Home > Νέα > Μεσοχειμωνιάτικες καταγραφές υδρόβιων πουλιών -Στις περιοχές Θησαυρού, Πλατανόβρυσης, Παππάδων, Ποταμών, Λευκογείων, και Νεροφράκτη

Μεσοχειμωνιάτικες καταγραφές υδρόβιων πουλιών -Στις περιοχές Θησαυρού, Πλατανόβρυσης, Παππάδων, Ποταμών, Λευκογείων, και Νεροφράκτη

Συνολικά, καταγράφηκαν τουλάχιστον 15 είδη ορνιθοπανίδας

Μεσοχειμωνιάτικες καταγραφές υδρόβιων πουλιών

από τον Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης

Στις περιοχές Θησαυρού, Πλατανόβρυσης, Παππάδων, Ποταμών, Λευκογείων, και Νεροφράκτη

 

Ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης συμμετείχε και φέτος, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, στις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πτηνών (ΜΕΚΥΠ) που διοργανώνονται ετησίως από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, πανελλαδικά. Στις 13, 14 και 15 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκαν οι ΜΕΚΥΠ 2020, στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης (ΕΠΟΡ), από τα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ) υπό την καθοδήγηση του επιστημονικού υπεύθυνου Ορνιθολόγου, Δρ. Χαράλαμπου Αλιβιζάτου, συνεργάτη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.
Οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδροβίων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ) είναι μέρος του International Waterbird Census, του παγκόσμιου προγράμματος παρακολούθησης των πληθυσμών των υδρόβιων πουλιών που συντονίζει διεθνώς η Διεθνής Οργάνωση Βιοτόπων (Wetlands International).

FDOR POULIA 2

Στην Ελλάδα, οι ΜΕΚΥΠ ξεκίνησαν το 1967 και αποτελούν το μακροβιότερο πρόγραμμα παρακολούθησης ειδών ορνιθοπανίδας και μια από τις μεγαλύτερες «γιορτές των πουλιών» για την οποία αδημονούν κάθε χρόνο αυτοί που τα λατρεύουν! Από το 1997, το πρόγραμμα στην Ελλάδα διοργανώνει και συντονίζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Οι ΜΕΚΥΠ, διεξάγονται κάθε Ιανουάριο σε 222 πλέον υγροτόπους της χώρας μας και σε αυτές συμμετέχουν εθελοντές ορνιθοπαρατηρητές από όλη την Ελλάδα, Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών καθώς και τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Οι καταμετρήσεις έλαβαν χώρα, όπως και πέρσι, σε έξι επιλεγμένους υγροτόπους, τέσσερις εκ των οποίων βρίσκονται εντός του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης, ενώ δύο βρίσκονται εκτός. Οι περιοχές αυτές είναι οι ταμιευτήρες Θησαυρού, Πλατανόβρυσης, η ευρύτερη περιοχή των Παππάδων, η περιοχή των Ποταμών, η τεχνητή λίμνη των Λευκογείων, καθώς και ο μικρός υγρότοπος που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Νεροφράκτη Δράμας, ο οποίος συχνά αποτελεί καταφύγιο για πολλά υδρόβια πουλιά.
Οι ταμιευτήρες του ΕΠΟΡ και οι μικροί υδροβιότοποι του, αποτελούν μια μικρή ανάπαυλα για τα πουλιά κατά τη μεσοχειμωνιάτικη τους μετανάστευση από τις βόρειες χώρες προς τους νοτιότερους υδροβιότοπους της χώρας μας. Για το λόγο αυτό, ο αριθμός των πουλιών και τα είδη που καταγράφονται είναι λιγοστά σε σχέση με τα αντίστοιχα των μεγάλων υγροτόπων της Ελλάδας, αλλά όχι λιγότερο σημαντικά.
Φέτος, οι χαμηλές θερμοκρασίες και η πυκνή ομίχλη που κάλυπτε τα πάντα, ειδικά τις δύο τελευταίες μέρες των καταμετρήσεων, στις περισσότερες λίμνες είχε ως αποτέλεσμα την μικρή παρουσία πουλιών. Συνολικά, καταγράφηκαν τουλάχιστον 15 είδη ορνιθοπανίδας, με σημαντικότερη την παρουσία τριών Χηνοπριστών στους Ποταμούς. Πολυπληθέστερα είδη στο σύνολο ήταν οι Κορμοράνοι, οι Πρασινοκέφαλες πάπιες, τα Νανοβουτηχτάρια, τα Σκουφοβουτηχτάρια, οι Φαλαρίδες, οι Αργυροτσικνιάδες, οι Σταχτοτσικνιάδες, οι Γερακίνες και τρεις τουλάχιστον Καλαμόκιρκοι. Μεγάλη χαρά για τους παρατηρητές, έδωσε και φέτος η παρουσία του γνωστού νεροκότσυφα στην περιοχή των Ποταμών και της μικρής Αλκυόνης, του δεινού αυτού ψαρά, στην περιοχή των Παππάδων.