Υποβολή ψηφίσματος για το προσφυγικό από την παράταξη «Προοπτική για τη Δράμα»
Μετάθεση σε διαπαραταξιακή επιτροπή
η έκδοση ψηφίσματος κατά της έλευσης
νέων μεταναστών / προσφύγων στη Δράμα
► Δεν θα συμμετέχουν στη διαπαραταξιακή «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» και «Λαϊκή Συσπείρωση»
Του Θανάση Πολυμένη
ΠΡΟΤΑΣΗ για την έκδοση ψηφίσματος από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, για την μη εγκατάσταση επιπλέον νέων προσφύγων / μεταναστών / λαθρομεταναστών στην πόλη της Δράμας κατέθεσε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα» κ. Κοσμάς Καλαϊδόπουλος και συζητήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 9 Δεκεμβρίου στην τακτική συνεδρίαση του σώματος.
Στην ερώτηση που έθεσε κατ’ αρχάς ο κ. Καλαϊδόπουλος, ζητούσε να πληροφορηθεί πόσοι λαθρομετανάστες φιλοξενούνται σήμερα στην δομή της Βιομηχανικής Περιοχής Δράμας, αν ο Δήμος έχει διαθέσει κατά το παρελθόν οποιοδήποτε για το σκοπό αυτόν, καθώς και αν η δημοτική αρχή συζητά ή συζήτησε το θέμα υποδοχής νέων λαθρομεταναστών σε οποιαδήποτε υφιστάμενη ή νέα δομή εντός των ορίων του Δήμου Δράμας.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Καλαϊδόπουλος, ζητούσε επίσης να προκληθεί ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο, «για την μη εγκατάσταση επιπλέον νέων προσφύγων / μεταναστών / λαθρομεταναστών στην πόλη της Δράμας».
Όπως είπε κατά την εισήγησή του, «η Δράμα και οι Δραμινοί επιθυμούν να γνωρίζουν την στάση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλεως, απέναντι σε τούτο το σοβαρό τοπικό και εθνικό ζήτημα την ίδια στιγμή που η Δραμινή κοινωνία υποφέρει από ανεργία, μετανάστευση, φτώχεια και εξαθλίωση πολλών οικογενειών και συνδημοτών μας απέναντι στους οποίους ο Δήμος Δράμας δεν έχει λάβει καμία μέριμνα και φροντίδα».
Παράλληλα, ψήφισμα για το ίδιο θέμα είχε κατατεθεί και από την ομάδα πολιτών «Μακεδόνες Δραμινοί» με το ίδιο αίτημα.
Κατά τη συζήτηση που έγινε, δεν μπόρεσε να υπάρξει κοινό σημείο στην έκδοση του ψηφίσματος, καθώς υπήρξαν διαφορετικές απόψεις, ενώ ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού κ. Μιχάλης Τάσσου, σημείωσε ότι επίσημη ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι για την εγκατάσταση νέας ομάδας μεταναστών και πού ακριβώς στο Νομό και πότε, δεν έχει κανείς ενώ πρότεινε την συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής, ώστε να υπάρξει κοινή διατυπωμένη άποψη του Δραμινού λαού από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Όπως είπε μάλιστα «αν έρθουμε πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν θα μάθουμε ότι την επόμενη μέρα έχουν ξεκινήσει και φορτώνονται τα λεωφορεία για να έρθουν οι άνθρωποι εδώ στη Δράμα, θα είναι ίσως λίγο αργά».
Τέλος, προτάθηκε η σύγκλιση διαπαραταξιακής επιτροπής, η οποία θα εκδώσει ψήφισμα, «το οποίο θα καταλήγει ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί στη Δράμα μια νέα δομή που θα φιλοξενήσει περαιτέρω πρόσφυγες, δεν θα επεκταθούν οι ήδη υπάρχουσες δομές, ότι η Δράμα έχει κάνει το χρέος της προς την πατρίδα και ότι θα πρέπει όλη αυτή η πρόταση να βασιστεί σε αντικειμενικά κριτήρια».
Στο θέμα αυτό, ο κ. Μλεκάνης είπε ότι «αφοριστικά ένα ψήφισμα ότι η Δράμα να μη δεχθεί άλλους πρόσφυγες, δεν θα το υπογράψουμε. Όπως επίσης, δεν πρόκειται να συνηγορήσουμε στο να δεχθεί η Δράμα περισσότερους πρόσφυγες, απ’ όσους, με όποια κριτήρια και όχι μόνο αναλογικά, θεωρούμε ότι πρέπει να δεχθεί. Το προσφυγικό είναι πρόβλημα της χώρας και επιμερίζεται σε όλους και μας αφορά όλους».
Ο κ. Τσιαμπούσης με τη σειρά του, τόνισε ότι θα συμμετέχει στη διαπαραταξιακή επιτροπή, επισημαίνοντας όμως: «Επειδή δεν ξέρω κατά πόσο θα φτάσει αυτό το ψήφισμα να βγει, θεωρώ ότι το σώμα πρέπει να ξανάρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο με τις παρατηρήσεις ή δεν πρέπει να έρθει».
Ο κ. Ηλιόπουλος σημείωσε ότι «δεν υπάρχει μέτρο στην ανθρωπιά, δεν υπάρχει μέτρο στον πόνο των ανθρώπων» ενώ σημείωσε ότι «οι 500 είναι στη φυλακή» εννοώντας το ΠΡΟΚΕΚΑ Παρανεστίου, «ενώ 300 ζουν στη δομή φιλοξενίας».
Τελικά, δεν συμφώνησε να συμμετάσχει στη διαπαραταξιακή επιτροπή, καθώς βάζει ποσοστώσεις στους ανθρώπους.
Στο ίδιο περίπου μέτρο στάθηκε και ο κ. Μήτρου, ο οποίος επίσης αρνήθηκε να συμμετάσχει στη διαπαραταξιακή επιτροπή, λέγοντας ότι το σκεπτικό της παράταξης ήταν να μην υπάρξει ψήφισμα, ενώ κατέθεσε πρόταση της παράταξής του σχετικά με το προσφυγικό μεταναστευτικό ζήτημα.
Τέλος, ο κ. Καλαϊδόπουλος, κατέληξε λέγοντας ότι «ντρέπονται να πουν τις λέξεις λαθρομετανάστης» και ότι «οι λαθρομετανάστες έρχονται ανεξέλεγκτα στη χώρα και καταπατάται η Συνθήκη της Γενεύης». Συμφώνησε τελικά να συμμετάσχει στη διαπαραταξιακή επιτροπή για το ψήφισμα.