Επιστολή δημάρχου Δοξάτου προς τους βουλευτής Νομού Δράμας
Μετανάστες της περιοχής του Δ. Δοξάτου
κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους
Απουσιάζουν χρόνια από την Ελλάδα και δεν γνώριζαν για το Κτηματολόγιο και τις παρατάσεις του!
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ μπορεί να τελείωσε, όμως κάποιοι δεν μπόρεσαν ή δεν πρόλαβαν να δηλώσουν τις περιουσίες τους, κατοικίες και χωράφια, τουλάχιστον στο Δήμο Δοξάτου. Το ζήτημα είναι ότι, η πλειοψηφία των ατόμων αυτών, όταν γινόταν το Κτηματολόγιο, βρισκόταν εκτός χώρας, ως μετανάστες, κυρίως στη Γερμανία. Τώρα όμως που πέρασε η 12ετία, και επειδή δεν έχουν δηλώσει τις περιουσίες τους, κινδυνεύουν να τις χάσουν.
Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο δήμαρχος Δοξάτου κ. Δαλακάκης, είπε ότι οι περιοχές του Δήμου Δοξάτου ήταν από τις πρώτες που είχαν κτηματογραφηθεί πανελληνίως. «Ο νόμος λέει ότι, αν περάσουν 12 χρόνια από την κτηματογράφηση, και όποιος δεν δηλώσει το ακίνητό του, τότε αυτό περιέρχεται στα χέρια του ελληνικού δημοσίου. Δηλαδή, χάνεις το σπίτι σου, το χωράφι σου, τα πάντα».
Το Κτηματολόγιο βέβαια, είχε δώσει κατά καιρούς διάφορες παρατάσεις, ώστε να μπορούν όσοι δεν είχαν αντιληφθεί τι συμβαίνει, όσοι ήταν κάτοικοι εξωτερικού ή όσοι για διαφόρους λόγους δεν είχαν προλάβει, πριν περάσει η 12ετία. Τώρα όμως έχουν τελειώσει όλα τα περιθώρια, αρκετοί είναι εκείνοι που κινδυνεύουν να χάσουν σπίτια και χωράφια.
Όπως δηλώνει στον «Π.Τ.» ο κ. Δαλακάκης, «στο Δήμο Δοξάτου, έχουμε πολλούς κατοίκους, οι οποίοι μένουν μόνιμα στη Γερμανία, οι οποίοι δεν γνώριζαν ούτε το Κτηματολόγιο, ούτε τις παρατάσεις, τίποτα. Και τώρα κινδυνεύουν, επειδή έχει περάσει η 12ετία, να χάσουν τα σπίτια και τα χωράφια τους. Επειδή ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει κάτι, πιστεύω ότι οι βουλευτές ίσως μπορούν να βοηθήσουν. Για να πούμε την αλήθεια, ο Δήμος δεν μπορεί να γνωρίζει πόσοι είναι αυτοί που κινδυνεύουν. Σ’ εμένα για παράδειγμα έχουν έρθει 15 άτομα, που σημαίνει τουλάχιστον 15 σπίτια. Δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσοι είναι συνολικά οι άνθρωποι αυτοί, γιατί δεν έχουμε πρόσβαση στο Κτηματολόγιο και στα στοιχεία».
Σε ανάλογη ερώτηση αν επικοινώνησε με το αρμόδιο Υπουργείο, ο κ. Δαλακάκης είπε ότι ήρθε σε επαφή με το Υπουργείο Οικονομίας «και όλα αυτά και να πουληθούν, θα πάνε στο Ταμείο και θα καλύψουν μέρος του χρέους. Ίσως αν οι βουλευτές μας κινητοποιηθούν, μπορεί να γίνει κάτι, ώστε να δοθεί μια έστω μικρή παράταση, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μπορέσουν να δηλώσουν τις περιουσίες τους και να τις σώσουν».
Η επιστολή
Η επιστολή του δημάρχου Δοξάτου κ. Δαλακάκη, προς τους βουλευτές του Νομού, αναλυτικότερα εδώ:
[Γνωρίζετε πολύ καλά ότι σε αρκετές περιοχές του Δήμου αλλά και ενδεχομένως του Νομού μας, δεν έχουν δηλωθεί εγκαίρως στο Κτηματολόγιο ακίνητα με κίνδυνο να περιέλθουν αυτά στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου. Σε αυτή την εποχή, βαθιάς οικονομικής κρίσης ο κίνδυνος να χάσουν οι δημότες μου τα σπίτια και τα χωράφια τους -λόγω μη δήλωσης τους στο Κτηματολόγιο-πρέπει παντί τρόπω να αποσοβηθεί.
Σας καλώ να αναλάβετε άμεσα την διεξαγωγή όλων των δεουσών ενεργειών τόσο σε νομοθετικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο κυβερνητικής παρέμβασης, προκειμένου να σωθούν τα σπίτια, τα οικόπεδα και τα χωράφια των συμπολιτών μας.]