Την παρουσίαση έκανε χθες ο Σύλλογος Παραπληγικών Δράμας
Μετά από τα χρόνια δικαστικής
περιπέτειας ήρθε επιτέλους
το Λευκό Ταξί στη Δράμα
Κατσιγιάννη: Υπηρεσιακοί και πολιτικοί παράγοντες εμπόδιζαν την άδειά του
Του Θανάση Πολυμένη
ΕΔΩ και έξι χρόνια περίπου, είχαν ξεκινήσει προσπάθειες ώστε η Δράμα να αποκτήσει ένα Λευκό Ταξί. Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι υπηρεσιακοί και πολιτικοί παράγοντες δεν επιθυμούσαν κάτι τέτοιο, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Παραπληγικών Δράμας, κα. Αγλαΐα Κατσιγιάννη, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μια πολύχρονη δικαστική διαμάχη, μέχρι την τελική δικαίωση.
Πλέον, το Λευκό Ταξί βρίσκεται στη Δράμα και θα εξυπηρετεί άτομα με προβλήματα κινητικότητας και όχι μόνο μόνιμα ΑμεΑ ή με σχετική κάρτα ΑμεΑ, αλλά άτομα και έστω με προσωρινά προβλήματα κινητικότητας.
Την παρουσίαση του Λευκού Ταξί έκανε χθες το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας Δράμας, η πρόεδρος του Συλλόγου Παραπληγικών Δράμας κα. Αγλαΐα Κατσιγιάννη, με την παρουσία μάλιστα και στελεχών του Τμήματος Τροχαίας Δράμας, μελών του Συλλόγου καθώς και τον πρώην δήμαρχο Δράμας κ. Θωμά Μαργαρίτη.
Μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η πρόεδρος του Συλλόγου Παραπληγικών Δράμας κα. Κατσιγιάννη σημειώνει ότι, «η απόκτηση του Λευκού Ταξί, ήταν ένας αγώνας χρόνων που δικαιώθηκε, που κάνει το Σύλλογό μας να αισθάνεται επίσης δικαιωμένος, για τη μεγάλη προσπάθεια και την ταλαιπωρία όλο αυτό το διάστημα. Πιστεύω πως αν υπήρχε πολιτική βούληση, το θέμα θα είχε λυθεί τουλάχιστον πριν από 6 χρόνια. Δεν υπήρχε πολιτική βούληση και δεν γνωρίζουμε τους λόγους. Οπότε αναγκαστήκαμε μαζί με τον ιδιοκτήτη, τον κ. Φώτη Γούναρη – που παρ’ όλες τις ταλαιπωρίες που πέρασε δεν έκανε πίσω – να πάνε δικαστικά και να δικαιωθούμε πανηγυρικά».
Όπως επισημαίνει η κα. Κατσιγιάννη, «πήγαμε δικαστικά και δικαιωθήκαμε πανηγυρικά. Χαιρόμαστε που έστω και μ’ αυτή την καθυστέρηση των 6 χρόνων, το όχημα αυτό πλέον βρίσκεται στην πόλη μας και θα εξυπηρετεί άτομα με κινητική αναπηρία».
Όπως διευκρινίζει η ίδια, «δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο Ταξί. Για συντομία λέγεται Λευκό Ταξί και είναι ένα όχημα ειδικής μίσθωσης και εξυπηρετεί τους ανθρώπους με κινητική αναπηρία, μόνο κατόπιν ραντεβού, κάτι που δεν μπορεί να γίνει από τα συμβατικά οχήματα των Ταξί».
Η ίδια επισημαίνει ότι «είναι μια πολύ μεγάλη διευκόλυνση και πάρα πολύ καλό για το Νομό να υπάρχει αυτό το όχημα και πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. Μάλιστα τα μέλη του Συλλόγου Παραπληγικών θα έχουν μια έκπτωση της τάξης του 30% από τον κ. Γούναρη και αυτό αποτελεί μια επιβράβευση για τον Σύλλογο».
Πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες εμπόδιζαν την άδεια
Σε ερώτηση του «Π.Τ.» γιατί καθυστέρησε να εκδοθεί η άδεια του Λευκού Ταξί στη Δράμα και γιατί η υπόθεση αυτή οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη, η κα. Κατσιγιάννη απάντησε:
«Τα πρόβλημα είναι ότι, ενώ θα μπορούσε το ζήτημα να λυθεί με κάποιες υπογραφές σε πολιτικό επίπεδο, έτσι όπως ορίζεται άλλωστε, δυστυχώς κάποιοι δεν έβαλαν τις υπογραφές τους. Πρόκειται για θεσμικά πρόσωπα και οι δικαιολογίες ήταν ότι επειδή η Δράμα είχε υπεράριθμα Ταξί, δεν το δικαιούνταν. Το θέμα είναι ότι ο νόμος είναι ξεκάθαρος και δεν πρόκειται για Ταξί, παρ’ όλο που το λέμε Λευκό Ταξί».
Σε ερώτηση για το τι εξυπηρετούσε αυτή η καθυστέρηση, η κα. Κατσιγιάννη είπε ότι «δεν το γνωρίζω, αλλά δεν μπορώ να πω τις σκέψεις μου φανερά. Τώρα τι εξυπηρετούσε, το γνωρίζει ο κάθε ένας που είχε προβεί στην αντίστοιχη ενέργεια. Και λυπάμαι πάρα πολύ, που δεν έχουν πει ούτε ένα μπράβο ή μια καλή κουβέντα στο Σύλλογο εδώ και 15 μέρες που ήρθε το Λευκό Ταξί στη Δράμα. Κι όπως βλέπετε, δεν μπήκε στον κόπο να παρουσιαστεί κάποιος σήμερα εδώ».
Όπως σημειώνει τέλος, «δεν μας πτοεί καθόλου αυτό και νομίζω ότι είμαστε όλοι νοήμονες και μπορούμε να λειτουργήσουμε και να κρίνουμε ανάλογα. Για εμάς σήμερα είναι μια μεγάλη δικαίωση του Συλλόγου».
Σε δηλώσεις του για τη λειτουργία του Λευκού Ταξί, ο ιδιοκτήτης του Λευκού Ταξί κ. Γούναρης, σημειώνει ότι στη Δράμα παιδεύεται από το 2017 «και αντιμετωπίσαμε χίλια – μύρια προβλήματα τα οποία ήταν κυρίως ζήτημα πολιτικής απόφασης και άρνησης από τους ιθύνοντες. Το παλέψαμε δικαστικά και το κερδίσαμε».
Όπως λέει ο ίδιος, το «Λευκό Ταξί είναι κάτι σύνηθες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», ενώ ο ίδιος διατηρεί επίσης Λευκό Ταξί στη Θεσσαλονίκη, όπου επισημαίνει ότι «υπάρχει πολλή κίνηση. Το συγκεκριμένο όχημα είναι για άτομα με κινητικά προβλήματα, όχι κατ’ ανάγκην χαρακτηρισμένα ως ΑμεΑ ή να έχουν σχετική κάρτα. Μπορεί κάποιος να αντιμετωπίζει προσωρινά κινητικά προβλήματα όπως ένα σπασμένο πόδι. Ο κύριος όγκος δουλειάς είναι άτομα τρίτης ηλικίας και μπορούμε να αναλάβουμε τη μετακίνησή του».
Διευκρινίζει επίσης ο ίδιος, ότι, «το Λευκό Ταξί δεν κάνει πιάτσα και λειτουργεί αποκλειστικά με ραντεβού και για οποιοδήποτε λόγο μετακίνησης, για να μην αισθάνονται εγκλωβισμένοι στο σπίτι τους».