Home > Πρώτο Θέμα > Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το 3ο Περιφερειακό Καρδιολογικό Συνέδριο που διεξήχθη στη Δράμα

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το 3ο Περιφερειακό Καρδιολογικό Συνέδριο που διεξήχθη στη Δράμα

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το 3ο Περιφερειακό

Καρδιολογικό Συνέδριο που διεξήχθη στη Δράμα

Κ. Γκατζούλης: «Θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση

για συμπτώματα που θα μπορούσαν να σχετίζονται με την καρδιά…»

Α. Ξάνθης: «Έχουν βρεθεί νεότερα φάρμακα που ευτυχώς προστατεύουν επιπλέον και τους καρδιοπαθείς.

Διότι οι περισσότεροι διαβητικοί είναι και καρδιοπαθείς…»

 

 

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Παρουσία πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας, η έναρξη του 3ου Περιφερειακού Καρδιολογικού Συνεδρίου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, έγινε παρουσίαση του πολύπλευρου επιστημονικού προγράμματος, με ομιλητές διακεκριμένους επιστήμονες από όλη την Ελλάδα. Το συνέδριο, απευθυνόταν όχι μόνο στους Καρδιολόγους αλλά και ευρύτερα στους Ιατρούς που υπηρετούν την Καρδιαγγειακή Ιατρική. Κυριότερος στόχος του συνεδρίου, ήταν η ενημέρωση των πολιτών για την πρόληψη από τις καρδιοαγγειακές νόσους, από καθηγητές Καρδιολογίας και διακεκριμένους επιστήμονες.

Κατά την έναρξη του συνεδρίου, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη συνεδρία με θέμα: «Πρόληψη και αντιμετώπιση καρδιαγγειακών παθήσεων», στο προεδρείο του οποίου συμμετείχαν οι  κ.κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης από την Αθήνα και Ιωάννης Γουδέβενος από τα Ιωάννινα.

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ (1)1

Έπειτα, ακολούθησαν οι ομιλίες του κ. Τσιούφη και του κ. Γουδέβενου, με θέματα: «Πρόληψη Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου» και «Πρόληψη Καρδιαγγειακού Κινδύνου», αντίστοιχα. Ακολούθως, έγινε παρουσίαση του θέματος: «Αντιμετώπιση Οξέως Εμφράγματος Μυοκαρδίου: Από την αναγνώριση και τα συμπτώματα έως τη θεραπεία», από τον κ. Ι. Κανακάκη, ενώ στη συνέχεια ο κ. Χ. Καΐρης, ανέπτυξε το θέμα: «Κάπνισμα και Καρδιαγγειακή Υγεία».

Την επόμενη ημέρα, Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, διεξήχθη στο Hydrama Grand Hotel, το κυρίως επιστημονικό μέρος του συνεδρίου.

Στο πλαίσιο διεξαγωγής του επιστημονικού μέρους του συνεδρίου, η εφημερίδα μας είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον Δραμινής καταγωγής, διακεκριμένο Καρδιολόγο, κ. Κωνσταντίνο Γκατζούλη,

Όπως μας εξήγησε ο κ. Γκατζούλης, τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα περιστατικά των εμφραγμάτων, των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων, των αγγειοπλαστικών και γενικότερα των παρεμβάσεων στον χώρο της Καρδιολογίας.

Σε ερώτησή μας, κατά πόσο έχει συμβάλει ο σύγχρονος τρόπος ζωής στην εμφάνιση καρδιοπαθειών και ειδικότερα σε νεαρά ηλικιακά άτομα, ο κ. Γκατζούλης, επεσήμανε ότι οι καρδιοπάθειες δεν είναι μόνο στεφανιαία νόσος, αλλά είναι και μυοκαρδιοπάθειες. «Οι μυοκαρδιοπάθειες, συμβαίνουν συχνά σε νεαρά άτομα και δυστυχώς μερικές φορές παρουσιάζονται με αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Παρατηρούνται σε νεαρές ηλικίες με μια αυξημένη συχνότητα διάγνωσης γιατί είμαστε σε εγρήγορση απέναντί τους».

