Home > Πρώτο Θέμα > Μεγάλο το ενδιαφέρον για την προώθηση των τοπικών προϊόντων στην ελληνική και ξένη αγορά

Μεγάλο το ενδιαφέρον για την προώθηση των τοπικών προϊόντων στην ελληνική και ξένη αγορά

Μια ενδιαφέρουσα διημερίδα στη Δράμα

Μεγάλο το ενδιαφέρον

για την προώθηση των τοπικών

προϊόντων στην ελληνική και ξένη αγορά

Οι εισηγητές κ.κ. Χατζηγεωργιάδης, Αηδόνης, Πλατής μιλάνε στον «Π.Τ.» για το αποτύπωμα άνθρακα, για την ψηφιακή γεωργία και τις δυνατότητες πιστοποίησης

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΠΟΛΥ ωραία έκθεση προώθησης τοπικών προϊόντων, πραγματοποιήθηκε το διήμερο 27 και 28  Δεκεμβρίου στο Διοικητήριο Δράμας με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης και της Π.Ε. Δράμας.

Στο δεύτερο όροφο του Διοικητηρίου στήθηκε μια έκθεση με πλήθος τοπικών προϊόντων και μια μικρή κουζίνα, όπου διακεκριμένοι σεφ μαγείρεψαν συνταγές από τα προϊόντα των εκθετών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον βέβαια είχαν οι βραβεύσεις που έγιναν και μεταξύ άλλων, για την πολύχρονη  προσφορά και λόγω της συνταξιοδότησής της, της διευθύντριας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ ΠΕ Δράμας) κας Σαρίγκολη.

Κεντρικός τίτλος της έκθεσης και στόχος ήταν η «προώθηση των τοπικών προϊόντων στην ελληνική και ξένη αγορά», ενώ μεγάλο ενδιαφέρον είχαν και οι εισηγήσεις – ανακοινώσεις των ομιλητών, οι οποίοι κάλυψαν πλήθος ζητημάτων που αφορούν  καλλιεργητές και παραγωγούς προϊόντων σε πολλούς τομείς όπως: – Ψηφιακή γεωργία – Γεωργία και αγορές άνθρακα – Πιστοποίηση προϊόντων – Δυνατότητες, προοπτικές – Προγράμματα επιχορηγήσεων – Στρατηγικές και εργαλεία μάρκετινγκ – Εφαρμογές ψηφιακού μάρκετινγκ.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί επίσης ότι τόσο η έκθεση όσο και οι ανακοινώσεις των εισηγητών συγκέντρωσαν πλήθος κόσμου.

Συνολικά, έλαβαν μέρος με τα προϊόντα που παρουσίασαν 28 εκθέτες, με είδη όπως προϊόντα ελαιόλαδου και ελιάς, κρέας, αρωματικά βότανα, φυτικά καλλυντικά, κρεμμύδι-σκόρδο, ρόδι, λωτός, καρύδια, αμύγδαλο, φυσικό μέλι, πατάτα Κ. Νευροκοπίου, καλαμπόκι, φασόλια, ζυμαρικά, μανιτάρια, κρασί, κηπευτικά, αποξηραμένη λεβάντα, γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, υδροπονική ντομάτα, χυμός ροδιού, τοπικός χαλβάς.

Χατζηγεωργιάδης: Δυνατότητες και προοπτικές προώθησης

Για ζητήματα πιστοποίησης προϊόντων, δυνατότητες και προοπτικές για τοπικά προϊόντα, μίλησε ο κ. Νίκος Χατζηγεωργιάδης, Γεωπόνος MSc, Εργαστηριακός συνεργάτης στο ΤΕΙ Καρδίτσας – Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων.

Μιλώντας για το θέμα του στον «Π.Τ.», σημείωσε ότι, «στόχος μας είναι να αναδείξουμε τις δυνατότητες που έχουν οι παραγωγοί τοπικών προϊόντων να τα αναδείξουν και να τα προωθήσουν».

