Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Σωματείου Ιχθυοπωλών Δράμας
Μέτρα και ελέγχους ζητούν οι
ιχθυοπώλες της Δράμας για την
πώληση αλιευμάτων στη λαϊκή αγορά
► Καταγγελία σε Εισαγγελία, Δήμο Δράμας και Αστυνομία από το Σωματείο Ιχθυοπωλών
► Αντιδήμαρχος κ. Τάσσου: «Οι καταγγελίες ερευνώνται αρμοδίως από τις υπηρεσίες»
Του Θανάση Πολυμένη
ΓΙΑ ΤΗΝ κατάσταση που επικρατεί στη λαϊκή αγορά της Δράμας, αναφορικά με το ζήτημα της πώλησης αλιευμάτων, αναφέρεται μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Δημήτρης Τάσιου, πρόεδρος του Σωματείου Ιχθυοπωλών Δράμας.
Όπως ενημερώνει ο κ. Τάσιου, τις προηγούμενες ημέρες κατέθεσε μια «ογκώδη καταγγελία», τόσο στην Εισαγγελία, όσο και στην Αστυνομία και το Δήμο Δράμας σχετικά με την «τριτοκοσμική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της λαϊκής αγοράς από τους πωλητές των αλιευμάτων».
Πριν περάσει αναλυτικά στο τι ακριβώς αφορά την καταγγελία αυτή, ο κ. Τάσιου σημειώνει ότι «αυτή τη στιγμή γίνεται έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο πωλούνται τα ψάρια εκεί» και εξηγεί ότι, «είναι σχεδόν αποδεδειγμένο ότι δεν μπορούν να πωληθούν ψάρια στη λαϊκή αγορά, διότι δεν εξασφαλίζεται η ασφάλεια των τροφίμων και η ασφάλεια του καταναλωτή».
Όπως διευκρινίζει ο ίδιος, «λόγω της υπερβολικής ζέστης και λόγω της κείμενης νομοθεσίας που ισχύει», δίνοντας μάλιστα έμφαση ότι «οι αρμόδιοι του Δήμου αδιαφορούν».
Στον Κανονισμό Λειτουργίας
Ο κ. Τάσιου, αναφέρει ότι «αυτές τις μέρες ο Δήμος ετοιμάζεται να ψηφίσει τον Κανονισμό Λειτουργίας της λαϊκής αγοράς, ενώ μέχρι και χθες δεν είχε Κανονισμό Λειτουργίας. Αυτό γινόταν και σε άλλους Δήμους, ενώ άλλοι Δήμοι έχουν ήδη ψηφίσει Κανονισμούς. Τώρα με το νέο νόμο για τις λαϊκές αγορές, υποχρεούνται να καταρτίσουν Κανονισμό Λειτουργίας».
Όπως σημειώνει, «στον Κανονισμό που μέχρι στιγμής έχει καταρτιστεί και στο άρθρο που αναφέρεται για τα ψάρια, δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη τους, ούτε τις υγειονομικές διατάξεις, ούτε τις κτηνιατρικές. Αναφέρεται μόνο στο ότι, τα ψάρια τα οποία βρίσκονται στη λαϊκή αγορά και πωλούνται, ότι για να διασφαλιστεί η πώληση και η υγιεινή του καταναλωτή, δεν μπορεί να πωλούνται όπως γίνεται σήμερα».
Ο πρόεδρος του Σωματείου Ιχθυοπωλών Δράμας, εξηγεί ότι τα ψάρια «θα πρέπει να πωλούνται μόνο μέσα από ειδικά διαμορφωμένα ψυγεία φορτηγά. Αυτό το κάνει ήδη η Ξάνθη εδώ και χρόνια, αλλά γίνεται και σε άλλους Δήμους. Αυτό θα πρέπει να προστεθεί στο νέο Κανονισμό της λαϊκής αγοράς. Γιατί δεν μπορεί ένα Σωματείο όπως εμείς που εκπροσωπούμε το επάγγελμά μας να τους υποδεικνύουμε τι συμβαίνει και πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα».
Αναλογίες πάγου και ψαριών
Στο σημείο αυτό, ο ίδιος δίνει ένα παράδειγμα, λέγοντας ότι, «για να πωληθούν ψάρια σε ανοικτό πάγκο, η αναλογία είναι δύο κιλά ψάρια με ένα κιλό πάγο. Και άνω των 18 βαθμών Κελσίου, η αναλογία είναι ένα κιλό ψάρια και ένα κιλό πάγος. Κάτι που δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε έναν ανοικτό πάγκο που βρίσκεται στους 40 βαθμούς Κελσίου και καίνε τα πάντα. Αμέσως τα ψάρια γίνονται ακατάλληλα για κατανάλωση».