Παράλληλα, ο κ. Γκατζούλης σύστησε κάποια προληπτικά μέτρα, τα οποία θα πρέπει να ακολουθούμε, σύμφωνα με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και τους φρενήρεις ρυθμούς της καθημερινότητας της πλειοψηφίας των πολιτών. Τα προληπτικά μέτρα, αφορούν στον έλεγχο της πίεσης, του σακχάρου, της παχυσαρκίας, της χοληστερίνης, φαρμακευτική αγωγή σε εκείνους που χρειάζεται να την λαμβάνουν, αλλά και όσο το δυνατόν λιγότερες στρεσογόνες καταστάσεις.

ΓΚΑΤΖΟΥΛΗΣ (1)

Σε ερώτηση της εφημερίδας μας, κατά πόσο η ανάπτυξη της ιατρικής τεχνολογίας έχει συμβάλει στον τομέα της Καρδιολογίας, ο κ. Γκατζούλης επεσήμανε ότι υπάρχει τεράστια πρόοδος σε πολλά επίπεδα. Σε επίπεδο διάγνωσης, αλλά και θεραπείας. «Η δική μου ειδικότητα αφορά στον χώρο της Αρρυθμιολογίας. Ασχολούμαι ιδιαίτερα με τις ταχυκαρδίες που βασανίζουν κόσμο και τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο που ευθύνεται για το μισό της θνησιμότητας σε όλους τους καρδιοπαθείς. Όταν λέμε αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, εννοούμε θάνατο που έρχεται μέσα σε μια ώρα, ενώ ο άρρωστος ή αυτός που υφίσταται το γεγονός ήταν καλά μέχρι τότε. Αν διαγνώσουμε τον κίνδυνο που διατρέχει ο καρδιοπαθής γι’ αυτό το γεγονός, μπορούμε να τον προστατεύσουμε με εμφυτεύσιμες συσκευές, όπως βηματοδότες ή απινιδωτές. Έκκληση γίνεται στον κόσμο να είναι σε εγρήγορση συμπτωμάτων όπως πόνο στο στήθος, λιποθυμία ή τάση αφανισμού (ζάλη που οδηγεί σε λιποθυμία), να επισκεφθούν τον καρδιολόγο και να ψάξουν για το ενδεχόμενο όχι μόνο στεφανιαίας νόσου, αλλά και μυοκαρδιοπάθειας που ενδεχομένως εγκυμονεί κινδύνους», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Γκατζούλης.

ΞΑΝΘΗΣ 1

Ακολούθως, ο κ. Ανδρέας Ξάνθης, Παθολόγος και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, αναφέρθηκε στην εισήγησή του στη σχέση του διαβήτη με τις καρδιοπάθειες. Δηλαδή, κατά πόσο τα νεότερα διαβητικά φάρμακα έχουν επίδραση στο καρδιαγγειακό. «Ενώ παλαιότερα τα φάρμακα του διαβήτη δεν είχαν επίδραση στην καρδιά, αλλά μόνο στο σάκχαρο. Τώρα έχουν βρεθεί νεότερα φάρμακα που ευτυχώς προστατεύουν επιπλέον και τους καρδιοπαθείς. Διότι οι περισσότεροι διαβητικοί είναι και καρδιοπαθείς», εξήγησε ο κ. Ξάνθης.

Υπάρχουν πολλά φάρμακα ενέσιμα αλλά και με χορήγηση από το στόμα, όχι μόνο η ινσουλίνη αλλά και νεότερα φάρμακα, τα οποία δρουν στο πάγκρεας και το «ξεκουράζουν», αλλά παράλληλα «ξεκουράζουν» και το μυοκάρδιο, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν τη συχνότητα εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας. «Δηλαδή είναι φάρμακα που ρίχνουν λίγο την πίεση. Για πρώτη φορά βγήκαν διαβητικά φάρμακα – τα τελευταία 3-4 χρόνια – τα οποία μειώνουν λίγο την πίεση, την χοληστερίνη, το βάρος και δρουν παράλληλα και ως διουρητικά, οπότε ωφελούν και άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια. Ένα μεγάλο ποσοστό τύπου 2 διαβητικοί, εμφανίζουν αργότερα και καρδιακή ανεπάρκεια. Οπότε, είναι φάρμακα με διπλό όφελος», ανέφερε ο κ. Ξάνθης.