Home > νέα > Μετακίνηση δύο υπαλλήλων από το Νοσοκομείο Δράμας στη Μονάδα του ΟΚΑΝΑ με στόχο την ενίσχυση του προσωπικού για να λειτουργήσει

Μετακίνηση δύο υπαλλήλων από το Νοσοκομείο Δράμας στη Μονάδα του ΟΚΑΝΑ με στόχο την ενίσχυση του προσωπικού για να λειτουργήσει

Με στόχο την ενίσχυση του προσωπικού της Μονάδας του ΟΚΑΝΑ για να λειτουργήσει

 

Μετακίνηση δύο υπαλλήλων

από το Νοσοκομείο Δράμας

στη Μονάδα του ΟΚΑΝΑ

 

Πρόεδρος ΟΚΑΝΑ: «Προσανατολιζόμαστε στο να αναθέσουμε τη φύλαξη της μονάδας σε ιδιωτική εταιρεία»

 

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ λειτουργίας της Θεραπευτικής Μονάδας του ΟΚΑΝΑ στη Δράμα, φαίνεται ότι έφτασε στο τέλος της, όμως σίγουρα έχουν μείνει ορισμένα ακόμα θέματα να καλυφθούν. Μπορεί την περασμένη Τρίτη 25 Ιουλίου 2017 να έγιναν τα εγκαίνια της Μονάδας αυτής, όμως η ανάγκη της σωστής λειτουργίας της και της σταθερότητας των υπηρεσιών της, φαίνεται ότι ακόμα βρίσκεται στα σπάργανα, μάλλον.

Η πρόληψη των 3 ατόμων που έγιναν για το ξεκίνημα λειτουργίας, δεν είναι αρκετή και ίσως ποτέ δεν θα είναι, καθώς και σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του ΟΚΑΝΑ, χρειάζονται τουλάχιστον 5 άτομα για να μπορέσει να προσφέρει υπηρεσίες σε καλό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των Θεραπευτικών Μονάδων του ΟΚΑΝΑ, για να λειτουργήσει η Μονάδα αυτή, προβλέπονται: Ένας Ψυχίατρος, ένας Παθολόγος ή Γενικός Ιατρός, δύο Νοσηλευτές, ένας Κλινικός Ψυχολόγος, ένας Κοινωνικός Λειτουργός, ένας υπάλληλος Γραμματειακής Υποστήριξης, ένας Φαρμακοποιός, ένας ή δύο Φύλακες Ασφαλείας και τέλος ένας υπάλληλος καθαριότητας. Χαρακτηριστικό είναι στον κανονισμό λειτουργίας του ΟΚΑΝΑ, αναφέρεται μπροστά από κάθε ειδικότητα η λέξη «τουλάχιστον».

Προς το παρόν, για τη Μονάδα της Δράμας έχουν προσληφθεί: ένας Ιατρός Ψυχίατρος, ένας Ψυχολόγος και μία Νοσηλεύτρια ή Νοσηλευτής. Όλες οι υπόλοιπες ειδικότητες που είναι απαραίτητες δεν υπάρχουν. Και ακριβώς εδώ έγκειται το ερώτημα για το κατά πόσο μπορεί να λειτουργήσει σωστά, προσφέροντας τις καλές και αναγκαίες υπηρεσίες που χρειάζονται, και το πόσα άτομα θα μπορέσει να εξυπηρετήσει η Μονάδα.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, ο διοικητής του ΟΚΑΝΑ κ. Ευάγγελος Καφετζόπουλος, είχε τονίσει ότι αυτή τη στιγμή γίνεται η απαραίτητη εκπαίδευση του προσωπικού μέχρι τις 15 Αυγούστου περίπου και στη συνέχεια θα αρχίσει να εξυπηρετεί τα πρώτα άτομα για τη θεραπεία της μεθαδόνης.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ιδίου, προς το παρόν η Μονάδα θα αρχίσει να εξυπηρετεί 25 άτομα – ωφελούμενους, οι οποίοι αυτή τη στιγμή εξυπηρετούνται καθημερινά από την αντίστοιχη Μονάδα στην Καβάλα.

OKANA (2)

Ενίσχυση με προσωπικό του Νοσοκομείου Δράμας!

