Home > νέα > «Μεγάλη η καθυστέρηση της Πολιτείας στη λύση των προβλημάτων των διαβητικών..» Ημερίδα από το Σύλλογο Διαβητικών Ν. Δράμας

«Μεγάλη η καθυστέρηση της Πολιτείας στη λύση των προβλημάτων των διαβητικών..» Ημερίδα από το Σύλλογο Διαβητικών Ν. Δράμας

Ημερίδα από το Σύλλογο Διαβητικών Ν. Δράμας

«Μεγάλη η καθυστέρηση

της Πολιτείας στη λύση

των προβλημάτων των διαβητικών..»

Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι Ενδοκρινολόγοι – Διαβητολόγοι κκ. Τζαντ Μουσλέχ – Γιώργος Τσούτσας και ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ κ. Χρήστος Δαραμήλας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΑΡΚΕΤΑ ενδιαφέρουσα διημερίδα για τον σακχαρώδη διαβήτη – στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Ημέρας Διαβήτη – πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στη Δράμα.

Το πρωί του Σαββάτου 25 Μαΐου υλοποιήθηκε ημερίδα στην αίθουσα τέχνης «Γεώργιος Παρασίδης» του παλιού δημαρχείου, ενώ την επόμενη μέρα Κυριακή 26 τρέχοντος, έγιναν δράσεις μέτρησης σακχάρου, μέτρησης πέλματος, οφθαλμολογικές εξετάσεις και άλλα.

Την διημερίδα διοργάνωσε ο Σύλλογος Διαβητικών Νομού Δράμας, σε συνεργασία με την Π.Ε. Δράμας, το Δήμο Δράμας, τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διαβητικών  Ελλάδας (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Κατά τη διάρκεια της διημερίδας, παραβρέθηκαν και μίλησαν  εξειδικευμένοι γιατροί επιστήμονες, τόσο από τη Δράμα, όσο και από άλλες πόλεις της Ελλάδας, με στόχο να  υπάρξει μια πλήρη ενημέρωση σε όλα τα επίπεδα, όσον αφορά τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.

Μεταξύ των εισηγητών της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και βιολόγος – υποψήφιος Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, κ. Χρήστος Δαραμήλας, ο Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος και μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, κ. Γιώργος Τσούτσας, η δικηγόρος και νομική σύμβουλος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, κα. Χριστίνα Ντάφη και η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, κα. Θεανώ Καρποδίνη, η οποία μίλησε μέσω του διαδικτύου καθώς δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στη Δράμα. Επίσης, από τη Δράμα ήταν η κα. Αναστασία Μιχαηλίδου Παθολόγος – Διαβητολόγος, ο κ. Θεόδωρος Μπουγάς Καρδιολόγος, ο κ. Παναγιώτης Παναγιωτίδης Επισκέπτης Υγείας  και η κα. Χρυσάνθη Σαρδέλη Μαιευτήρας – Γυναικολόγος.

Δαραμήλας: Σημαντικές καθυστερήσεις από την Πολιτεία

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) κ. Δαραμήλας, αναφέρθηκε στα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζουν οι διαβητικοί στην Ελλάδα και τόνισε χαρακτηριστικά ότι, το πρόβλημα με την Πολιτεία είναι ότι υπάρχει μια χρονοκαθυστέρηση έξι μηνών.

Όπως σημείωσε, «το ζήτημα είναι το πώς εμείς διαχειριζόμαστε στην καθημερινότητά μας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος με τον σακχαρώδη διαβήτη και εστιάζουμε στα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την Ελλάδα, την παρέμβαση της Πολιτείας και πώς αυτή ανταποκρίνεται σ’ αυτά τα προβλήματα. Δυστυχώς τα αντανακλαστικά της δεν είναι γρήγορα και υπάρχει ιδιαίτερη χρονοκαθυστέρηση στη λύση των προβλημάτων».

Εξηγώντας την καθυστέρηση αυτή, μας εξηγεί: «Εμείς ως Ομοσπονδία, κοινοποιούμε τα προβλήματα την ίδια χρονική στιγμή που θα δημιουργηθούν. Λόγω της μεγάλης εξάπλωσης που έχει ο διαβήτης, η Ομοσπονδία έχει συλλόγους σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε πόλη σχεδόν.  Η πληροφορία του προβλήματος φτάνει στον τοπικό σύλλογο και ο σύλλογος το μεταφέρει στην Ομοσπονδία, η οποία με τη σειρά της το επικοινωνεί στους κατάλληλους αρμόδιους πολιτικούς ιθύνοντες της διαδικασίας. Εκεί όμως υπάρχει δυστυχώς μια αναγνωρίσιμη καθυστερημένη ανταπόκριση. Προβλήματα τα οποία χρονίζουν, ξεπερνούν το εξάμηνο για να λυθούν, αντιμετωπίζουμε σοβαρά ζητήματα και προσπαθούμε να δούμε τον τρόπο με τον οποίο θα τα λύσουμε».

Ερωτώμενος για το ποια είναι τα σπουδαιότερα ζητήματα, σημειώνει: «Τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διαβητικοί σήμερα, σχετίζονται με τα θέματα υγείας ειδικά, είναι τα αναλώσιμα τα οποία λαμβάνουν από τον ΕΟΠΥΥ τα οποία υπάρχουν διάφορες εμπλοκές σε σχέση για το πώς τα λαμβάνουν, αν η συνταγογράφηση είναι σωστή και κατά πόσο ο ΕΟΠΥΥ ανταποκρίνεται στις δικές του ευθύνες. Ένα άλλο κομμάτι είναι αυτό με το Υπουργείο Παιδείας και ειδικά με τα παιδιά που έχουν διαβήτη Τύπου 1 στις σχολικές δομές, όπου διάφορες απαγορεύσεις ύπαρξης των κινητών τηλεφώνων αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.

