Μέτρα στήριξης για τον κορωνοϊό
Έως τις 7 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις
των πληττόμενων επιχειρήσεων
για το επίδομα των 800 ευρώ
Έκτακτο επίδομα σε δικηγόρους, μηχανικούς, οικονομολόγους
Ανακοινώσεις για την πορεία υλοποίησης των μέτρων στήριξης που ανακοινώθηκαν πρόσφατα και για την πρόσφατη εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών έκαναν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας ανακοίνωσαν χθες τα νέα έκτακτα μέτρα για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων. Η βασική εξαγγελία αφορά την έκτακτη ενίσχυση για όσους λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Πώς υπολογίζεται η έκτακτη ενίσχυση
Το έκτακτο επίδομα θα λάβουν πάνω από 480.000 άνθρωποι από 256.000 νοικοκυριά. Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, τα ποσά του επιδόματος θα ξεκινούν από τα 200 ευρώ και θα αυξάνονται ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.
Για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος το έκτακτο επίδομα θα προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ, ενώ για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού θα προστίθενται επιπλέον 50 ευρώ.
Επίδομα 800 ευρώ -Προθεσμίες και πληρωμές
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, για το επίδομα των 800 ευρώ, εργοδότες και εργαζόμενοι (μόνο οι εργαζόμενοι που κάνουν αίτηση για πρώτη φορά) από κλειστές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις έως τις 24 Νοεμβρίου. Στόχος της κυβέρνησης είναι το ποσό του επιδόματος να καταβληθεί εντός του Νοεμβρίου.
Σε ό,τι αφορά τις πληττόμενες επιχειρήσεις οι αιτήσεις για το επίδομα των 800 ευρώ θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 7 Δεκεμβρίου. «Επιδίωξή μας είναι η πληρωμή της αποζημίωσης στους εργαζόμενους να γίνει σταδιακά μέχρι τέλος Δεκεμβρίου» επισήμανε ο κ. Βρούτσης.
Τι θα ισχύσει για το Δώρο Χριστουγέννων
Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, «το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους θα υπολογιστεί βάσει του πραγματικού καταβαλλόμενου μισθού και θα καταβληθεί από τις επιχειρήσεις-εργοδότες στις 21/12 σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία».
Η αναλογία του δώρου που αντιστοιχεί στις μέρες κατά τις οποίες η σύμβαση των εργαζομένων ήταν σε αναστολή ή οι εργαζόμενοι είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» θα καταβληθεί από το Κράτος απευθείας στους εργαζόμενους μέσω του «Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ».
Έκτακτο επίδομα σε δικηγόρους, μηχανικούς οικονομολόγους
Με διάταξη στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, προσέθεσε ο υπουργός Εργασίας, που μπαίνει σήμερα στις Επιτροπές της Βουλής, «προβλέπεται χορήγησης έκτακτης και εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους οι οποίοι επλήγησαν από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης λόγω πανδημίας. Το κονδύλι για έκτακτη αυτή ενίσχυση θα καλυφθεί από τις εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας των παραπάνω επιστημόνων.»
Επιμήκυνση επιδομάτων ανεργίας
Σε ό,τι αφορά τα επιδόματα ανεργίας ο Γιάννης Βρούτσης δήλωσε:
«Πριν μερικές μέρες υπεγράφη η υπουργική απόφαση για την επιμήκυνση κατά δύο μήνες των τακτικών επιδομάτων ανεργίας τα οποία έληξαν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Η καταβολή στους δικαιούχους του ποσού που αντιστοιχεί στην δίμηνη παράταση θα ξεκινήσει την Παρασκευή στις 20/11. Το μέτρο αυτό αφορά 123.000 ανέργους και η δαπάνη του υπολογίζεται σε 100 εκ ευρώ.
»Επιπλέον, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα υπογραφεί η υπουργική απόφαση για την έκτακτη οικονομική ύψους 400 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους, η καταβολή της οποίας θα πραγματοποιηθεί το συντομότερον δυνατό. Πιο συγκεκριμένα, η έκτακτη αυτή οικονομική ενίσχυση θα αφορά 130.000 μακροχρόνια ανέργους και υπολογίζεται συνολικά στο ύψος των 52 εκ. ευρώ.
»Παράλληλα, τρέχουν από τον ΟΑΕΔ 7 ανοικτά προγράμματα 38.600 νέων θέσεων εργασίας, με ποσοστά επιχορήγησης 60-100% μισθού και ασφαλιστικών εισφορών. Στην επιδότηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού συμπεριλαμβάνονται τα αντίστοιχα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, επιδόματος αδείας στον ιδιωτικό τομέα.»
Πρόγραμμα 100.000 θέσεων εργασίας και «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»
Όσον αφορά το Ανοικτό Πρόγραμμα των 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας το οποίο «τρέχει» από 1η Οκτωβρίου, ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι «οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες που επιδοτούνται από το Πρόγραμμα και αναστέλλεται η λειτουργία τους με κρατική εντολή, μπορούν να τεθούν σε αναστολή.»
Οι συμβάσεις εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων, προσέθεσε, «θα παρατείνονται για ισόχρονο χρονικό διάστημα με αυτό της αναστολής, όταν και εφόσον επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις αυτές. Αντιθέτως, δεν δύναται να τεθούν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας επιδοτούμενων εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες που πλήττονται βάσει ΚΑΔ. Τέλος, επιχειρήσεις-εργοδότες που έχουν υποβάλει αίτηση για την ένταξη των εργαζομένων τους στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, για να υποβάλλουν δήλωση αναστολών εργασίας των εργαζομένων αυτών θα πρέπει να το τροποποιήσουν τις αρχικές αιτήσεις τους στο Πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.»