22 – 23 – 24 Σεπτεμβρίου στη Δράμα και το Δοξάτο
Επιστημονικό συμπόσιο
για τον τοπικό πολιτισμό
Μια διεπιστημονική προσέγγιση των δρώμενων κωδωνοφορίας, λαϊκών ιππικών αγώνων Δοξάτου και της εναλλακτικής κοινότητας «Πελίτι»
Του Θανάση Πολυμένη
ΕΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ επιστημονικό συμπόσιο πραγματοποιείται στις 22, 23 και 24 Σεπτεμβρίου στη Δράμα και το Δοξάτο για τον τοπικό πολιτισμό και εκπαιδευτικά προγράμματα. Πρόκειται για μια διεπιστημονική προσέγγιση των δρώμενων κωδωνοφορίας, των λαϊκών ιππικών αγώνων και της εναλλακτικής κοινότητας «Πελίτι».
Το συμπόσιο, συνδιοργανώνεται από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας, το Δήμο Δοξάτου και το Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας (ΚΕΠΑΑΜ).
Η έναρξη της πρώτης ημέρας του συμποσίου, θα γίνει την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου και ώρα 15.30 στο Hydrama Grand Hotel, ενώ οι εργασίες του Σαββάτου θα γίνει στο ΕΠΑΛ Δοξάτου. Το συμπόσιο θα κλείσει με τις εργασίες της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου και πάλι στην πόλη της Δράμας.
Στον «Πρωινό Τύπο» μίλησαν οι συντελεστές του συμποσίου, ο δήμαρχος Δοξάτου κ. Δαλακάκης, ο προϊστάμενος της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σαλπιγκίδης και ο πρόεδρος του ΚΕΠΑΑΜ κ. Παπουτσής.
Ο προϊστάμενος της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας κ. Σαλπιγκίδης, τόνισε ότι το συμπόσιο αυτό διοργανώνεται για την «ενίσχυση του θεσμού των σχολικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την τοπική ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής μας» και σημείωσε ότι εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Συνέντευξη στον «Πρωινό Τύπο» παραχώρησαν οι διοργανωτές του συμποσίου. Από αρ. Γ. Παπουτσής, Δ. Δαλακάκης και Α. Σαλπιγκίδης.
Όπως είπε ο κ. Σαλπιγκίδης, «απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων, σε στελέχη όλων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είναι επιφορτισμένοι σε θέματα εκπαίδευσης και πολιτισμού καθώς επίσης και σε ενεργούς πολίτες και σε τοπικούς πολιτιστικούς δημιουργούς.
Στην πρωτοβουλία αυτή συμπράττουν 4 πανεπιστημιακά ιδρύματα, 3 ελληνικά και 1 ξένο: Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Μακεδονία, καθώς και ένα Πανεπιστήμιο από τη Νοτιοδυτική Βουλγαρία».
Τέλος, ο κ. Σαλπιγκίδης έκανε γνωστό ότι εμπνευστής της όλης ιδέας και της υλοποίησης του συμποσίου, είναι ο κ. Σάββας Δημητριάδης, υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο», ο δήμαρχος Δοξάτου κ. Δαλακάκης, τονίζει: «Θεωρούμε ότι επιστημονικά συμπόσια τέτοιου επιπέδου, τα οποία αγγίζουν ζητήματα όπως των κωδωνοφόρων, των ιππικών αγώνων του Δοξάτου αλλά και του «Πελίτι», είναι ζητήματα τα οποία ενισχύουν κατ’ αρχάς την εξωστρέφεια της Δράμας στο σύνολό της και της επιστημονικής κοινότητας. Η εξωστρέφεια αυτή αποτελεί διαβατήριο ήπιας ισχύος για τις διεθνείς σχέσεις των πόλεων, είναι μια προσπάθεια εξαιρετική, γιατί σ’ αυτήν δεν συμμετέχει απλώς η εκπαιδευτική και η επιστημονική ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και ερευνητικά κέντρα και φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης»
Τέλος, ο κ. Δαλακάκης, σημείωσε ότι, «σ’ αυτό που στοχεύει αυτή η διοργάνωση, είναι να επικυρωθούν επιστημονικά τα συγκεκριμένα 3 πολιτιστικά φαινόμενα τα οποία έχουμε στην περιοχή μας. Είναι μια ενέργεια, την οποία ο Δήμος Δοξάτου δεν θα μπορούσε παρά να τη στηρίζει».
Ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας κ. Παπουτσής, σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο», τονίζει: «Η διεπιστημονική γνώση και η προσέγγιση με τα πανεπιστήμια, άρα έρευνα και γνώση, είναι σημαντικά στοιχεία για την περιοχή μας. Επίσης, έχουμε ανάγκη την εξωστρέφεια και τη διακρατικότητα. Οι καιροί προστάζουν να βγούμε από το καβούκι μας και να βγούμε με την ταυτότητά μας. Ένα παραπάνω, μας δίνεται η δυνατότητα, ως πολιτιστικοί διαχειριστές, χωρίς μεσάζοντες, να πάρουμε εμείς την ευθύνη της συνέχειας για να της δώσουμε διάρκεια. Και πάντοτε με τη λογική της τοπικής ταυτότητας και την εξωστρέφειά μας, θέλουμε να είμαστε πρωταγωνιστές και να βγάλουμε τη Δράμα έξω από τα σύνορα».
Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, Hydrama Grand Hotel ώρα 15.30.
– Σάββας Δημητριάδης: Η Δράμα ως ανατέλλουσα πόλη της πολιτιστικής και εκπαιδευτικής διπλωματίας.
– Σοφία Μπουτσιούκη: Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως έναυσμα πολιτιστικών συμπράξεων: Ο ρόλος της εκπαίδευσης.
– Νίκος Βασιλειάδης: Οι πολιτισμικές αξίες και ο ρόλος τους στην εκπαίδευση για την κατανόηση των πολιτισμών (ιστορική αναδρομή – σύγχρονες προσεγγίσεις.
Rouska Krasteva: Εκπαιδευτικός Διασυνοριακός Τουρισμός στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο.
-Δημήτριος Δαλακάκης: Λαϊκοί ιππικοί αγώνες Δοξάτου.
-Παναγιώτης Σαϊνατούδης: Η εναλλακτική κοινότητα ΠΕΛΙΤΙ. Ένας πολιτιστικός πρεσβευτής της Δράμας (διεθνή αναγνώριση – εκδηλώσεις –διακρίσεις – εκπαιδευτικά προγράμματα).
-Γιάννης Παπουτσής: Το Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας ένας πολιτιστικός πρεσβευτής της Δράμας.
(καλές πρακτικές και πρωτοβουλίες, ερευνητικές συμπράξεις, επιμορφωτικές δράσεις).
Παναγιώτης Σαϊνατούδης & Γιάννης Παπουτσής, εργαστήριο: Συμπράξεις μεταξύ Κοινωνίας Πολιτών, Εκπαιδευτικών και ΜΚΟ για τη διεθνή προβολή της Δράμας.
Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, ΕΠΑΛ Δοξάτου, ώρα 10.00
-Μανόλης Σέργης: Εισαγωγή στη Λαογραφία. Η γένεση της επιστήμης τον 19ο αιώνα. Το ιστορικοκοινωνικό πλαίσιο. Η εξέλιξη της επιστήμης, οι σχέσεις της με τις άλλες ανθρωπιστικές επιστήμες.
-Μανόλης Σέργης: Επιτόπια έρευνα. Εκπαιδευτικοί, τοπικοί λόγιοι και λαογραφία. Η διαχείριση της παράδοσης σήμερα.
-Εγκαταστάσεις του Ιππικού Ομίλου Δοξάτου – Υπαίθριο εργαστήριο: Ξενάγηση και ενημέρωση σχετικά με τη διαδικασία τέλεσης του ιππικού δρώμενου.
– Μανόλης Σέργης & Σάββας Δημητριάδης: Διαχείριση των λαϊκών ιππικών αγώνων Δοξάτου και ανάδειξη της τοπικής πολιτισμικής ταυτότητας με βάση την επιστημονική έρευνα και τεκμηρίωση του δρώμενου.
Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, Hydrama Grand Hotel, ώρα 09.30.
-Γιάννης Παπουτσής: Τα λαϊκά δρώμενα της Ηδωνίδας γης (Προσέγγιση της ερμηνείας τους).
– Δέσποινα Σαμαρά & Καίτη Παραλή, εργαστήριο συγκριτικής πολιτιστικής έρευνας: Τα λαογραφικά έθιμα των κωδωνοφόρων στη Γερμανία και τη Γαλλία.
-Βίκυ Κωνσταντινίδου: Οι κωδωνοφόροι της Δράμας. Μια εικαστική προσέγγιση.
11:30 -14:30 Έναρξη προγράμματος κινητών εργαστηρίων στις κοινότητες Καλής Βρύσης, Πετρούσας και Μοναστηρακίου.