Ημερίδα ενημέρωσης στη Δράμα για τη δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ
Η μη δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ οφείλεται
κυρίως σε έλλειψη ενημέρωσης
► Έντονη η παρουσία των φοιτητών του Τμήματος Οινολογίας Δράμας
Του Θανάση Πολυμένη
ΗΜΕΡΙΔΑ ενημέρωσης με κεντρικό θέμα «Κοινωνική Επιχείρηση Αξιοποίησης Δομών Εφαρμογής», πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 30 Ιανουαρίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας.
Το έργο εκτελείται στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020.
Η εκδήλωση πραγματεύεται τις δυνατότητες δραστηριοποίησης στον τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, μέσω της παρουσίας των μοντέλων λειτουργίας κοινωνικών επιχειρήσεων και της ανάδειξης των ευκαιριών επιχειρηματικής ενασχόλησης των νέων και ανέργων σε αυτές.
Χαρακτηριστικό της χθεσινής ημερίδας, ήταν ότι την εκδήλωση παρακολούθησαν σύσσωμοι οι φοιτητές του Τμήματος Οινολογίας του ΤΕΙ και του ΔΙΠΑΕ Δράμας. Και για να πούμε και την αλήθεια, αν δεν ήταν και αυτοί, η αίθουσα θα ήταν σίγουρα άδεια.
Η κα. Παρασκευή Χουρίδου
Μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης η κα. Παρασκευή Χουρίδου, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας ΑΜΘ, τόνισε ότι το πρόγραμμα αφορά ένα έργο το οποίο έχει να κάνει με την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και την προώθηση Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και την ενημέρωση του κοινού, τόσο στην πλευρά της Ελλάδας, όσο και στη Βουλγαρία.
Όπως είπε η κα. Χουρίδου, «η Περιφέρεια ΑΜΘ είναι επικεφαλής εταίρος του έργου, έχουμε συμμετοχή πέντε εταίρων, όπως η ΠΑΜΘ, η αντίστοιχη Περιφέρεια του Σμόλιαν, το Επιμελήτριο του Σμόλιαν και από την πλευρά της Ελλάδας η Μ.Κ.Ο. Ένωση Ενεργών Πολιτών που εδρεύει στις Σάππες. Το έργο έχει προϋπολογισμό περίπου 530.000 ευρώ και η ΠΑΜΘ έχει να διαχειριστεί ποσό ύψους 80.000 ευρώ».
Όπως επισημαίνει η κα. Χουρίδου «κύριος στόχος του έργου είναι η δημιουργία δομών στήριξης, που έχουν ήδη δημιουργηθεί, μία στην Ξάνθη και μία στο Σμόλιαν, όπου αυτές οι δομές θα παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ανθρώπους που θα ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν την κοινωνική επιχειρηματικότητα, να τους ενημερώσουν για τα πρώτα βήματα και τι ακριβώς χρειάζεται , επίσης να υπάρξει μια μελέτη της υφιστάμενης κατάστασης της περιοχής μας και τις ανάγκες που έχουμε στην περιοχή μας και τι ακριβώς συμβαίνει, προκειμένου να μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε και να σχεδιάσουμε το μέλλον στους νέους άξονες και τον αναπτυξιακό σχεδιασμό».
Ο κ. Αντώνης Κουτσούμπας
Δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης έκανε επίσης και ο κ. Κουτσούμπας, ως πρόεδρος του ΚΟΙΝΣΕΠ «Επάρκεια» και ως πρόεδρος του τέως Δικτύου ΚΟΙΝΣΕΠ Αν. Μακεδονίας και Θράκης το οποίο έκλεισε προκειμένου να προχωρήσει στην ένωση και την ομοσπονδία σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία.
Ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε γενικότερα ότι «πρόκειται για τον τρίτο δρόμο της οικονομίας, την κοινωνική οικονομία, κάτι που ακόμα δεν έχει αντιληφθεί ο κόσμος τι ακριβώς είναι και ούτε έχει καταλάβει τις δυνατότητές του. Στην Ελλάδα είναι ένας νέος θεσμός, παρ’ ότι στην πραγματικότητα ο θεσμός έχει 58 χρόνια λειτουργίας στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στην Ελλάδα μόλις το 2011 είχαμε τον πρώτο νόμο και το 2016 οριοθετήθηκε το πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορούν να λειτουργήσουν αυτές οι επιχειρήσεις».
Όπως σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας, «οι κοινωνικές επιχειρήσεις δεν αποσκοπούν απλά και μόνο στο κέρδος όπως οι κοινές επιχειρήσεις, αλλά είναι επιχειρήσεις όπου μπαίνουν πολύ συγκεκριμένα πράγματα τα οποία είναι πολύ ουσιαστικά για μια κοινωνία», τονίζοντας ότι στόχος μεταξύ άλλων είναι δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ «θεσμοθετείται για πρώτη φορά η δυνατότητα των ανθρώπων και να δημιουργούν μια επιχείρηση η οποία όμως να διέπεται από κάποιες αρχές. Σε καμία επιχείρηση δεν μπορεί να υπάρχει μεγάλη ψαλίδα μεταξύ των υψηλόβαθμων και των χαμηλόβαθμων στελεχών. Ορίζει λοιπόν ο νόμος, ότι το επί τρία, πρέπει να είναι το μάξιμουμ του ανώτατου μισθού σε μια τέτοια επιχείρηση».
Απαντώντας στο θέμα για το τι γίνεται στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης και αν έχουμε κάποια αύξηση στη δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ στην περιοχή, ο κ. Κουτσούμπας τονίζει ότι «δεν υπάρχει κάποια αύξηση ΚΟΙΝΣΕΠ στην Περιφέρεια και αυτό κυρίως οφείλεται στην έλλειψη πληροφορίας. Ο πολύς κόσμος δεν γνωρίζει. Τις προάλλες, ήμουν στον Εφορία της Κομοτηνής και όταν μιλούσαμε για το κλείσιμο του Δικτύου με ρώτησε, τι είναι αυτό. Βλέπουμε ότι οι αρχές, ακόμα δεν έχουν ενημερώσει τους υπαλλήλους τους στα διάφορα τμήματα για το τι ακριβώς γίνεται. Η αύξηση δεν είναι μεγάλη. Συνολικά στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 1500 ΚΟΙΝΣΕΠ εκ των οποίων οι 300 μόνο είναι ενεργοί, οι 100 είναι εν αναμονή και οι 200 είναι παραγωγικοί».
Όπως επισημαίνει ο ίδιος, «οι περισσότεροι από τους ΚΟΙΝΣΕΠ είναι κυρίως παραγωγικοί και λιγότεροι παροχής υπηρεσιών. Υπάρχουν επίσης ΚΟΙΝΣΕΠ οι οποίοι ασχολούνται με την ένταξη ειδικών ομάδων, όπως με τέως φυλακισμένους, άτομα με ειδικές ανάγκες, ασθενείς από ψυχιατρεία κ.α. και ένταξης ατόμων στην κοινωνία».
Η εκπρόσωπος των φοιτητών του Τμήματος Οινολογίας Δράμας, μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης, τόνισε ότι ζητήθηκε από το Τμήμα να βοηθήσει στη συμμετοχή της εκδήλωσης, ενώ τόνισε ότι «αυτό είναι καλό για εμάς τους φοιτητές, γιατί ως ενεργοί πολίτες αυτής της πόλης ενδιαφερόμαστε», ενώ για το θέμα των ΚΟΙΝΣΕΠ τόνισε ότι «γνωρίζουμε πολλά πράγματα μέσω αυτής της ημερίδας, ανταλλάσσουμε απόψεις με ανθρώπους του χώρου και σίγουρα θα μας βοηθήσουν επαγγελματικά στο μέλλον».