Στον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Καλαμπακίου
Μεταπτυχιακοί φοιτητές ελληνικής
γλώσσας και πολιτισμού φόρεσαν
παραδοσιακές φορεσιές και χόρεψαν
Στα πλαίσια του 12ου Θερινού Προγράμματος για την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας Ισπανίας
ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ βιωματική εμπειρία έζησαν οι 27 μεταπτυχιακοί φοιτητές του 12ου Θερινού Προγράμματος του Πανεπιστημίου της Γρανάδας Ισπανίας, που παρακολουθούν τα μαθήματα της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού αυτές τις ημέρες στη Δράμα.
Όπως είναι γνωστό, το 12ο Θερινό Πρόγραμμα, υλοποιείται στη Δράμα από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών Ερευνητική Ομάδα «Σπουδές Μεσαιωνικού και Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού» – Τομέας Ελληνικής Φιλολογίας, η Ισπανική Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών και το Δήμο Δράμας.
Στο πλαίσιο αυτό, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές βρέθηκαν στους χώρους του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου και γνώρισαν από κοντά ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές, που εκτός από τον πλούσιο διάκοσμό τους, ταυτίζονται με την ιστορία της κάθε περιοχής και διαθέτουν μια «ανεξερεύνητη» ιδιότητα.
Όπως αναφέρει ο Μορ. Πολ. Σύλλογος Καλαμπακίου, «έχοντας αποκτήσει από την δεκαετία του ’70 και μετά, την επαφή με την ενδυμασία ως ρούχο και όχι ως τέχνη, η επαφή με την τέχνη του ενδύματος αποτελεί πάντα μια καλή πρακτική για την επαφή με την γνώση και την ζώσα κληρονομιά. Πρωτίστως με αυτή των ανθρώπων, που διατηρούν άμεση σχέση και απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, στην οικιακή οικονομία, στην κοινωνική επικοινωνία με κώδικες ενδυμασίας, με την τέχνη».
Σύμφωνα με τον Μ.Π. Σύλλογος, «η πολύτιμη αυτή επαφή διαφυλάσσεται σήμερα μέσα από Συλλόγους Πολιτισμού που εστιάζουν στην τέχνη του ενδύματος, στην ιστορία του, στην διαφύλαξή μέσα από δράσεις που αναδεικνύουν τον τόπο και μοιράζονται πολιτισμό με νέους ανθρώπους που είναι πάντα πρόθυμοι να βιώσουν, να γευτούν και να επικοινωνήσουν. Η πολύτιμη επαφή γίνεται με ευφάνταστους τρόπους κάποιες φορές.
Τρόποι που προκύπτουν μέσα από την αλληλεπίδραση των φορέων. Την επαφή των ανθρώπων που κοινωνούν πολιτισμό και επιθυμούν να τον μοιραστούν. Έτσι προέκυψε η συνάντηση των ανθρώπων, φοιτητών, μεταπτυχιακών και καθηγητών με τα μέλη του Συλλόγου Καλαμπακίου, με τα μέλη των χορευτικών ομάδων, με τους ανθρώπους που επιζητούν να προσφέρουν και να μοιραστούν πολιτισμό».
Η συνάντηση στον Σύλλογο
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μ.Π. Σύλλογος Καλαμπακίου συμμετείχε φέτος για πρώτη φορά στο Θερινό Πρόγραμμα για την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό του Πανεπιστημίου της Γρανάδας που διεξάγεται στη Δράμα και όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, [την Παρασκευή ζήσαμε πολιτισμό, μέσα από το «ενδύεσθαι» που έφερε τη χαρά του «μοιράζεσθε». Είκοσι εφτά φοιτητές από επτά συνολικά χώρες όπως Ισπανία, Μεξικό, Ουρουγουάη, Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία, Τουρκία φιλοξενήθηκαν με τους συνοδούς τους, δεκαπέντε τουλάχιστον παιδιά ενδύθηκαν την παραδοσιακή φορεσιά από κάθε τόπο της χώρας μας, επιλέγοντας να ενδυθούν κάθε φορεσιά μετά από την παρουσίασή της. Χωρίς κανέναν περιορισμό, γλώσσας, εμπειρίας, κουλτούρας. Γίναμε ένας κύκλος, χορευτικός, ανθρώπινος, ένας κύκλος πολιτισμού που μεταφέρει το άρωμα και την γεύση, την εμπειρία και το κοινό βήμα.
Η ιδέα ήταν απλή, όπως η σχέση των ανθρώπων. Μακριά από «παρουσιάσεις», «εκμάθηση» και στείρα προγράμματα που εγγράφουν απλά παρουσία και δράση αλλά όχι αλληλεπίδραση. Η ιδέα ήταν απλή και αυθόρμητη, προκύπτοντας μέσα από την συζήτηση των ανθρώπων που θέλουν να μετέχουν κοινό πολιτισμό. Ευτυχείς που κοινωνήσαμε μια τέτοια σχέση για άλλη μια φορά. Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπακίου πρεσβεύει, εδώ και χρόνια, την εξωστρέφεια, την ώσμωση, την αλληλεπίδραση. Και την χαιρόμαστε πολύ!].