Home > Πρώτο Θέμα > Μετά το Πάσχα αρχίζει το έργο της υδρομάστευσης από πηγές στα Δεντράκια -Συνεχίζεται η μεταφορά νερού με βυτιοφόρα από τη ΔΕΥΑΔ

Μετά το Πάσχα αρχίζει το έργο της υδρομάστευσης από πηγές στα Δεντράκια -Συνεχίζεται η μεταφορά νερού με βυτιοφόρα από τη ΔΕΥΑΔ

Συνεχίζεται η μεταφορά νερού με βυτιοφόρα από τη ΔΕΥΑΔ

Μετά το Πάσχα αρχίζει το έργο

της υδρομάστευσης

από πηγές στα Δεντράκια

Δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΔ κ. Γεωργιάδη στον «Π.Τ.»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ γνωστό, η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να ταλαιπωρεί ιδιαίτερα την περιοχή της Δράμας, τόσο με τις υψηλές θερμοκρασίας κατά τη θερινή περίοδο, αλλά και τις άλλες εποχές.

Από τα σημαντικά προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει ο νομός Δράμας το 2024, ήταν η έντονη λειψυδρία που είχε παρουσιαστεί, κυρίως σε ορεινές περιοχές, τόσο του Δήμου Δράμας, όσο και των Δήμων Κ. Νευροκοπίου, Προσοτσάνης και Παρανεστίου. Ακόμα και σήμερα, σε ορισμένες Κοινότητες των Δήμων της Π.Ε. Δράμας, συνεχίζεται η μεταφορά νερού κατά περιόδους με κατάλληλα βυτιοφόρα.

Στο ίδιο μοτίβο βρίσκεται και ο Δήμος Δράμας, καθώς συνεχίζεται η μεταφορά νερού στις δεξαμενές της Κοινότητας Δενδρακίων, καθώς η λειψυδρία συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, και απ’ ότι φαίνεται, δύσκολα θα εξαλειφθεί. Το θέμα έχει να κάνει με την κλιματική κρίση, καθώς η ανομβρία όλο τον προηγούμενο χρόνο προκάλεσε μεγάλα προβλήματα, ενώ οι λιγοστές βροχές και η ελλιπής χιονόπτωση, εντείνουν και παρατείνουν το πρόβλημα.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΥΑ Δήμου Δράμας συνεχίζει να μεταφέρει νερό στις δεξαμενές στα Δεντράκια, καθώς η λειψυδρία συνεχίζει να ταλαιπωρεί τους κατοίκους τους χωριού.

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Γεωργιάδης, τονίζει ότι «τα Δεντράκια σήμερα έχουν δύο πηγές, εκ των οποίων η μία έχει στερέψει εντελώς και η πλήρωση του νερού γίνεται σταγόνα – σταγόνα» και συμπληρώνει: «Παρ’ όλα αυτά, ο Δήμος Δράμας και η ΔΕΥΑΔ, συνεχίζουν να μεταφέρουν νερό με κατάλληλο βυτιοφόρο, καθώς δεν ξεχνάμε τους ανθρώπους και συνεχίζουμε να τους στηρίζουμε, όσο χρειαστεί».

Εκφράζει μάλιστα την ελπίδα ότι, «από εδώ και πέρα με τις βροχές, μήπως επανέλθει μια κανονικότητα».

Ερωτώμενος για πόσες μέρες ένα βυτιοφόρο καλύπτει με νερό το χωριό, εξηγεί ότι είναι για 10 μέρες, «ενώ από την ώρα που θα ξεκινήσουν τα ποτίσματα τον επόμενο καιρό και τα Σαββατοκύριακα θ’ αρχίσει να ανεβαίνει περισσότερος κόσμος, θα κρατάει 5 μέρες».

Επισημαίνει πάντως, ότι «θα υπάρξουν και νέα δρομολόγια τις επόμενες ημέρες, ώστε οι δεξαμενές να είναι γεμάτες για την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας και το Πάσχα και να μην υπάρξει στεναχώρια στους κατοίκους».

Το έργο της υδρομάστευσης

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Δήμος Δράμας και η ΔΕΥΑΔ, έχουν ετοιμάσει ένα έργο για υδρομάστευση πηγών επάνω από το χωριό με προϋπολογισμό 150.000 ευρώ. Πλέον, ο διαγωνισμός έχει λήξει, έχει ανακηρυχθεί ο τελικός ανάδοχος και μετά το Πάσχα, θα ξεκινήσουν οι σχετικές εργασίες.

Όπως σημειώνει μάλιστα ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Γεωργιάδης, το έργο χρηματοδοτείται από πόρους του Υπουργείου Εσωτερικών, και εξηγεί: «Έχουμε εντοπίσει πάνω από τα Δεντράκια ορισμένες πηγές οι οποίες παρουσιάζουν επάρκεια νερού. Αυτό το νερό τώρα, πηγαίνει ανεκμετάλλευτο για τον άνθρωπο. Επειδή από τις δύο υφιστάμενες πηγές, η μία έχει στερέψει και η άλλη δίνει λιγότερο νερό απ’ ότι έδινε, οφείλουμε να εξασφαλίσουμε την υδροδότηση στον οικισμό και εφόσον έχουμε εντοπίσει αυτές τις πηγές θα τις καλλιεργήσουμε και με ένα δίκτυο θα τις κατευθύνουμε στις δεξαμενές των Δεντρακίων».

Ερωτώμενος σχετικά  με την καλλιέργεια των πηγών αυτών, σημειώνει ότι «το νερό που βγαίνει από ορισμένες πηγές στην περιοχή του δάσους, το συγκεντρώνουμε με κάποιες τεχνικές σε μεγάλα φρεάτια και στη συνέχεια με ένα δίκτυο, το κατευθύνουμε προς τις δεξαμενές του χωριού».

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι, η κατάσταση για φέτος δεν φαίνεται να είναι καλύτερη σε γενικότερο πλαίσιο στο Νομό Δράμας. Μπορεί να είχαμε ορισμένες χιονοπτώσεις στα ορεινά, παρ’ όλα αυτά το πρόβλημα με την ξηρασία και τη λειψυδρία παραμένει, καθώς η θερμοκρασία ολοένα και αυξάνεται και από το επόμενο διάστημα, η ζήτηση αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Οι Δήμοι της περιοχής θα πρέπει να είναι έτοιμοι προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν παρόμοιες καταστάσεις σε διάφορα σημεία.