Σύμφωνα με πληροφορίες που είχαμε χθες το πρωί, έγινε γνωστό ότι θα δοθούν δύο άτομα από το Νοσοκομείο Δράμας: μία νοσηλεύτρια και ένας διοικητικός υπάλληλος. Πράγμα που σημαίνει ότι το ήδη υποστελεχωμένο Νοσοκομείο δανείζει δύο άτομα, σε μια εποχή που χρειάζεται συνεχώς ακόμα περισσότερο προσωπικό και είναι δύσκολες οι νέες προσλήψεις. Όπως φυσικά είναι δύσκολες οι προσλήψεις και για τον ίδιο τον ΟΚΑΝΑ.

Το θέμα είναι αρκετά σοβαρό, αν σκεφτεί μάλιστα κανείς ότι, σε παλαιότερο χρόνο, ο βουλευτής Δράμας κ. Κυριαζίδης, είχε εξετάσει το ζήτημα να ξεκινήσει η λειτουργία του ΟΚΑΝΑ με προσωπικό του Νοσοκομείου. Η πρόταση εκείνη τελικά απορρίφθηκε, με την έννοια ότι έτσι θα υπήρχε σημαντική αποδυνάμωση του ήδη υποστελεχωμένου προσωπικού του ιδρύματος Υγείας.

Σε επικοινωνία που είχαμε χθες το πρωί με το διοικητή του Νοσοκομείου Δράμας κ. Λιάτση και στην ερώτηση αν όντως έγινε αυτό, μας είπε ότι «έχει γίνει μια προσωρινή τοποθέτηση για το ξεκίνημα λειτουργίας του ΟΚΑΝΑ».

Σε ερώτηση αν αυτό είναι νόμιμο και με ποιο τρόπο έγινε η μετακίνηση των δύο υπαλλήλων του Νοσοκομείου, μας απάντησε ότι, «σε οποιαδήποτε μονάδα βρίσκεται εντός του Νοσοκομείου, όπως ο ΟΚΑΝΑ», μπορεί να γίνει η μετακίνηση υπαλλήλων. Στην παρατήρησή μας ότι ο ΟΚΑΝΑ είναι ένας ανεξάρτητος Οργανισμός, ο κ. Λιάτσης επεσήμανε ότι, «εφόσον ο ΟΚΑΝΑ βρίσκεται στον ίδιο φορέα, στο Υπ. Υγείας, από εκεί και πέρα, αυτό που περιμένουμε, είναι η απάντηση του Υπουργείου σχετικά με την μόνιμη στελέχωση του ΟΚΑΝΑ. Εμείς έπρεπε να ξεκινήσουμε γρήγορα τη λειτουργία αυτής της Μονάδας, δουλέψαμε πολύ σ’ αυτό και όπως είπα και στον χαιρετισμό μου προχθές, ευχαριστώ όλους εκείνους οι οποίοι έβαλαν πλάτη και λειτούργησε αυτή η Μονάδα, που από το 2008 ήταν απαξιωμένη. Μετά από 9 χρόνια».

Στην ερώτησή μας για το ποιος αποφάσισε τη μετακίνηση των δύο ατόμων, απάντησε: «Έγινε προσωρινή στελέχωση του ΟΚΑΝΑ για την έναρξη λειτουργίας του και πρόκειται για προσωρινή λύση».

Σε ερώτηση αν τα δύο αυτά άτομα θα παραμείνουν μόνιμα στη Μονάδα του ΟΚΑΝΑ ή όχι, ο κ. Λιάτσης απάντησε: «Θα υπάρχει σχετική απόφαση από το Υπουργείο. Η ουσία του θέματος είναι ότι αυτή η Μονάδα ξεκίνησε και θα εξυπηρετηθεί ο κόσμος άμεσα».

Για το θέμα της μετακίνησης υπαλλήλων του Νοσοκομείου Δράμας, επικοινωνήσαμε και με τον πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ κ. Καφετζόπουλο, ο οποίος μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», επιβεβαίωσε με τη σειρά του τη μετακίνηση δύο εργαζομένων από το Νοσοκομείο Δράμας στον ΟΚΑΝΑ.

