Δηλώσεις του δημάρχου Νευροκοπίου στον «Π.Τ.»
«Μεγάλο πλήγμα και αίσθημα
εγκατάλειψης το κλείσιμο
του στρατοπέδου Νευροκοπίου»
► Ξεκίνησε η μετεγκατάστασή του στο στρατόπεδο «Φωστηρίδη»
► Δηλώσεις βουλευτή Δράμας της Ν.Δ. κ. Κυριαζίδη στον «Π.Τ.»
Του Θανάση Πολυμένη
ΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟ τον αρχικό σχεδιασμό που είχε ανακοινώσει και επίσημα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας απουσίαζε το στρατόπεδο του Κ. Νευροκοπίου, το 518 Μ/Π ΤΠ, εντούτοις αιφνιδιαστικά από τις αρχές Ιανουαρίου, πάρθηκε απόφαση αυτό να κλείσει και να μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου «Φωστηρίδη» στη Δράμα.
Μάλιστα, διαβεβαιώσεις από κυβερνητικής πλευράς, έλεγαν ότι για τη Δράμα δεν θα υπάρξει καμιά μεταβολή στα στρατόπεδα.
Ήδη και με κάθε επισημότητα πλέον, από χθες Παρασκευή ξεκίνησε η μεταφορά του στρατοπέδου από το Νευροκόπι προς τη Δράμα και αυτό έχει ξεσηκώσει τους κατοίκους της περιοχής.
Στο πλαίσιο των αλλαγών που επιδιώκονται για τα στρατόπεδα στην περιοχή της Δράμας, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μουρβετίδης, έχει συγκαλέσει σύσκεψη εργασίας την ερχόμενη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου με τη συμμετοχή των δημάρχων του Νομού, του κυβερνητικού βουλευτή και άλλων.
Η λειτουργία του στρατοπέδου στην περιοχή, αποτελούσε οικονομικό και κοινωνικό πνεύμονα, σε μια περιοχή που πλήττεται από πολλαπλούς δυσμενείς παράγοντες, όπως η οικονομική δυσπραγία με συνεπακόλουθη δημογραφική κατάρρευση. Στην τελευταία απογραφή μάλιστα, ο πληθυσμός του Δήμου εμφανίστηκε μειωμένος κατά 35%.
Σε μια μακροσκελή ανάρτηση του από το Δήμο Νευροκοπίου, του δημάρχου κ. Ταμπουρίδη και του γραμματέα του Δήμου, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Μια πληροφορία που έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, αφού όλοι διαβεβαίωναν την τοπική κοινωνία ότι καμία μονάδα της Δράμας δεν πρόκειται να κλείσει ή να μετακινηθεί. Ο Στρατός καλλιέργησε με την περιοχή και τους ανθρώπους μας, από το 1913 οπόταν και απελευθερώθηκε η περιοχή και χαράχθηκαν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, άρρηκτες και άριστες σχέσεις. Πολύ πρόσφατα ο Δήμος πραγματοποίησε δωρεάν μια σειρά έργων στο Στρατόπεδο για τη βελτίωση των υποδομών του. Την ίδια τακτική ακολούθησαν παλαιότερα και άλλες δημοτικές αρχές».
Σε άλλο σημείο, αναφέρεται ότι «ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η Βουλγαρία έγινε πλήρες μέλος της συνθήκης Σέγκεν, το Κ. Νευροκόπι βρίσκεται εντός των ορίων της εφεδρείας των δυνάμεων της πατρίδας μας που προασπίζονται τα ελληνοτουρκικά σύνορα βάσει του αμυντικού δόγματος της χώρας.
Αντίθετα, τα πολλά και μεγάλα Στρατόπεδα, τα οποία η πολιτική ηγεσία αποφάσισε να επαναλειτουργήσει μόλις πέρυσι στην Πελοπόννησο και την Στερεά Ελλάδα, ουδεμία αμυντική αποστολή εξυπηρετούν.
Σημειώνεται ότι τα Στρατόπεδα που επαναλειτούργησαν το 2023 είχαν κλείσει το 2018. Στο σημείο αυτό η πολιτική ηγεσία καλείται να ενημερώσει την ελληνική κοινωνία ποια απόφαση εξυπηρετεί καλύτερα την άμυνα της χώρας, αυτή του 2018, να κλείσει δηλαδή τα μεγάλα στρατόπεδα του κέντρου της χώρας και να μεταφέρει την λειτουργία τους σε παραμεθόριες περιοχές, ή η τωρινή, να κλείσει μικρά στρατόπεδα των μακρινών και ακριτικών περιοχών της χώρας».
