Μια απαράδεκτη κίνηση χωρίς λόγο…
Ποιος καταστρέφει τους κάδους
απορριμμάτων στην περιοχή
ανάπλασης της 19ης Μαΐου;
Του Θανάση Πολυμένη
Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ της περιοχής της 19ης Μαΐου, η περιοχή παρέμβασης του έργου της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ), είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της πόλης της Δράμας. Και μάλιστα για βάθος χρόνου, τουλάχιστον 40-50 χρόνια!
Είναι ένα έργο που συνολικά έχει προϋπολογισμό περίπου 8 εκατομμυρίων ευρώ. Στο έργο αυτό, ήδη η ΔΕΥΑ του Δήμου Δράμας έχει αλλάξει τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, η ΔΕΗ μέσω του ΔΕΔΔΗΕ ολοκληρώνει τις εργασίες της υπογειοποίησης του δικτύου στην περιοχή και πλέον εδώ και μερικούς μόλις μήνες, έχουν ξεκινήσουν τα έργα ανάπλασης πεζοδρομίων και οδοστρώματος.
Ήδη, οι συνδημότες που κατοικούν στην περιοχή, αλλά και όσοι δραστηριοποιούνται επαγγελματικά έχουν αρχίσει να έχουν τα όποια προβλήματα προκύπτουν από το έργο και ο Δήμος Δράμας προσπαθεί να δώσει λύσεις.
Μεγάλο ρόλο στην όλη πορεία του έργου, παίζει το Δίκτυο Διακυβέρνησης Βιοκλιματικής Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης (ΔΙ.ΔΙΑΚ. Δράμας), στο οποίο ηγούνται άνθρωποι του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (πρώην ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας – Θράκης), με καθηγητές του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών με έδρα τη Δράμα.
Κάθε λίγο και λιγάκι, γίνονται συναντήσεις, διαδικτυακές ενημερωτικές συσκέψεις με όλους τους αρμόδιους του έργου, ακούγονται οι προβληματισμοί των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής και τελικά υποτίθεται ότι δίνονται λύσεις.
Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά. Και αυτό φαίνεται από τις παράξενες εικόνες που παρουσιάζουμε σήμερα εδώ, ως προς ένα σχετικό ζήτημα. Με το ξήλωμα των πεζοδρομίων προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα της ανάπλασης, ξηλώνονται και καταστρέφονται κυριολεκτικά, και τα καλαθάκια απορριμμάτων που υπήρχαν εκεί. Ποιος μπαίνει σ’ αυτή τη λογική, να πετιόνται χρήματα των δημοτών; Γιατί τα καλαθάκια απορριμμάτων δεν ξεβιδώνονται από τη βάση τους και να δοθούν πίσω στο Δήμο, για να τα χρησιμοποιήσει μια χαρά σε άλλες θέσεις;
Ακόμα και αν αυτό είναι η λογική του εργοδηγού του έργου, ποιος του έχει δώσει αυτό το δικαίωμα; Γιατί δεν βγάζει τους κάδους απορριμμάτων και να τους παραδώσει στο Δήμο; Για ποιο λόγο τους ξηλώνει; Μήπως η σύμβαση του έργου το προβλέπει ή όχι;
Όπως και να έχει, την ευθύνη γι’ αυτό έχει σίγουρα ο Δήμος Δράμας, ο οποίος οφείλει να ζητήσει την αντικατάσταση των κάδων που έχουν διαλυθεί και δεν μπορεί να το αφήσει να περάσει έτσι. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε την σχετική ανακοίνωση του Δήμου, που θα αποκαθιστά την αδικία που γίνεται σε βάρος των δημοτών και της ίδιας της πόλης. Την ώρα μάλιστα που το ζήτημα της καθαριότητας, είναι από τα σοβαρότερα που απασχολούν σήμερα τους Δήμους.