Μιλάει στον «Πρωινό Τύπο» η γεν. γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας
Μεθοδική και σταθερή
προσπάθεια υποβάθμισης
του Νοσοκομείου Δράμας
Ο. Βασιλείου: «Δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από το Νοσοκομείο» – «Απαξιώνουν τον Ιατρικό Σύλλογο και τον χρησιμοποιούν όταν δεν μπορούν να βρουν λύσεις»
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ της Παρασκευής 16 Ιουλίου 2021, ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας, έδωσε στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση, σχετικά με το Νοσοκομείο Δράμας. Σ’ αυτήν αναφέρεται η «μεθοδική και σταθερή προσπάθεια υποβάθμισης του Νοσοκομείου μας», ενώ σε άλλο σημείο, γίνεται λόγος για «μικροκομματικές θεωρίες και μέθοδοι» που «πρέπει να σταματήσουν από κάθε πολιτική πλευρά».
Το τελευταίο διάστημα και ειδικά εν μέσω πανδημίας, ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας ακολουθεί την τακτική της δημοσιοποίησης για θέματα που αφορούν στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου, ενώ έχει στείλει επιστολές κατά καιρούς, σε αρμόδιους φορείς και πρόσωπα, ακόμα και στον πρωθυπουργό, που μέχρι σήμερα δεν έχουν απαντηθεί από κανέναν.
Η ανακοίνωση
Η σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Ι.Σ. Δράμας στις 16 Ιουλίου αναφέρει τα εξής:
[Με θλίψη διαπιστώνουμε ότι τα τεκταινόμενα στο Γ.Ν. Δράμας αποδεικνύουν την πάγια αίσθησή μας ότι μεθοδικά, αλλά σταθερά, γίνεται προσπάθεια υποβάθμισης του νοσοκομείου μας. Οι μικροκομματικές θεωρίες και μέθοδοι πρέπει να σταματήσουν από κάθε πολιτική πλευρά. Πρέπει με την συμμετοχή όλων να θεσπισθεί ταυτόχρονα και το δημόσιο σύστημα Υγείας και το ιδιωτικό, σαν δύο παράλληλοι δρόμοι με τις αναγκαίες διασυνδέσεις, να καθορισθούν οι όροι λειτουργίας των, κάθε πράξη και στο δημόσιο σύστημα και στο ιδιωτικό να κοστολογείται ισότιμα , το κράτος να είναι ο επιδιαιτητής και να επιβλέπει την όλη διαδικασία, το δικαίωμα δε επιλογής να ανήκει σε κάθε συνάνθρωπό μας. Τότε μόνο η δημόσια Υγεία θα αναβαθμισθεί με συνεχόμενη ανοδική πορεία.]
Βασιλείου: «Δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από το Νοσοκομείο»
Ο «Πρωινός Τύπος», επικοινώνησε για άλλη μια φορά με τη γενική γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κα. Όλγα Βασιλείου, ζητώντας περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παραπάνω ανακοίνωση. Στην ερώτησή μας να μας δώσει περισσότερες εξηγήσεις, η κα. Βασιλείου εξηγεί: «Αυτό που θέλει να πει ο Ιατρικός Σύλλογος, είναι ότι δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από την πλευρά του Νοσοκομείου Δράμας, όσον αφορά τα θέματά του. Δηλαδή, όταν το Νοσοκομείο αναζητά κάποιους συναδέλφους, απευθύνεται στον Ιατρικό Σύλλογο. Το θέμα είναι όμως ότι, πραγματική εικόνα για την κατάσταση στο Νοσοκομείο της Δράμας και συγκεκριμένα για την κατάσταση π ου επικρατεί στην Παθολογική Κλινική του, εμείς σαν Ι.Σ. δεν έχουμε. Τι ζητήσαμε; Ζητήσαμε να γίνει μια σύσκεψη φορέων. Ας μας καλέσουν κάποια στιγμή επάνω στο Νοσοκομείο, με πρωτοβουλία, είτε της Διοίκησης του Γ.Ν. ή της 4ης ΥΠΕ (κάτι ανάλογο έγινε στο Νοσοκομείο Ξάνθης) και ας μας πουν: αυτή είναι η κατάσταση, αναλάβετε κι εσείς σαν Ι.Σ. την ευθύνη σας. Γιατί είναι μη ασφαλή η εφημερία του Νοσοκομείου όταν η Παθολογική Κλινική δεν έχει γιατρούς».
Στην παρατήρησή μας ότι αυτά δεν αναφέρονται άμεσα στην ανακοίνωση της Παρασκευής, η κα. Βασιλείου εξηγεί: «Επειδή στο παρελθόν έχουμε κατηγορηθεί ότι μπλεκόμαστε στα πόδια κάποιων, γι’ αυτό ακριβώς και προσπαθούμε και τηρούμε μια στάση αναμονής. Περιμένουμε να μας καλέσουν. Έχουμε στείλει επιστολή στο Υπουργείο, έχουμε στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό. Μόνο στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν στείλαμε επιστολή και ήμασταν έτοιμοι να το κάνουμε και αυτό. Καθαρά για θέματα του Νοσοκομείου. Εμείς δεν έχουμε λόγο αντιπολιτευτικό. Εμείς έχουμε λόγο συμβουλευτικό. Θέλετε να βοηθήσουμε το Νοσοκομείο ώστε να βγει μια άκρη όσον αφορά την υποστελέχωσή του; Θέμα Παθολόγων, θέμα Αναισθησιολόγων, θέμα γενικώς λειτουργίας του Νοσοκομείου. Εμείς είμαστε εδώ και περιμένουμε. Εμείς να αυτοπροσκληθούμε και να ανεβούμε στο Νοσοκομείο αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι εφικτό. Έχουμε ενημέρωση από συναδέλφους νοσοκομειακούς γιατρούς. Έχουμε ενημέρωση από το νοσηλευτικό προσωπικό. Ενημερωνόμαστε ότι έχει γίνει επερώτηση στη Βουλή από τα κόμματα, και από το ΚΙΝΑΛ και από το ΚΚΕ. Απαντήσεις στις δικές μας επιστολές αλλά και σ’ αυτές τις επερωτήσεις, δεν νομίζω ότι έχουμε στα χέρια μας».