Στην ίδια ανάρτηση, επισημαίνεται ακόμα ότι, «την ίδια στιγμή που αποφασίζεται το κλείσιμο του Στρατοπέδου του Κ. Νευροκοπίου υπάρχουν επανδρωμένα στρατιωτικά φυλάκια σε οχυρωματικά έργα του Β΄ Π.Π. Συγκεκριμένα ενώ για τα οχυρά Λίσσε και Περιθώρι ο Δήμος Κάτω Νευροκοπίου καλείται να καταβάλει ετήσιο μίσθωμα 10.000 ανά οχυρό, προκειμένου να τα έχει ανοικτά στην κοινωνία, στον νομό Σερρών στα οχυρά Ρούπελ και Ιστίμπεη ο Στρατός διατηρεί φυλάκια, για να εξυπηρετούν τους επισκέπτες και τις εορταστικές εκδηλώσεις».
Ταμπουρίδης: Μεγάλο πλήγμα για την κοινωνία
Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Ταμπουρίδης, εκφράζει το παράπονό του ότι «μέσα σε μια μέρα εντελώς αιφνιδιαστικά πήραν την απόφαση και η μονάδα φεύγει άμεσα», ενώ ιδιαίτερη αναφορά κάνει και στο αίσθημα της εγκατάλειψης της περιοχής.
Αυτό που σημειώνει ακόμα είναι ότι, «τους προηγούμενους μήνες που κατέβαινα στην Αθήνα, στα θέματα της ατζέντας μου είχα και το στρατόπεδο, ώστε να διασφαλίσουμε ώστε να μην φύγει. Μέχρι τελευταία δεν μας είχαν στη λίστα, όπως και στην πρώτη φάση που ανακοίνωσαν. Και ξαφνικά, μέσα σε μια μέρα, πήραν την απόφαση και την επόμενη κουβαλάνε και το υλικό».
Όπως εξηγεί ο ίδιος, «πρόκειται για μεγάλο πλήγμα για την κοινωνία μας και δεν μιλάω μόνο οικονομικά. Ο στρατός μας είχε ενσωματωθεί στην τοπική κοινωνία, κάναμε πολλές επενδύσεις ως Δήμος σε αναβαθμίσεις, υποδομές, κτιριακά και άλλα. Επίσης από τον στρατό είχαμε και ανάλογες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα με ιατρικό προσωπικό όταν το Κέντρο Υγείας αδυνατούσε, με φιάλες αίμα και φυσικά εξυπηρετούσε πολλούς δημότες μας που έκαναν το στρατιωτικό τους».
Μεγάλο το αίσθημα της εγκατάλειψης
Ιδιαίτερα όμως ο κ. Ταμπουρίδης, θίγει και το αίσθημα της εγκατάλειψης: «Για μια φορά ακόμα, ενισχύεται και το αίσθημα της εγκατάλειψης. Όπως και σε άλλα θέματα, έχουμε το αίσθημα της εγκατάλειψης και κάθε τόσο το επιβεβαιώνουν οι ίδιοι. Ενώ το μεταφέρουμε προς την κεντρική διοίκηση, τα λέμε, εντέλει το επιβεβαιώνουν τελικά για άλλη μια φορά, αποδυναμώνοντας τον Δήμο Νευροκοπίου σε πολλά πράγματα».
Κυριαζίδης: Θα έχουμε νεότερη ενημέρωση
Δηλώσεις στον «Π.Τ.» έκανε επίσης και ο κυβερνητικός βουλευτής Δράμας κ. Κυριαζίδης, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στο ιστορικό της κατάστασης αυτής. Όπως είπε, «όταν ο υπουργός είχε ανακοινώσει την πρόθεση να κλείσουν ή να συγχωνευτούν στρατόπεδα στην Ελλάδα, αμέσως έκανα μια συνάντηση με στελέχη του Υπουργείου για να δούμε τι γίνεται με τη Δράμα. Όπως τότε το είχα πει και δημόσια, η ενημέρωση που είχα ήταν ότι η Δράμα δεν περιλαμβάνονταν και ότι αν γινόταν, θα πηγαίναμε σε συστεγάσεις ή συγχωνεύσεις».
