Μεγάλη η ανταπόκριση των Δραμινών
να εγγραφούν εθελοντές
δότες μυελού των οστών
Δηλώσεις των μητέρων Γ. Τριανταφυλλίδου, Π. Φιλαρέτου και του Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεου
Του Θανάση Πολυμένη
ΕΚΔΗΛΩΣΗ σχετικά με το κάλεσμα συμπολιτών μας να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών, πραγματοποιήθηκε το πρωί του περασμένου Σαββάτου 27 Απριλίου στην πόλη μας.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, με πρωτοβουλία της Δραμινής μητέρας Γεωργίας Τριανταφυλλίδου, της ΑΜΚΕ «Νίκος Χαλκιάς ένας ήρωας για πολλούς…» με την πρόεδρό της Παναγιώτα Φιλαρέτου και υπό την γενική ομπρέλα του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας».
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, η οποία ξεκίνησε από πέρυσι τουλάχιστον στη Δράμα, όταν η κα Τριανταφυλλίδου έχασε την κόρη της Μαρία από καρκίνο, αν και είχε προβεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών. Τις ίδιες δυσκολίες αντιμετώπισε και η κα. Φιλαρέτου από το Βόλο, καθώς ο γιος της Νίκος νοσηλευόταν στο ίδιο Νοσοκομείο.
Η κα. Φιλαρέτου ίδρυσε την ΑΜΚΕ «Νίκος Χαλκιάς ένας ήρωας για πολλούς…», που ανήκει στο Δίκτυο Φορέων Υγείας της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδου και Αλμυρού και στηρίζει πλήρως το έργο τους.
Η εκδήλωση κράτησε από τις 10.30 το πρωί του Σαββάτου μέχρι αργά το μεσημέρι και οφείλουμε να πούμε ότι η συμμετοχή των συμπολιτών μας που ζήτησαν να ενημερωθούν αλλά ακόμα και να εγγραφούν εθελοντές δότες, ήταν πραγματικά μεγάλη.
Το παρών έδωσε και ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, ο οποίος με δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, σημείωσε:
«Η χαρά μας είναι μεγάλη διότι συμμετέχουμε έστω με το ελάχιστο των δυνατοτήτων μας σ’ αυτή την προσπάθεια για να εγγραφούν νέοι εθελοντές για δότες μυελού των οστών.
Ας μου επιτραπεί, να το συνδέσουμε και με τις μέρες αυτές του Πάσχα. Ο Χριστός ήρθε στον κόσμο για να νικήσει το θάνατο και να αναστήσει τον άνθρωπο από τη φθορά».
Όπως τόνισε ο Μητροπολίτης Δράμας, «εμείς στη ζωή μας βλέπουμε τη βιολογική φθορά που ο καθένας μας αντιμετωπίζει είτε με ασθένειες είτε με οτιδήποτε άλλο και γι’ αυτό πάντοτε προσδοκούμε την Ανάσταση, δηλαδή την αποκατάσταση του ανθρωπίνου προσώπου και στο σώμα και στην ψυχή του. Αυτό είναι το μήνυμα της Εκκλησίας, ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Και γι’ αυτό το λόγο, όσο θα ζούμε μέσα στη βιολογική φθορά, θα αγκαλιάζει ο ένας τον άλλον και θα βοηθάει στο έργο αυτό της αποκατάστασης της υγείας των ανθρώπων».
Θύμισε μάλιστα και ένα εγκώμιο: «Σας θυμίζω ότι τη Μεγάλη Παρασκευή στα Εγκώμια, ακούμε ένα πολύ ωραίο Εγκώμιο που λέει το εξής: ότι ο πελεκάνος όταν το φίδι δηλητηριάσει τα παιδιά του, τότε με το ράμφος του ανοίγει μια πληγή αίματος στο ίδιο του το σώμα και μεταγγίζει υγιές αίμα στο δηλητηριασμένο αίμα των παιδιών του.
Αυτό εκπροσωπεί αυτή η προσπάθεια εδώ. Δηλαδή άνθρωποι οι οποίοι υποφέρουν και χρειάζονται εν προκειμένου μυελό των οστών, οι υπόλοιποι, οι λεγόμενοι υγιείς προσφέρουμε και συμμετέχουμε στην προσπάθεια να συγκεντρωθεί το κατάλληλο υλικό ώστε να μπορέσουν άνθρωποι να διατηρηθούν στη ζωή και να ζήσουν».
Δηλώσεις με τη σειρά της έκανε επίσης και η πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Νίκος Χαλκιάς ένας ήρωας για πολλούς…» κα. Φιλαρέτου, σχετικά με τη διαδικασία εγγραφής εθελοντών: «Είναι μια πάρα πολύ απλή διαδικασία. Ενημερώνουμε τον κόσμο για τη διαδικασία αυτή και παράλληλα πραγματοποιούμε τη δειγματοληψία για να γίνει η εγγραφή. Όποιος θέλει να γίνει δότης μυελού των οστών, πρέπει να είναι από 18 έως 45 ετών να είναι υγιής, συμπληρώνει ένα μικρό ιατρικό ιστορικό και τα στοιχεία επικοινωνίας του και περιμένει πότε θα τον καλέσουν όταν θα είναι συμβατός».
Όπως μάλιστα σημείωσε, «εμείς έχουμε κάνει πάρα πολλές εκδηλώσεις ενημέρωσης και δειγματοληψίας, η ΑΜΚΕ «Νίκος Χαλκιάς Ένας ήρωας για πολλούς…» ανήκει στο δίκτυο φορέων Υγείας της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού που μας έχει αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και μας στηρίζει».
Τέλος, η κα. Τριανταφυλλίδου από τη Δράμα, μητέρα της Μαρία Δερμετζή, εξήγησε ότι τα δύο παιδιά ήταν μαζί στο Νοσοκομείο, και τόνισε: «Θέλω να καλέσω όλο τον κόσμο να ενημερώνεται για να γίνει δότης μυελού των οστών. Είναι μια πάρα πολύ απλή διαδικασία, ακίνδυνη και ανώδυνη και μπορεί να σώσει μια ζωή. Η κόρη μου είχε κάνει μεταμόσχευση μυελού των οστών, δεν τα κατάφερε ωστόσο είχε την ευκαιρία».