«Μας απαξιώνουν»
Συνεχίζοντας η γενική γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου, επισημαίνει: «Αισθανόμαστε ότι ως Ι.Σ. μας απαξιώνουν και μας χρησιμοποιούν όταν και εφόσον δεν μπορούν να βρουν λύσεις. Ας καθίσουν όλοι μαζί, ο Δήμος, η Περιφέρεια, η Διοίκηση του Γ.Ν. βάλτε και τους βουλευτές μέσα και ο Ιατρικός Σύλλογος και πούμε ποια είναι η κατάσταση, με ανοιχτά χαρτιά, να ψάξουμε να βρούμε μια λύση. Μ’ αυτόν τον τρόπο ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Τι έργα έχουν γίνει στο Νοσοκομείο; Κατ’ αρχήν, εμείς ως Ιατρικός Σύλλογος, δεν ξέρουμε ποια ήταν η χρησιμότητα αυτού του θερμοκηπίου που έγινε δίπλα στα επείγοντα! Ποια ήταν η χρήση αυτού του κατασκευάσματος. Ξοδεύτηκαν χρήματα γι’ αυτό! Σε τι αποσκοπεί;»
Το τέταρτο κύμα
Αναφερόμενη στο τέταρτο πανδημικό κύμα που έρχεται, η κα. Βασιλείου σημειώνει: «Τώρα έρχεται το τέταρτο πανδημικό κύμα. Ακούμε, διαβάζουμε, μας λένε, ότι μέσα στον Αύγουστο θα εκτοξευθούν τα κρούσματα. Είμαστε τυχεροί, ακόμα στην περιοχή μας δεν το έχουμε ζήσει. Δεν ξέρουμε όμως τι θα συμβεί στη συνέχεια. Δεν θα πρέπει να μαζευτούμε και να δούμε σε περίπτωση που ξαναζήσουμε ότι ακριβώς ζήσαμε τον Οκτώβριο και τι μπορούμε να κάνουμε; Και να ξεκινήσω από τα πιο απλά πράγματα. Τι εμβολιαστική κάλυψη έχει το προσωπικό του Νοσοκομείου;»
Ο εμβολιασμός κατ’ οίκον και ιδιωτικές εταιρείες
Σε ερώτησή μας, να μας εξηγεί τι ακριβώς εννοεί ο Ιατρικός Σύλλογος με τη δεύτερη παράγραφό του σχετικά με το ζήτημα «να καθοριστούν οι όροι λειτουργίας των, κάθε πράξη και στο δημόσιο σύστημα και στο ιδιωτικό να κοστολογείται ισότιμα…» κτλ., η κα. Βασιλείου διευκρινίζει: «Έρχεται το κομμάτι των εμβολιασμών κατ’ οίκον. Ζητάνε να ενισχύσουμε αυτή την προσπάθεια, ως ιδιώτες γιατροί. Τρία ευρώ δίνουν στο ιατρείο και 20 ευρώ δίνουν στους κατ’ οίκον εμβολιασμούς. Πώς θα γίνει; Θα υπογράψουμε σύμβαση; Μας ζητάνε να ανεβούμε στο Νοσοκομείο και να βοηθήσουμε όσον αφορά την πανδημία. Με ποιες συνθήκες θα βοηθήσουμε, θα συνδράμουμε; Θα πρέπει να θεσμοθετηθεί ένα πλαίσιο νομικό, συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, με συγκεκριμένες αρχές και με συγκεκριμένο τρόπο αμοιβής των συναδέλφων μου, όταν βοηθούν το δημόσιο τομέα. Προς αυτή την κατεύθυνση πηγαίνουμε. Αλλά απλά επειδή εμείς υποψιαζόμαστε ότι στο παιχνίδι αυτό θα μπουν ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, και ο γιατρός θα γίνει ο υπάλληλος της ιδιωτικής ασφάλισης η οποία θα λέει τι θα παίρνει για να προσφέρει υπηρεσίες, αντιλαμβάνεστε ότι ερχόμαστε και λέμε να ανοίξει τα χαρτιά της η κυβέρνηση. Ξεκάθαρα. Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή, είναι ο δημόσιος τομέας. Υστερεί σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Είναι νομοτελειακό ότι θα συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα. Βάσει ποιου προγράμματος θα γίνει αυτή η συνεργασία, ξεκάθαρα και χωρίς μεσάζοντες.
Ο μόνος που θα πρέπει να είναι διαιτητής σ’ αυτή τη διαδικασία, θα είναι το κράτος, που θα ορίσει κάτω από ποιες συνθήκες θα συνεργαστεί ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα. Εμείς ως Ι.Σ., δεν ξεχωρίζουμε το δημόσιο από την ιδιωτικό τομέα.
Καταλήγοντας η γενική γραμματέας του Ι.Σ. Δράμας τονίζει ιδιαίτερα: «Αυτό που ζητάμε, είναι να γίνουμε κοινωνοί, να μας κοινοποιήσουν το πρόβλημα και να κοιτάξουμε όλοι μαζί, σε συνεργασία και με τοπικούς φορείς, πώς μπορούμε να βοηθήσουμε και να ενισχύσουμε το Νοσοκομείο μας, το οποίο υποβαθμίζεται μέρα με τη μέρα».