Όπως είπε ο κ. Καφετζόπουλος, «αυτή τη στιγμή έχουμε σε όλες τις Μονάδες του ΟΚΑΝΑ, 60 άτομα που έχουν διατεθεί από τους διοικητές των Νοσοκομείων, για να βοηθήσουν στο έργο μας. Όταν βγήκε η υπουργική απόφαση του 2011 και έγινε η κατανομή των Μονάδων στα Νοσοκομεία, υπήρξε μία αλληλογραφία με τους διοικητές των ΥΠΕ και το Υπουργείο. Τότε, είχαμε ζητήσει να διαθέσουν τα Νοσοκομεία προσωπικό, όπου υπήρχε ανάγκη.  Και με βάση αυτή την αλληλογραφία, διατέθηκαν 60 άτομα. Αυτή τη στιγμή είναι λιγότερα τα άτομα αυτά και κάποιες απ’ αυτές τις μετακινήσεις έχουν ανακληθεί. Σε όσες μονάδες ανοίγουμε τώρα, πάντα υπάρχει η συνδρομή του Νοσοκομείου με διάθεση του προσωπικού που μας λείπει, για να ξεκινήσει η λειτουργία της Μονάδας. Όπως έγινε το ίδιο και στα Τρίκαλα και στις Σέρρες».

Σημείωσε επίσης ο κ. Καφετζόπουλος, ότι «δεν χρειάζεται καμιά ιδιαίτερη διαδικασία από το Υπουργείο, γίνεται με απόφαση του ίδιου του διοικητή του Νοσοκομείου. Δεν πρόκειται για μετάταξη, από τη στιγμή που βρίσκεται στον ίδιο χώρο με το Νοσοκομείο, είναι μια απλή μετακίνηση ουσιαστικά μέσα στον ίδιο χώρο του Νοσοκομείου, εφόσον κρίνεται ανάγκη».

 

Το ζήτημα της φύλαξης της Μονάδας

Από τα σημαντικότερα ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι Θεραπευτικές Μονάδες του ΟΚΑΝΑ, είναι το ζήτημα της φύλαξης.

Σε ερώτηση για το ζήτημα της φύλαξης της Μονάδας του ΟΚΑΝΑ στη Δράμα, ο διοικητής του Νοσοκομείου Δράμας κ. Λιάτσης, μας απάντησε ότι, «για τη φύλαξη της Μονάδας θα μεριμνήσει ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, η οποία και θα είναι ανεξάρτητη από αυτήν του Νοσοκομείου. Γιατί ο φύλακας πρέπει να βρίσκεται σ’ αυτόν τον χώρο (σ.σ. στη Μονάδα), να επιβλέπει και να συνεργάζεται με τους υπαλλήλους της Μονάδας. Είναι ανεξάρτητη, θα βρίσκεται δηλαδή επί μονίμου βάσεως εκεί (σ.σ. ο φύλακας). Καταλαβαίνεται ότι πρέπει να είναι διακριτοί οι ρόλοι μας και θα πρέπει να υπάρχει μια ηρεμία σε όλη αυτή τη λειτουργία της μονάδας».

Σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο» για το ζήτημα της φύλαξης, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Καφετζόπουλος, είπε ότι έχει προβεί σε μια διεξοδική συζήτηση με το διοικητή του Νοσοκομείου, τονίζοντας όμως, ότι, από τα άτομα που θα προσληφθούν σύντομα για τη φύλαξη του Νοσοκομείου, «θα είναι δύσκολο να φυλάσσεται και η Μονάδα του ΟΚΑΝΑ ταυτόχρονα. Οπότε σ’ αυτή την περίπτωση προσανατολιζόμαστε στο να έχουμε μια ιδιωτική εταιρεία για τη φύλαξη της μονάδας.»

Όπως εξήγησε, «θα περιμένουμε μέχρι να τελειώσει η διαδικασία στο Νοσοκομείο και τότε θα το συζητήσουμε ξανά.» Στην παρατήρησή μας ότι όντως θα είναι δύσκολη η φύλαξη του ΟΚΑΝΑ από φύλακες του Νοσοκομείου, επανέλαβε ότι «γι’ αυτό και προσανατολιζόμαστε κι εμείς στη φύλαξη της Μονάδας μας σε ιδιωτική εταιρεία. Στις περιπτώσεις που δεν μπορεί το Νοσοκομείο να μας καλύψει τη φύλαξη, έχουμε μια εταιρεία με την οποία συνεργαζόμαστε και θα ζητήσουμε να γίνει κάτι τέτοιο και στη Δράμα».