Σε πρώτο πλάνο για τους Δήμους το ενεργειακό κόστος των ΔΕΥΑ
Μεγάλος ο κίνδυνος να μετακυλιστεί
το κόστος των ΔΕΥΑ στους δημότες
Έντονη ανησυχία από την Ένωση ΔΕΥΑ Ελλάδος
Του Θανάση Πολυμένη
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ οξυμένο παραμένει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το ζήτημα του ενεργειακού κόστους των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) των Δήμων όλης της χώρας. Μεταξύ αυτών φυσικά και της ΔΕΥΑ Δράμας, η οποία αντιμετωπίζει το υπαρκτό πρόβλημα της εξόφλησης υπέρογκων λογαριασμών προς τη ΔΕΗ.
Όπως είναι ήδη γνωστό, από τον περασμένο Αύγουστο, η προσθήκη της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ρεύματος, έχει φέρει τις ΔΕΥΑ σε έντονο προβληματισμό, καθώς δεν μπορούν να αποπληρώσουν το ρεύμα της ΔΕΗ, μιας και οι λογαριασμοί έχουν τριπλασιαστεί επί της ουσίας.
Το παράδειγμα της ΔΕΥΑ Δήμου Δράμας είναι χαρακτηριστικό, καθώς με του πρότερους λογαριασμούς πλήρωνε ΔΕΗ περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ τώρα καλείται να πληρώσει τουλάχιστον 4,5 εκατ. και κανείς δεν ξέρει μέχρι που θα μπορούσε να φτάσει αυτό.
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Χατζηγιάννης ενημέρωσε σχετικά με το θέμα, επισημαίνοντας όμως ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμιά ρύθμιση από την κυβέρνηση, παρά μόνο κάποιες συζητήσεις που γίνονται με την Ένωση ΔΕΥΑ Ελλάδος.
Επιδείνωση της κρίσης
Στο μεταξύ, την είδη τεταμένη κρίση, έρχεται να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο η κρίση από τον πόλεμο της Ουκρανίας. Μια κρίση για την οποία κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ακόμα κατά πόσο θα προκαλέσει νέες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος κυρίως.
Στις 9 Μαρτίου, συνεδρίασε το Δ.Σ. της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) και συζήτησε για μια ακόμα φορά τις υπέρογκες αυξήσεις της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος οι οποίες επιβαρύνουν υπέρμετρα το λειτουργικό κόστος των Δ.Ε.Υ.Α. από τον Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι σήμερα.
Η ενεργειακή κρίση που επιδεινώθηκε από την ουκρανική κρίση πλήττει σφοδρά τις Δ.Ε.Υ.Α. που είναι κατ’ εξοχήν ενεργοβόρες επιχειρήσεις κοινωφελούς χαρακτήρα.
Το Δ.Σ. της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. εκφράζει για μια ακόμα φορά την έντονη ανησυχία και αγωνία του διότι κανένα ρεαλιστικό μέτρο δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής για τις Δ.Ε.Υ.Α. πλην της οριζόντιας επιδότησης των 65 ευρώ ανά MWh η οποία αφορά όλες τις επιχειρήσεις και η οποία σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτει το πρόσθετο κόστος που καλούνται να πληρώσουν οι Δ.Ε.Υ.Α.
Απουσιάζουν οι ΔΕΥΑ από το διάλογο
Ακόμα, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Δ.Σ. της ΕΔΕΥΑ, οι Δ.Ε.Υ.Α. εξακολουθούν να απουσιάζουν από τον δημόσιο διάλογο παρότι η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. ως θεσμικός συνομιλητής της Πολιτείας πρώτη και συγκεκριμένα από τον Σεπτέμβριο του 2021 ανέδειξε το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους των Δ.Ε.Υ.Α., ενημερώνοντας όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και αναπτύσσοντας ρεαλιστικές, δίκαιες και βιώσιμες προτάσεις για τη διαχείριση και αντιμετώπισή του.
Δυστυχώς, πλέον καμιά Δ.Ε.Υ.Α., ακόμα και οι πιο εύρωστες, δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει τους λογαριασμούς ρεύματος οι οποίοι ιδιαίτερα στην μέση τάση έχουν τριπλασιασθεί και απειλούν τη βιωσιμότητά τους. Ήδη πάροχοι ενέργειας απειλούν ή έχουν ήδη προβεί σε ρευματοκοπές σε εγκαταστάσεις Δ.Ε.Υ.Α. στερώντας από πολίτες το νερό που είναι δημόσιο αγαθό και βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και δημιουργώντας σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον της χώρας μας.
Χαρακτηριστική περίπτωση η πόλη του Μεσολογγίου, όπου ο ιδιώτης πάροχος έκοψε το ρεύμα στις εγκαταστάσεις και το Μεσολόγγι έμεινε χωρίς νερό για δύο μέρες, όπως ανάφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας ο κ. Χατζηγιάννης.
Τα αιτήματα των ΔΕΥΑ
Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. συνεκτιμώντας την κρισιμότητα της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα και για να καταστεί το ενεργειακό κόστος των Δ.Ε.Υ.Α. διαχειρίσιμο προτείνει:
– Να αυξηθεί η επιδότηση για τις Δ.Ε.Υ.Α. από τα 65 ευρώ/MWh που είναι σήμερα στα 210 ευρώ/MWh για να καλυφθεί το κόστος από την ρήτρα αναπροσαρμογής.
– Να ρυθμισθούν τα χρέη προς τους παρόχους ενέργειας που δημιουργήθηκαν από την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής για το διάστημα από Αύγουστο μέχρι Δεκέμβριο του 2021 για το οποίο δεν ίσχυε καμία επιδότηση.
– Για τις Δ.Ε.Υ.Α., τους φορείς οι οποίοι επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους σκοπούς δημόσιου ενδιαφέροντος, γενικής ή τοπικής εμβέλειας, αλλά και τις Ενεργειακές Κοινότητες, που σχεδιάζουν έργα ΑΠΕ με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού να δίνεται προτεραιότητα στην αίτηση σύνδεσής τους προς τον ΔΕΔΔΗΕ και να προβλέπεται η δέσμευση «χώρου» στο δίκτυο.
– Να χρηματοδοτηθούν δράσεις εξοικονόμησης και παραγωγής ενέργειας στις εγκαταστάσεις των Δ.Ε.Υ.Α.
– Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. καλεί τα συναρμόδια Υπουργεία να εγκύψουν στις προτάσεις της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. για να μη χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος που θα επιδεινώσει την κατάσταση και αναμένει με αγωνία τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για το ενεργειακό κόστος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην συνάντηση των Δημάρχων που συγκαλεί η ΚΕΔΕ στην Αθήνα στις 18 Μαρτίου.
Εφόσον δεν υπάρξει καμιά εξέλιξη, η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. θα κλιμακώσει τις ενέργειές της με δυναμικές κινητοποιήσεις με στόχο να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία και να μην στερηθούν οι πολίτες της περιφέρειας της χώρας μας το ποιοτικό και ασφαλές νερό που απολαμβάνουν σήμερα.