Σε πυρετό προετοιμασίας οι καταστηματάρχες…
Το μεγάλο στοίχημα για το πώς θα εξελιχθεί
το άνοιγμα των καταστημάτων
εστίασης, καφέ και μπαρ στη Δράμα
► Ανοίγουν από Δευτέρα καταστήματα εστίασης, καφέ και μπαρ
ΣΕ ΠΥΡΕΤΟ προετοιμασίας βρίσκονται οι καταστηματάρχες του χώρου της εστίασης, καθώς ήδη έχουν ξεκινήσει να καθαρίζουν τους χώρους τους, και να ετοιμάζονται για το άνοιγμα των καταστημάτων τους. Καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια, ανοίγουν από τη Δευτέρα 25 Μαΐου και πρόκειται να αποτελέσουν ένα μεγάλο στοίχημα για την αντοχή των μέτρων και της αγοράς, αλλά κυρίως και για το μεγάλο στοίχημα της ανακοπής της μεταδοτικότητας του κορωνοϊού.
Τα καταστήματα εστίασης, καφέ και μπαρ, πρόκειται να ανοίξουν υπό την εποπτεία αυστηρών μέτρων προστασίας όπως είναι γνωστό και θα δοκιμάσουν τις αντοχές των ίδιων των επαγγελματιών, των θαμώνων, αλλά και της ίδιας της αγοράς.
Μάσκες, αντισηπτικά και αποστάσεις, θα συνθέσουν σίγουρα ένα νέο τοπίο για την επιστροφή στην κανονικότητα, ενώ το μόνο σίγουρο, είναι ότι όλη αυτή η κατάσταση θα κρατήσει αρκετές ημέρες, μέχρι να ολοκληρωθεί ο βηματισμός και ο συγχρονισμός όλων, και κυρίως μεταξύ των υπηρεσιών.
Βασικός όρος της λειτουργίας στο χώρο της εστίασης και της επαναλειτουργίας εστιατορίων, καφέ και μπαρ, θα είναι ένας πελάτης ανά 2 τμ, έξι άτομα ανά τραπέζι, ενώ οι επιχειρήσεις θα λειτουργούν με πληρότητα μέχρι και 80%. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα μπορούν να λειτουργούν στον εξωτερικό και τον εσωτερικό τους χώρο, υπό ορισμένες μόνο προϋποθέσεις:
– Η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά δύο τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.
– Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.
– Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.
– Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.
– Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.
– Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ
– Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
– Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.
Πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση στη Δράμα
Ένα ερώτημα που παραμένει για όλους, είναι το πώς θα διαμορφωθεί η νέα κατάσταση στην πόλη της Δράμας. Το μεγάλο στοίχημα είναι ότι, όπως είναι διαμορφωμένη η πόλη, δεν υπάρχουν μεγάλοι χώροι και μεγάλα πεζοδρόμια ώστε να «απλωθούν» τα περισσότερα καταστήματα.
Το θέμα είναι ότι, οι νέες άδειες που θα δοθούν για να απλώσουν τραπεζοκαθίσματα, δεν θα πρέπει να ξεπερνούν την πληρότητα που προβλέπεται από τις άδειές τους σε καμιά περίπτωση και αυτό θα δυσκολέψει αρκετά το ζήτημα των αποστάσεων από τραπέζι σε τραπέζι. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να διατηρηθεί η απόσταση του 1,5 μέτρου για διάδρομο για τους πεζούς, όπως και να μην εμποδίζονται οι διάδρομοι τυφλών και διαβάσεις ΑμεΑ. Εδώ υπάρχει προειδοποίηση για αυστηρή τήρηση των κανονισμών και προστίμων από τις αρμόδιες αρχές.
Επίσης, για να μπορέσει ένας επιχειρηματίας να «απλωθεί» στον εξωτερικό χώρο, θα πρέπει να ακολουθήσει μια διαδικασία η οποία είναι λίγο χρονοβόρα, με κατάθεση τοπογραφικού σχεδίου, αυτοψία της Αστυνομίας και να περάσει ακολούθως το αίτημά του από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα ισχύουν αυτή τη στιγμή.
Πολλά μαγαζιά στην πόλη της Δράμας, έτσι όπως είναι διαμορφωμένη η πόλη, δεν έχουν την ιδιαίτερη πολυτέλεια να «απλωθούν» σε μεγάλους χώρους και αυτό σίγουρα θα δημιουργήσει άσχημες καταστάσεις.