Γιατί τα νέα τεχνολογικά προϊόντα, που βοηθούν στη διαχείριση του διαβήτη σχετίζονται με τα κινητά τηλέφωνα. Αν δεν υπάρχει κινητό τηλέφωνο είναι δύσκολο να υπάρξει η υποστήριξη του παιδιού στο σχολείο. Άρα έχουμε προβλήματα και σε άλλες δομές, όπως το Υπουργείο Εργασίας, το Υπουργείο Οικογένειας, έχουμε θέματα τα οποία θα πρέπει να λυθούν. Έχουμε καταθέσει τις αναγκαιότητες, είμαστε εδώ θα συνεχίσουμε το έργο μας θα πιέσουμε για να πάρουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε».

Τζαντ Μουσλέχ: Όραμα όλων το υβριδικό πάγκρεας

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος κ. Μουσλέχ Ζαδάλα Τζαντ, αναφέρθηκε στις αντλίες και τις συνεχείς καταγραφές, αλλά και στο όραμα για τη δημιουργία ενός υβριδικού παγκρέατος.

«Για εμάς, το θέμα είναι να φτάσουμε να κλείσουμε την αντλία ινσουλίνης και τον καταγραφέα και να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε ένα υβριδικό πάγκρεας. Επί του παρόντος, αυτό θα τοποθετείται εξωτερικά στο δέρμα. Αργότερα όμως θα μπορεί να μεταμοσχεύεται. Αυτό θα λαμβάνει υπόψη του τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και ανάλογα θα χορηγεί ινσουλίνη. Ο ασθενής δεν θα χρειάζεται να κάνει τίποτα. Ούτε ένεση, ούτε να μετράει και αυτό θα μιμείται το φυσιολογικό πάγκρεας. Μόλις τρώμε και ανεβαίνει το σάκχαρο, εκκρίνει την ινσουλίνη. Τώρα βάζουμε την αντλία. Μόλις παίρνει εντολή ότι ανεβαίνει το σάκχαρο το βλέπει ο καταγραφέας και δίνει εντολή».

Αναφερόμενος στα φάρμακα νέας τεχνολογίας για τον σακχαρώδη διαβήτη Τύπου 2, τονίζει ότι «έχουν βγει πολύ ωραία φάρμακα που στοχεύουν πρώτον να ρυθμίσουν το σάκχαρο, δεύτερον να μειώσουν το σωματικό βάρος αντιμετωπίζοντας την παχυσαρκία. Φαίνεται και από μελέτες που έχουν γίνει. Στόχος είναι να μειώσουν τις εμπλοκές του διαβήτη, ιδιαίτερα τα καρδιαγγειακά και το εγκεφαλικό. Αυτά τα νέα φάρμακα, τα GLP τα λεγόμενα, βοηθούν πάρα πολύ σ’ αυτόν τον τομέα. Στην παχυσαρκία, στη ρύθμιση του σακχάρου και τη μείωση του καρδιακού κινδύνου. Είναι φάρμακα που θέλουν μεγάλη προσοχή και δεν πρέπει να χορηγούνται χωρίς συνταγή γιατρού. Επί του παρόντος χορηγούνται μόνο σε ασθενείς με διαβήτη και παχυσαρκία. Για αμιγώς παχυσαρκία δεν έχουν πάρει ένδειξη και πρέπει να το ξέρει ο κόσμος».

Τσούτσας: Παγκόσμια μάστιγα ο διαβήτης

Ενδιαφέροντα στοιχεία κατέθεσε επίσης στον «Π.Τ.» και ο κ. Τσούτσας, Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος. Όπως τονίζει μάλιστα, «ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μια παγκόσμια μάστιγα και ο Τύπου 1 και ο Τύπου 2. Στη χώρα μας υπάρχει ένα ποσοστό 10% – 12% των ασθενών που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και είναι διαγνωσμένοι και υπάρχει και ένα ποσοστό αντίστοιχο που είναι αδιάγνωστοι, δεν πάνε να κάνουν εξετάσεις».

Εξηγώντας γιατί ο σακχαρώδης διαβήτης έχει εξελιχθεί σε μια παγκόσμια μάστιγα, επισημαίνει: «Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι είναι η καθιστική ζωή και τα junk food που αυξάνουν την παχυσαρκία και άρα αυξάνεται ο διαβήτης Τύπου 2. Επίσης υπάρχουν και κάποιοι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες που αλλάζουν, οπότε αυξάνεται και ο διαβήτης Τύπου 1. Οπότε όλα αυτά παίζουν ρόλο στο να έχουμε αύξηση του πληθυσμού».

Τονίζει επίσης, ότι, «όσον αφορά στο διαβήτη Τύπου 2, οι αιτίες είναι η κληρονομικότητα και η παχυσαρκία. Οπότε εκεί δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι όσον αφορά τους ανοσολογικούς παράγοντες. Υπάρχουν πειραματικές μελέτες για τον Τύπου 1 που είναι αυτοάνοσος, όμως είναι ακόμα σε πειραματικό στάδιο για να βρεθεί μια θεραπεία. Αντιμετώπιση υπάρχει με πολλούς τρόπους. Η θεραπεία ακόμα δεν έχει βρεθεί».