Μιλάει στον «Π.Τ.» ο δημιουργός της Χρήστος Αποστόλου
Μια εφαρμογή κινητών έκτακτης
ανάγκης/βοήθειας για όλες
τις ηλικίες κατά της κακοποίησης
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ του κοινού βρίσκεται ήδη από χθες Τρίτη 14 Δεκεμβρίου, μια ενδιαφέρουσα ηλεκτρονική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, μέσω της οποίας ο χρήστης της, μπορεί να εκπέμψει ένα σήμα κινδύνου, ότι χρειάζεται κάποιου είδους βοήθεια.
Πρόκειται για την εφαρμογή με το όνομα PANICosGR, η οποία βρίσκεται ήδη αναρτημένη στο Play Store της Google και ο καθένας μπορεί να την κατεβάσει γρήγορα και εύκολα στο κινητό του τηλέφωνο απολύτως δωρεάν.
Σκοπός της εφαρμογής είναι, όπως λέει μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο δημιουργός της κ. Χρήστος Αποστόλου, να βοηθήσει άτομα που βρίσκονται είτε σε άμεσο κίνδυνο, είτε υπόκειται σε κακοποίηση, ενδοοικογενειακή και σχολική βία, σεξουαλική παρενόχληση, βιασμό, είτε χρειάζονται άμεση νοσηλεία και σε άλλες στιγμές.
Όπως τονίζει στον «Π.Τ.» ο κ. Αποστόλου, «το 2021 διαδραματίστηκαν τρομερά γεγονότα βίας κατά των γυναικών και σημειώθηκαν δολοφονίες που συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία. Όλα τα συμβάντα που κατά καιρούς μαθαίνονται, ‘κρύβονται’ πίσω από πόρτες που δεν θα ανοίξουν ποτέ. Αυτό αποτέλεσε για μένα, έναυσμα στο να δημιουργήσω μια εφαρμογή που μπορεί να σώσει αμέτρητες ψυχές με το πάτημα ενός απλού κουμπιού».
Ο κ. Αποστόλου σημειώνει ότι, «ουσιαστικά η εφαρμογή αυτή, αποτελεί ένα εύχρηστο και απλό κουμπί πανικού που μπορεί να διαθέτει ο καθένας μιας και όλοι έχουμε κινητές συσκευές, οπότε ουσιαστικά η εφαρμογή μετατρέπει το κινητό σε ένα κουμπί πανικού. Ο χρήστης, από την στιγμή που κατεβάζει την εφαρμογή στο κινητό του τηλέφωνο, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μια επαφή που θέλει – τη μητέρα του, τον πατέρα του, ένα φίλο, μια φίλη ένα οποιοδήποτε άτομο που γνωρίζει το πρόβλημα που μπορεί να έχει – και όταν χρειαστεί βοήθεια, πατάει παρατεταμένο το κόκκινο κουμπί και η εφαρμογή πληκτρολογεί αυτόματα ένα μήνυμα μαζί με την τοποθεσία του και ταυτόχρονα, καταγράφει για ένα λεπτό αυτόματα και με διαφάνεια ένα ηχητικό, για το τι ακούει γύρω του εκείνη την στιγμή».
Όπως διευκρινίζει, εκείνο το λεπτό ο καθένας μπορεί να μιλήσει, να πει τι συμβαίνει και αυτό να καταγραφεί. Το ηχητικό όμως αυτό δεν αποστέλλεται, απλά παραμένει στο κινητό τηλέφωνο, ως αποδεικτικό για το τι συμβαίνει εφόσον αυτό χρειαστεί. Και ο λόγος, όπως διευκρινίζει ο κ. Αποστόλου, είναι ότι η Google απαγορεύει την αποστολή ηχητικών δεδομένων για λόγους προσωπικών δεδομένων.
Πώς λειτουργεί!
Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Αποστόλου, επισημαίνει ότι «η εφαρμογή πληκτρολογεί αμέσως ένα SMS του τύπου «χρειάζομαι επειγόντως βοήθεια» μαζί με την τοποθεσία (GPS) στην επαφή έκτακτης ανάγκης που έχεις συνδέσει και το αποστέλλει, μόνο εφόσον πατήσουμε αποστολή του μηνύματος, καθαρά για λόγους χρέωσης από τον πάροχο. Μέσω της εφαρμογής PANICosGR μπορείς άμεσα και σιωπηλά να καλέσεις για βοήθεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η εφαρμογή είναι εύχρηστη και απλή ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλες τις ηλικίες. Πολλοί κίνδυνοι προκύπτουν αιφνιδιαστικά (πχ, ληστεία, βιασμός, απαγωγή, παραβίαση ιδιωτικού χώρου, σεξουαλική παρενόχληση, τροχαίο, πυρκαγιά, κλπ.) και άλλοι βέβαια, είναι αναμενόμενοι (πχ. νοσηλεία, ενδοοικογενειακή-ενδοσχολική βία, κρίσεις ψυχολογικής φύσεως)».
Η εφαρμογή χρησιμοποιεί τα μηνύματα του κινητού σας για να στέλνει αυτόματα ειδοποίηση βοήθειας στην επαφή έκτακτης ανάγκης που έχετε επιλέξει. Όταν πατήσετε παρατεταμένα το ΚΟΚΚΙΝΟ κουμπί τότε θα πληκτρολογηθεί αυτόματα μήνυμα ανάγκης στην επαφή μαζί με την τοποθεσία σας (Αν είναι εφικτή η θέση της τότε θα προστεθεί το γεωγραφικό πλάτος, το υψόμετρο και η διεύθυνση). Ταυτόχρονα θα γίνει καταγραφή ήχου (αυτόματα και με διαφάνεια) από το κινητό σας για ένα λεπτό.