες χιονοπτώσεις στην περιοχή ευθύνης της Π.Ε. Δράμας. Από την όλη συζήτηση, αυτό που διαφάνηκε κυρίως, είναι η μεγάλη έλλειψη προσωπικού, αλλά και το πρόβλημα του συντονισμού των φορέων για τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες τους.
Στη συνεδρίαση προήδρευσε ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Πατακάκης, έχοντας δίπλα του τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη και περιφερειακό σύμβουλο Δράμας κ. Λιθηρόπουλο, ενώ στη σύσκεψη συμμετείχε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαμαρίκας, ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Χουβαρδάς, ο διευθυντής Δασών Ν. Δράμας κ. Τσίγγης, η δασάρχης Δράμας κ. Κωνσταντινίδου, ο αντιδήμαρχος Πολιτιστικής Προστασίας του Δήμου Δράμας κ. Τσεπίλης, εκπρόσωπος του Δήμου Δοξάτου ο κ. Λατσίνογλου, ο διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας κ. Δαδούδης, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας ο κ. Δραγουδάκης, ο διευθυντής ΔΕΗ Δράμας κ. Σέγγος, ο αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας κ. Μαλκάκης, ο διευθυντής της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Δράμας κ. Σιδηρόπουλος και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Πατακάκης: Έντονες αντιδράσεις
για πλημμυρικά φαινόμενα
Κατά την εισήγησή του ο κ. Πατακάκης, έκανε αναφορά στα έντονα καιρικά φαινόμενα στη Μάνδρα Αττικής που κατέληξαν στα τραγικά συμβάντα με τους 22 νεκρούς και τόνισε ότι «πρέπει να αντιληφθούμε και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, για σημαντικά, λεπτά και ουσιαστικά θέματα, τα οποία πρέπει να δει ο καθένας στο χώρο ευθύνης του, είτε ως δήμαρχος, είτε ως υπηρεσία, η οποία επιτελεί ένα πολύ σημαντικό καθήκον».
Ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας μίλησε για «λανθασμένες πολιτικές έλλειψης σχεδιασμού» αλλά και κακό συντονισμό απαραίτητων ενεργειών για την ασφάλεια των συμπολιτών μας. Είπε ότι η κλιματική αλλαγή έχει εντείνει ακόμα περισσότερο τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενώ «δημιουργεί τεράστια προβλήματα και ερωτηματικά».
Μίλησε επίσης ο κ. Πατακάκης, «για έντονες αντιδράσεις του κόσμου», για πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα, μετά από πληροφορίες που έχουν από τη συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Δασαρχείο, «καθώς πολλά κανάλια, ρέματα, άλλοτε από φερτά υλικά και αλόγιστη ρίψη απορριμμάτων, έχουν φρακάρει και έχουν προβλήματα, σε συνδυασμό με την αυτοφυή βλάστηση που δυσκολεύει τη φυσιολογική ροή των υδάτων».
Χωρίς προσωπικό
Σε άλλο σημείο αλλά και σε δηλώσεις του προς τον «Πρωινό Τύπο», ο κ. Πατακάκης επεσήμανε το γεγονός ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Π.Ε. Δράμας, έχουν αφενός γερασμένο προσωπικό, προσωπικό που έφυγε λόγω συνταξιοδότησης καθώς επίσης δεδομένου ότι δεν μπορούν να κάνουν πλέον προσλήψεις με οκτάμηνα, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού για να αντιμετωπιστούν διάφορες καταστάσεις.
«Δεν είναι δυνατόν να μην μπορούμε να κάνουμε προσλήψεις, σε θέσεις που είναι νευραλγικές, σημαντικές και απαραίτητες για την καλή λειτουργία των υπηρεσιών μας και ιδιαίτερα στις τεχνικές υπηρεσίες», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Όλα αυτά δυσχεραίνουν το έργο, δημιουργούν ανασφάλεια και ερωτηματικά αλλά και προβληματίζουν ιδιαίτερα τους λίγους ανθρώπους που έχουν μείνει στις υπηρεσίες για το πώς θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στους δύσκολους μήνες του χειμώνα».
Ο κ. Μαμαρίκας, διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης.
Μαμαρίκας: Συντονισμός φορέων
Μιλώντας στο ΣΟΠΠ ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαμαρίκας, αναφέρθηκε σε έναν μακρύ κατάλογο ζητημάτων που αφορά άμεσα τον συντονισμό των υπηρεσιών και των αρμόδιων φορέων. Στην αρχή των λεγομένων του, στάθηκε κυρίως στο ζήτημα του συντονισμού των φορέων, «να υπάρχει η μέριμνα για την καλή γνώση όλων των αρμοδιοτήτων, για τους οποίους είναι επιφορτισμένος ο κάθε φορέας».
Όπως είπε, «με δεδομένο ότι σε πολύ μεγάλο ποσοστό, ή καθ’ ολοκληρίαν αν το θέλετε σε κάποιες περιπτώσεις, το πεδίο των αρμοδιοτήτων είναι ξεκαθαρισμένο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες του καθενός σχετικά με τον σχεδιασμό των δράσεων για την καλή προετοιμασία και την αντιμετώπιση των δυσμενών καιρικών φαινομένων και των συνεπειών του, με βάσει αυτό, θεωρούμε ότι αν ο κάθε φορέας γνωρίζει καλά τις δικές του ευθύνες και αρμοδιότητες, μπορεί να υπάρχει όλη η κατάλληλη προετοιμασία των διαφόρων φορέων, προκειμένου να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε με τρόπο καλά τις οποιεσδήποτε καταστροφές από τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα».
Ο κ. Μαμαρίκας αναφέρθηκε με λεπτομέρειες επίσης, στον τρόπο σύνταξης των μνημονίων των φορέων και υπηρεσιών, που πρέπει ο κάθε φορέας να διαθέτει, αλλά τα οποία όταν και όποτε συντάσσονται περιέχουν λάθη και μπερδεύουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα.