Μεγάλο πλήγμα η μη πληρωμή συντάξεων
Υποτονική η αγοραστική κίνηση
στη Δράμα εν όψει του Πάσχα
Μιλάει στον «Π.Τ.» ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας κ. Μαρούσης
Του Θανάση Πολυμένη
ΕΝΑ ΑΠΟ τα μεγάλα ζητούμενα όσον αφορά στην πόλη και την οικονομία της τις ημέρες του Πάσχα, είναι και η εμπορική κίνηση της αγοράς και η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.
Για τη Δράμα, φαίνεται ότι η κίνηση τη Μεγάλη Εβδομάδα που διανύουμε δεν είναι ιδιαίτερα καλή. Και αυτό αναφέρει με δηλώσεις του στον «Π.Τ.» ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας κ. Γιώργος Μαρούσης, ο οποίος μιλάει για δύο καθοριστικούς παράγοντες: ο πρώτος είναι η θερμοκρασία που ακόμα και μέχρι χθες ήταν σε χαμηλά επίπεδα, αλλά και οι μη πληρωμές των συντάξεων εντός της Μεγάλης Εβδομάδας, οι οποίες αναμένεται να δοθούν μετά το Πάσχα στις κανονικές τους ημέρες.
Σε γενικό επίπεδο, ο κ. Μαρούσης δεν είναι αισιόδοξος, καθώς το ζήτημα της θερμοκρασία και της μη πληρωμής των συντάξεων, μειώνει ήδη την αγοραστική κίνηση στην πόλη, ευελπιστώντας πάντως ότι, αν η θερμοκρασία ανέβει κάπως, τότε θα αλλάξει και η ψυχολογική διάθεση των καταναλωτών.
Η ψυχολογία της θερμοκρασίας
Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Μαρούσης, κάνει αρχικά αναφορά στο ζήτημα της θερμοκρασίας λέγοντας: «Η αλήθεια είναι ότι φέτος οι καιρικές συνθήκες δεν ευνόησαν ιδιαίτερα και ευελπιστούμε ότι από σήμερα (σ.σ. χθες Μ. Τετάρτη) που δίνει μια σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας και καλοκαιρία, να ενδυναμωθεί το αγοραστικό ενδιαφέρον.
Το προηγούμενο διάστημα υπήρχε μια ροή, αλλά όχι αντίστοιχη αυτής που θα είχαμε, αν ήταν καλύτερες οι καιρικές συνθήκες. Ακόμα πλέον ο κόσμος κυκλοφορεί με τα χειμωνιάτικα, κι αυτό με τον κλάδο της ένδυσης – υπόδησης δεν είναι και το καλύτερο περιβάλλον. Για τις μέρες που απομένουν μέχρι και το Μ. Σάββατο, αν η θερμοκρασία ανέβει όπως λένε και τα προγνωστικά, μπορεί να δούμε μια καλύτερη κίνηση στην αγορά».
Όπως εξηγεί, «αν αυτή τη στιγμή είχαμε 24 με 25 βαθμούς Κελσίου, θα υπήρχε μια καλύτερη ζωντάνια στην αγορά. Γιατί όλα είναι σε συνάρτηση με την ψυχολογία.
Όταν λοιπόν αυτή τη στιγμή, ο άλλος μπορεί το Πάσχα να βολευτεί με τα χειμερινά του, προφανώς και δεν υπάρχει ανάγκη να αγοράσει κάτι καινούριο. Αν είχε αντιστοίχως υψηλές θερμοκρασίες, θα άλλαζε η ψυχολογία και η διάθεσή του».
