Μεγάλη η συμβολή
του πειραματικού αμπελώνα
στο Τμήμα Οινολογίας της Δράμας
Δηλώσεις του προέδρου του Τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας κ. Μάμαλη στον «Π.Τ.»
Του Θανάση Πολυμένη
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ μεγάλη είναι η συμβολή του νέου πειραματικού αμπελώνα που έχει δημιουργηθεί στο πανεπιστημιακό Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας Δράμας, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Όπως έχει ήδη αναφερθεί με παλαιότερα δημοσιεύματα φέτος ο «Π.Τ.», ο αμπελώνας δημιουργήθηκε στις αρχές του 2024 από παλαιότερους φοιτητές του Τμήματος και ήδη πλέον βοηθάει στην όλη εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία των φοιτητών.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, παλαιότερα, απ’ όταν ακόμα η Σχολή λειτουργούσε ως ΤΕΙ, υπήρχε αμπελώνας, ο οποίος όμως στη συνέχεια παραμελήθηκε και εγκαταλείφτηκε.
Όπως μάλιστα είχε τονίσει παλαιότερα μιλώντας στον «Π.Τ.» ο φοιτητής του Τμήματος που είχε συμβάλει στη δημιουργία του αμπελώνα κ. Ποιμενίδης, «μπορεί ένας φοιτητής που δεν έχει αγροτική σχέση από την οικογένειά του, να το βλέπει, να το παρατηρεί, να βλέπει τις αρρώστιες του. Αυτό ξεκίνησε εδώ και ενάμιση μήνα και έχουμε βλέψεις στο τέλος να αφήσουμε έναν ολοκληρωμένο αμπελώνα».
Μάμαλης: Μεγάλη η συμβολή του
Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας κ. Σπύρος Μάμαλης στο πλαίσιο της υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών, έκανε ειδική αναφορά στο νέο πειραματικό αμπελώνα, επισημαίνοντας: «Έχουμε την τύχη ως Τμήμα, να έχουμε δημιουργήσει έναν πειραματικό αμπελώνα στη σχολή μας. Θα είμαστε το Τμήμα, που θα έχει ένα πρότυπο οινοποιείο και ένα πρότυπο αμπελώνα, ίσως τα μοναδικά στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας».
Όπως τόνισε, «σημαντική είναι η βοήθεια των τοπικών οινοποιών, όσο και των φυτοριακών επιχειρήσεων, ενώ ο αμπελώνας δημιουργήθηκε με πολλή δουλειά από τους καθηγητές του Τμήματος, αλλά κυρίως από τους φοιτητές».
Επισημαίνει ακόμα, ότι, «είναι μια κατάκτηση των μελών ΔΕΠ αλλά και των φοιτητών, ενώ θα πρέπει να πούμε ότι είναι ένας αμπελώνας, ο οποίος θα βοηθήσει τα μέγιστα, τόσο στο εκπαιδευτικό έργο, όσο κι ακόμα περισσότερο σε ερευνητικό επίπεδο».
Τόνισε ακόμα ότι «ήδη πλέον οι φοιτητές μας έχουν αρχίσει και οινοποιούν» ενώ εξηγεί ότι «ο αμπελώνας έχει έκταση τόση, όση χρειάζεται για την εκπαιδευτική διαδικασία. Ήδη πάντως, μπορούμε να παράξουμε και δική μας ετικέτα, με τα κρασιά που μας έχουν παραχωρήσει οινοποιοί της περιοχής».
Σημειώνει τέλος, ότι «οι φοιτητές των παλαιότερων ετών, τις πρώτες δυο εβδομάδες μαθημάτων, ασχολήθηκαν αποκλειστικά με τη διαδικασία της οινοποίησης των σταφυλιών τα οποία μας παρείχαν οι τοπικές επιχειρήσεις της Δράμας. Και αυτό σημαίνει ότι, αυτή η συνεργασία, είναι κάτι που ενδυναμώνει την εκπαιδευτική διαδικασία και νομίζω ότι θα πρέπει να συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερο ρυθμό το επόμενο διάστημα».
Σε μια επιστολή που είχαν δώσει στη δημοσιότητα στις αρχές Ιουνίου οι φοιτητές που είχαν ασχοληθεί με τη δημιουργία του αμπελώνα, προέτρεπαν «να ασχοληθεί όλη η οινοποιητική, αμπελουργική ζώνη με το ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου έτσι ώστε τα χρόνια που έρχονται να μπορεί στο σύνολο της η περιοχή να είναι περήφανη και να ευημερεί σε πωλήσεις και καταναλώσεις εκλεκτών οίνων στην Ελλάδα και το εξωτερικό».