Όπως εξηγεί ο κ. Κυριαζίδης, «στη συνέχεια υπήρξε ανακοίνωση από πλευράς του Υπουργείου και η Δράμα ήταν εκτός της λίστας. Υπήρξε ένας εφησυχασμός, καθώς οι επόμενες ανακοινώσεις θα γίνονταν τον Μάρτιο. Όμως, όλως αιφνιδίως, είδαμε ότι γίνεται αυτή η μετακίνηση – εσωτερικά – από το Νευροκόπι στη Δράμα».
Αυτό που τονίζει ο κ. Κυριαζίδης, είναι ότι, «Μετά απ’ αυτό, επικοινώνησα άμεσα με τον υπουργό και του θύμισα τι είχε πει πριν, και στη συνέχεια με πήρε ο διευθυντής του Υπουργείου, ενώ επίσης ενημέρωσα και τον γραμματέα του πρωθυπουργού. Αυτό που έθεσα είναι ότι θα έπρεπε να υπάρχει εκεί (σ.σ. στο Νευροκόπι) μια δύναμη. Μου είπαν ότι θα εξετάσουν το ζήτημα και θα έχουμε νεότερη ενημέρωση».
Τα στρατόπεδα της Δράμας
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, η περιοχή της Δράμας και κυρίως η πόλη της Δράμας, κατά το παρελθόν έχει περάσει από διάφορες στρατιωτικές φάσεις. Μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1980, στη Δράμα υπήρχε μια στρατιωτική αμερικανική βάση, ενώ αργότερα είχε κλείσει και το περίφημο σήμερα στρατόπεδο «Ανδρικάκη», όπου στάθμευε το Πυροβολικό.
Στη συνέχεια, το στρατόπεδο «Παπαργύρη» είχε μετατραπεί και σε Κέντρο Νεοσυλλέκτων το οποίο επίσης σιωπηλά σταμάτησε, όπως για ένα διάστημα ως Κέντρο Νεοσυλλέκτων είχε λειτουργήσει και το στρατόπεδο Νευροκοπίου, αλλά και το στρατόπεδο Παρανεστίου το οποίο επίσης έχει εγκαταλειφθεί. Τελικά, η Δράμα σήμερα έχει την 5η Μοίρα Καταδρομών, το στρατόπεδο Φωστηρίδη και ένα ακόμα επί της οδού Χρυσοβέργη.
Πολλά χρόνια πριν μάλιστα, στην ίδια λογική των συγχωνεύσεων και πάντα για «λόγους οικονομίας», το Στρατολογικό Γραφείο Δράμας είχε κλείσει και οι υπηρεσίες του είχαν μεταφερθεί στην Ξάνθη.
Σε αναζήτηση στοιχείων, βρήκαμε από το αρχείο του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μια απάντηση του ΥΕΘΑ προς τον τότε βουλευτή Δράμας κ. Τζίμα, όπου αναφερόντα ότι: [Το ΓΕΣ προτίθεται να συνεχίσει τη λειτουργία του Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) Παρανεστίου Δράμας, στο οποίο κατατάσσονται στρατεύσιμοι για το όπλο του Πυροβολικού που προέρχονται από την Θράκη και την Μακεδονία. Η συνέχιση της λειτουργίας των υφισταμένων ΚΕΝ του ΣΞ, εξετάζεται στο πλαίσιο της νέας δομής των δυνάμεων, λαμβανομένης υπ’ όψιν της ορθολογικής διαχείρισης των διατιθέμενων πόρων, σε ανθρώπινο δυναμικό και πιστώσεις, προς όφελος της εκπαίδευσης των στρατεύσιμων και του κοινωνικού συνόλου γενικότερα.]
Τα χρόνια πέρασαν και τα πράγματα άλλαξαν μέχρι και σήμερα, όπου βλέπουμε τις επερχόμενες αλλαγές. Το 2022, είχε γίνει και πάλι μια συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, όπου η παράταξη «Πόλη και Ζωή», ζητούσε από το δήμαρχο Δράμας κ. Μαμσάκο, να κάνει ενέργειες για την επαναλειτουργία του 519 ΤΠ (στρατόπεδο «Παπαργύρη») ως Κέντρο Νεοσυλλέκτων. Προφανώς καμιά προσπάθεια δεν μπορεί να γίνει αν δεν δώσει την τελική εντολή το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.