Ο ίδιος εκτιμάει ότι, «είναι καθαρά θέμα καιρικών συνθηκών αυτή τη στιγμή, το γεγονός ότι δεν υπάρχει η κινητικότητα του Πάσχα όπως την ξέρουμε. Για παράδειγμα, πέρυσι, το Πάσχα ήταν στις 5 Μαΐου. Το ότι φέτος έπεσε νωρίς το Πάσχα, ναι μεν είναι καλύτερο γιατί δεν μας κάνει μεγάλο κενό τον Απρίλιο, αλλά είναι σε συνάρτηση με τον καιρό. Ίσως τις μέρες που ακολουθήσουν να έχει μια καλύτερη κινητικότητα και θεωρώ ότι αύριο (από σήμερα Μ. Πέμπτη) και Μ. Παρασκευή και Μ. Σάββατο, θα έχει μια καλύτερη κίνηση».
Πλήγμα η μη πληρωμή των συντάξεων
Ένα άλλο επίσης σημαντικό θέμα που θίγει ο κ. Μαρούσης και θεωρεί ότι θα μπορούσε να «ζεστάνει» την αγοραστική διάθεση των καταναλωτών, είναι και η μη πληρωμή των συντάξεων τις ημέρες πριν από το Πάσχα.
Όπως τονίζει, «ένα μεγάλο πλήγμα ήταν ότι δεν δόθηκαν και οι συντάξεις, το οποίο πρέπει να τονίσουμε, καθώς αυτό ήταν ένα σημαντικό πλήγμα στην αγοραστική δύναμη. Οι συντάξεις έχουν και έναν ακόμη ρόλο, καθώς δίνουν και το λεγόμενο χαρτζιλίκι που πηγαίνει σε μικρούς και μεγάλους και όλο αυτό είναι χρήμα που κινείται στην αγορά. Η πλειοψηφία των συνταξιούχων θα δώσουν κάτι στα παιδιά τους, στα εγγόνια τους και άρα θα κυκλοφορήσει χρήμα – πολλές χιλιάδες ευρώ – στην αγορά. Και πώς θα δώσουν αυτό το χαρτζιλίκι, δεδομένου ότι δεν έχουν και κανένα αποθεματικό;».
Καταλήγοντας ο ίδιος, σημειώνει: «Οπότε έχουμε δύο παράγοντες φέτος: ο ένας είναι η μη καταβολή των συντάξεων, και ο άλλος οι κακές καιρικές συνθήκες, οι οποίες μπορεί να αλλάξουν από σήμερα και να δούμε την αγορά να κινείται τις επόμενες ημέρες».
Τρόφιμα και «καλάθι του Πάσχα»
Σε γενικά πλαίσια πάντως, το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης τη Μεγάλη Εβδομάδα, κατευθύνεται κυρίως προς τα τρόφιμα του πασχαλινού τραπεζιού, και βέβαια προς παιχνίδια και λαμπάδες και λιγότερο σε ρούχα και παπούτσια.
Παράλληλα, να θυμίσουμε ότι ισχύει και φέτος το γνωστό μας «καλάθι του Πάσχα», το οποίο και περιλαμβάνει 50 προϊόντα στα σούπερ μάρκετ και θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο 19 Απριλίου. Αυτό πάντως που το φετινό Πάσχα δεν βρίσκεται σε ισχύ, είναι το λεγόμενο «καλάθι του νονού», αφού η αύξηση στα παιχνίδια από το 2021 μέχρι σήμερα, είναι πολύ μικρή στην πενταετία, της τάξης του 3%-4%.
Το πασχαλινό ωράριο
Τέλος, στη Δράμα, ισχύει και το λεγόμενο πασχαλινό ωράριο της αγοράς, όπου σήμερα Μ. Πέμπτη τα καταστήματα θα λειτουργήσουν από τις 09.00 το πρωί έως 14.00 το μεσημέρι και 18.00 το απόγευμα έως 21.00 το βράδυ.
Για αύριο Μ. Παρασκευή, τα καταστήματα θα ανοίξουν στις 13.00 το μεσημέρι και θα κλείσουν στις 19.00 το βράδυ, ενώ για το Μ. Σάββατο θα ανοίξουν στις 09.00 το πρωί και θα κλείσουν στις 16.00 το απόγευμα.