«Πριν μαζί και μετά τον καρκίνο. Κληρονομικότης και Screening – Θεραπεία – Αποκατάσταση»
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται
τον Μάρτιο το 6ο Επιστημονικό
Συμπόσιο για τον Καρκίνο στη Δράμα
► Δηλώσεις του προέδρου της Εταιρείας «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο» κ. Σάββα Παπαδόπουλου στον «Π.Τ.»
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕ ΘΕΜΑ «Πριν, μαζί και μετά τον καρκίνο, κληρονομικότητας και Screening, θεραπεία και αποκατάσταση», θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως και 22 Μαρτίου στη Δράμα, το 6ο Επιστημονικό Συμπόσιο για τον Καρκίνο στη Δράμα. Το Συμπόσιο διοργανώνεται όπως κάθε χρόνο από την Εταιρεία «Η Δράμα ενάντια στον καρκίνο».
Συνολικά για το πρόγραμμα του Συμποσίου και τις ομιλίες που θα γίνουν, μιλάει στον «Πρωινό Τύπο» ο ένας εκ των δύο προέδρων της Εταιρείας «Η Δράμα ενάντια στον Καρκίνο» κ. Σάββας Παπαδόπουλος.
Στην πραγματοποίηση του Επιστημονικού Συμποσίου, συνεργάζονται ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας, όπως και ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Ν. Δράμας και θα γίνει στο ξενοδοχείο «Kouros».
Αναφερόμενος αρχικά στο θέμα του Συμποσίου, ο κ. Παπαδόπουλος εξηγεί: «Το θέμα του Συμποσίου είναι: Πριν – Μαζί και Μετά τον Καρκίνο. Δηλαδή, αυτά που συμβαίνουν πριν, όπως η κληρονομικότητα για παράδειγμα, μαζί, με την έννοια της θεραπείας, τα δικαιώματα των ασθενών και άλλα ζητήματα και το μετά, που αφορά όλα όσα συμβαίνουν μετά τον καρκίνο. Για το μετά μάλιστα, θα μιλήσουμε την Κυριακή, όπου θα έχουμε μια εισήγηση για ψυχολογικά θέματα και ζητήματα ένταξης στην κοινωνία, στη δουλειά, κατά τη διάρκεια της πάθησης κ.α. Την ομιλία θα κάνει ο ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής κ. Ιάκωβος Μαρτίδης».
Στο ίδιο πλαίσιο, αναμένεται να βρεθεί στη Δράμα και η γνωστή δημοσιογράφος κα. Μάγια Τσόκλη, η οποία θα έχει μια διάλεξη την Κυριακή, από τη θέση του ασθενή. Ενώ, θα υπάρξουν συζητήσεις και διαλέξεις, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι θεραπευμένοι ασθενείς από την ακτινοβολία. Σ’ αυτό το κομμάτι του Συμποσίου, θα μιλήσουν και ασθενείς για το τι συναντούν στη ζωή τους, ενώ θα γίνει συζήτηση και για θέματα γονιμότητας και σεξουαλικότητας γυναικών που έχουν καρκίνο μαστού, γεννητικών οργάνων και ποια είναι τα προβλήματα που προκύπτουν.
Το φόρουμ των Καρκινοπαθών
Επίσης, έχει καθιερωθεί πλέον, το Συμπόσιο να ανοίγει στις 15.00 το μεσημέρι της Παρασκευής, με το φόρουμ των Συλλόγων Καρκινοπαθών. Όπως εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος, συνήθως είναι 10-15 Σύλλογοι Καρκινοπαθών από τη Βόρειο Ελλάδα και τα νησιά.
Σ’ αυτό το φόρουμ, θα παραβρεθεί επίσης και η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών Αθηνών Κ.Ε.Φ.Ι. κα. Ζωή Γραμματόγλου, η οποία θα μιλήσει για τα δικαιώματα των ασθενών, ενώ θα γίνει συζήτηση για τον εθελοντισμό, με εισήγηση που θα κάνει η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας κα. Ευγενία Σαραφίδου. Σ’ αυτό το σημείο, σχολιασμό θα κάνει η κα. Αλίκη Τσιαμούρα η οποία πρόσφατα έχει βραβευθεί για τον εθελοντισμό της.
Συζήτηση επίσης θα γίνει, για τις ελλείψεις φαρμάκων, από μια νοσοκομειακή φαρμακοποιό εξειδικευμένη σ’ αυτά τα θέμα από το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
Καταγραφή
Ένα άλλο από τα ενδιαφέροντα θέματα της Παρασκευής, είναι ότι θα υπάρχουν ανακοινώσεις για ηθικά, νομικά και γενικά προβλήματα που υπάρχουν από την αξιολόγηση και τις εξετάσεις για κληρονομικές παθήσεις, καρκίνο κυρίως και φυσικά η ημέρα θα κλείσει με μια άλλη πρωτοβουλία της Εταιρείας «Η Δράμα ενάντια στον καρκίνο» για θέματα καταγραφής.
Όπως εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος, «έχουμε κάνει ένα project, στο οποίο έχουν καταγραφεί από το ληξιαρχείο της Δράμας οι θάνατοι των καρκινοπαθών για 30 χρόνια μέχρι το 2012. Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν από τον αιματολόγο κ. Σωτηρόπουλο Δαμιανό, ο οποίος έχει επιβλέψει και το σχετικό πρόγραμμα».
Ομιλητές
Τέλος, όσον αφορά την κεντρική ημέρα του Συμποσίου, το Σάββατο 21 Μαρτίου, διαλέξεις θα ανακοινώσουν πολλοί ογκολόγοι, ακτινοθεραπευτές, παθολογοανατόμοι, χειρουργοί και άλλοι γιατροί, οι οποίοι θα μιλήσουν για νέες τεχνικές στα θέματα της διάγνωσης, τόσο μοριακά όσο και απεικονιστικά. Για νέες εξετάσεις και νέες τεχνολογίες, νέες μοριακές εξετάσεις και φυσικά για το μεγάλο κεφάλαιο της ανοσοθεραπείας που πλέον είναι στην πρώτη γραμμή στη θεραπεία όλων των καρκίνων, καθώς υπάρχουν θεαματικά αποτελέσματα στον πνεύμονα, στο μελάνωμα και άλλες παθήσεις.