Μάλιστα, για να αναδείξει το θέμα ο κ. Τάσιου, μας λέει ότι «το θέμα το έχουμε υποδείξει και στις δημοτικές παρατάξεις, οι οποίες δεσμεύτηκαν ότι θα το φέρουν προς συζήτηση, προκειμένου να διασφαλιστούν οι κανόνες υγιεινής. Είναι αναγκαίο να γίνει, ειδάλλως θα πρέπει τα ψάρια να βγουν από τη λαϊκή», επισημαίνει και τονίζει: «Πάγκοι πεταμένοι όλη την εβδομάδα σε μια άκρη, σε ανοικτό χώρο και μετά βάζουν επάνω ψάρια να πουλήσουν μέσα στη ζέστη τέτοια εποχή».
Χωρίς ελέγχους
Ερωτώμενος σχετικά με τους ελέγχους που θα πρέπει να γίνονται, ο κ. Τάσιου επισημαίνει κατ’ αρχάς: «Εμείς ζητάμε από το Δήμο να προστατεύσει τους καταναλωτές απ’ αυτές τις πρακτικές. Ο μόνος τρόπος είναι τα ειδικά διασκευασμένα οχήματα. Αναφέρονται αυτά και στους υγειονομικούς κανονισμούς (άρθρο 46 περί λαϊκών αγορών). Το ψάρι είναι ευαλλοίωτο τρόφιμο και ιδιαίτερα επικίνδυνο».
Διευκρινίζει ακόμα, ότι, όπως του εξήγησαν από το Δήμο, «ο Δήμος Δράμας μας λέει ότι είναι υπεύθυνος μόνο για το χωροταξικό και ότι από εδώ και πέρα τις άδειες θα εκδίδει το Τμήμα Εμπορίου. Θα πρέπει όμως στον Κανονισμό Λειτουργίας να αναφέρεται το πώς θα πρέπει να πωλούνται τα προϊόντα».
Ερωτώμενος για το ποιες υπηρεσίες είναι αρμόδιες υγειονομικά να κάνουν ελέγχους, ο κ. Τάσιου διευκρινίζει ότι είναι η Κτηνιατρική Υπηρεσία καθώς και η Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας και το Τμήμα Εμπορίου: «Αυτοί όμως, επειδή έχουν έλλειψη προσωπικού, μας λένε ότι δεν μπορούν να βγαίνουν να κάνουν ελέγχους. Οι έλεγχοι λοιπόν είναι ελλιπείς, γι’ αυτό υπάρχει αυτό το χάλι και η μόνη λύση είναι τα ειδικά διαμορφωμένα ψυγεία».
Αντιδήμαρχος: Ερευνάται αρμοδίως
Ο «Π.Τ.» επικοινώνησε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Μιχάλη Τάσσου, ο οποίος σημείωσε ότι είναι γνώστης των καταγγελιών επισημαίνοντας ότι «εξετάζεται από τις αντίστοιχες υπηρεσίες. Η καταγγελία δεν αφορά ζητήματα που αφορούν μόνο τις υπηρεσίες του Δήμου, αλλά γενικότερα το πλαίσιο και τη λειτουργία».
Όπως είπε, «εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε το νόμο σε ό,τι αφορά τα πλαίσια αρμοδιοτήτων του Δήμου και της διαφύλαξης των καταναλωτών».
Σε ερώτηση ότι όπως αναφέρει ο κ. Τάσιου, στον Κανονισμό Λειτουργίας που ετοιμάζεται από το Δήμο δεν αναφέρεται ο τρόπος πώλησης των αλιευμάτων, ο κ. Τάσσου, επισημαίνει ότι «αυτό δεν ισχύει, γιατί δεν έχει δει τον Κανονισμό. Αναρωτιέμαι αν έχει δει τον Κανονισμό και αν έχει διαπιστώσει κάτι τέτοιο. Δεν είναι αληθές αυτό. Με ένα αίτημά του που μου κοινοποιήθηκε ζήτησαν να υπάρξει μια περαιτέρω δέσμευση όπως γίνεται στην Ξάνθη και είπαμε ότι θα εξεταστεί από τη διαπαραταξιακή επιτροπή και από το Δημοτικό Συμβούλιο».