Home > Νέα > Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το βόρειο τμήμα του άξονα Δράμα – Αμφίπολη -Για το Τμήμα Δράμα – Μαυρολεύκη

Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το βόρειο τμήμα του άξονα Δράμα – Αμφίπολη -Για το Τμήμα Δράμα – Μαυρολεύκη

Για το Τμήμα Δράμα – Μαυρολεύκη

Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

για το βόρειο τμήμα

του άξονα Δράμα – Αμφίπολη

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΟΠΩΣ είναι γνωστό, το έργο της ανάδειξης του τελικού αναδόχου για την κατασκευή του οδικού άξονα Δράμα – Αμφίπολη, βρίσκεται ήδη στον ανταγωνιστικό διάλογο και μέχρι τέλος του έτους το αργότερο, θα έχουμε και την κατασκευαστική εταιρεία η οποία θα το αναλάβει. Το έργο γίνεται μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Αυτό όμως που ίσως δεν είναι γνωστό στους περισσότερους, είναι ότι συνολικό έργο χωρίζεται σε δύο μέρη, στο νότιο και το βόρειο τμήμα. Όπου το νότιο τμήμα είναι το κομμάτι από τη Μαυρολεύκη μέχρι την Παλαιοκώμη, ενώ το βόρειο τμήμα αφορά το σημείο από τη Μαυρολεύκη μέχρι την πόλη της Δράμας.

Επί της ουσίας, αυτό το βόρειο τμήμα, αποτελεί τη σύνδεση της πόλη της Δράμας με τον αυτοκινητόδρομο  και αυτό ανήκει στη δικαιοδοσία της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Στο πλαίσιο αυτό που αφορά το βόρειο τμήμα του εν λόγω οδικού άξονα, δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το οδικό έργο όπως αναφέρεται: «Κάθετος Άξονας Δράμα – Αμφίπολη (Παλαιοκώμη): τμήμα Μαυρολεύκη – Δράμα».

Μέσω της δημοσίευσης αυτής της Μ.Π.Ε., καλούνται οι ενδιαφερόμενοι «πολίτες (κοινό, ενδιαφερόμενο κοινό) και φορείς εκπροσώπησής τους (οικείο Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, Ποιότητας Ζωής, Συμβούλιο Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας)», να λάβουν γνώση και να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους.

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Υποδομών με σύμβαση Παραχώρησης / Γενική Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Υποδομών / Γενική Γραμματεία Υποδομών / Υπουργεί Υποδομών και Μεταφορών.

Υπεύθυνος μελετητής είναι ο Βασίλειος Στράκαλης, με τον οποίο επικοινώνησε ο «Π.Τ.» εξηγώντας μας ότι «η μελέτη χωρίζεται σε δύο τμήματα, το νότιο από τη Μαυρολεύκη μέχρι την Παλαιοκώμη και το βόρειο από την Παλαιοκώμη μέχρι τη Δράμα».

Όπως σημειώνει, «στα πλαίσια της διαδικασίας προκειμένου το έργο να προχωρήσει, συντάχθηκε η Μ.Π.Ε., καθώς μέχρι τώρα δεν υπήρχε».

Ερωτώμενος για το αν υπάρχει μελέτη για το σύνολο του έργου στο βόρειο τμήμα του οδικού άξονα, ο κ. Στράκαλης επισημαίνει ότι «υπάρχουν κάποιες προτάσεις που έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, οι οποίες προβλέπουν πώς θα γίνει το έργο. Πρόκειται για κάποιες προκαταρκτικές μελέτες, τις οποίες το Υπουργείο τις έχει δώσει στους υποψήφιους αναδόχους μέσω του ανταγωνιστικού διαλόγου με ΣΔΙΤ, ώστε να καθοριστεί το τελικό τεχνικό αντικείμενο, να βγει ο ανάδοχος ο οποίος μετά θα ολοκληρώσει το έργο στην τελική του μορφή. Άρα αυτό σημαίνει ότι έχουμε ακόμα κάποιες προμελέτες».

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, είναι το απαραίτητο πρώτο βήμα, ώστε να μπορέσουν να συνταχθούν οι τελικές μελέτες για το βόρειο τμήμα του έργου Δράμας – Μαυρολεύκης, που θα αποτελέσει την είσοδο έξοδο της πόλης προς τον οδικό άξονα.