Ερωτώμενος για το ποιες είναι αυτές οι δυνατότητες, εξηγεί ότι, «υπάρχουν πολλές δυνατότητες για διακίνησή τους είτε εντός Ελλάδος είτε και στο εξωτερικό και όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και σε άλλες αγορές. Εμείς δείχνουμε τις πιθανότητες που έχουν, εφόσον εφαρμόσουν ορισμένα συστήματα ποιότητας».

Στην ερώτηση αν όντως οι  παραγωγοί εφαρμόζουν αυτά τα συστήματα, εξηγεί ότι «ορισμένοι τα εφαρμόζουν, απλά καλό είναι να το γνωρίζουν όλοι ώστε να τα εφαρμόζουν και οι υπόλοιποι, με τη λογική να μπορέσουν να ανοίξουν ακόμα περισσότερες αγορές».

Ερωτώμενος για το ποιες είναι οι δυνατότητες που έχουν από την εφαρμογή αυτών των συστημάτων, ο κ. Χατζηγεωργιάδης εξηγεί: «Πιστεύω ότι οι δυνατότητες πολλαπλασιάζονται, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε εθνικό επίπεδο και κυρίως μιλάμε για προϊόντα με εξαγωγικό χαρακτήρα».

Στην ερώτηση για το ποια είναι σήμερα η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, σημειώνει ότι «υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον και πιστεύω ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ενταθεί ακόμα περισσότερο, στο ζήτημα της εθελοντικής πιστοποίησης. Γιατί όλο αυτό είναι μια εθελοντική διαδικασία και όχι υποχρεωτική».

Αηδόνης: Μείωση του αποτυπώματος άνθρακα

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Δημήτρης Αηδόνης, καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Εφοδιαστικής Αλυσίδας και διευθυντής του Πανεπιστημιακού Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κυκλικής Οικονομίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου και επιστημονικά υπεύθυνος της διημερίδας, σημειώνει: «Υπάρχει ένα τεράστιο θέμα αυτή τη στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σχετικά με το ανθρακικό αποτύπωμα. Μεγάλος στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το 2050 να είμαστε η πρώτη κλιματική ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο με το περιβόητο Ευρωπαϊκό Πράσινο Σύμφωνο. Βάσει αυτού, υπάρχει μια πίεση στα κράτη μέλη και από αυτά προς τις επιχειρήσεις και τους Οργανισμούς που δραστηριοποιούνται, ώστε να γίνουν πιο φιλικοί προς το περιβάλλον. Αυτό που λέμε βιώσιμη ανάπτυξη. Ένας εξαιρετικός τρόπος για να αποδείξουν τη φιλικότητά τους προς το περιβάλλον, είναι να μειώσουν το ανθρακικό αποτύπωμα της δραστηριότητάς τους».

Όπως εξηγεί ο κ. Αηδόνης, «υπάρχει μια πρόβλεψη ώστε το 2028 να υπάρχει θεσμοθετημένη αγορά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ερωτώμενος σε ποια φάση βρισκόμαστε σήμερα στην Ελλάδα ως προς το ζήτημα αυτό, ο κ. Αηδόνης τονίζει: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τα εργαλεία, υπάρχουν οι μηχανισμοί. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι το κράτος θα πρέπει να σταματήσει να δίνει οριζόντια αυτές τις επιδοτήσεις και να επιβάλει την πραγματική καταγραφή και μέτρηση των πραγμάτων και όχι να δίνει οριζόντιες επιδοτήσεις. Όταν πραγματικά περάσουμε σ’ αυτό το στάδιο, να γίνει δηλαδή το κράτος σύμμαχος του παραγωγού σ’ αυτά τα θέματα, τότε – επειδή υπάρχουν τα εργαλεία – θα περάσουμε στην επόμενη μέρα, που είναι αυτή της πραγματικής καταγραφής αποτύπωσης του άνθρακα που παράγεται».

Ερωτώμενος για το αν οι καλλιεργητές δείχνουν ενδιαφέρον σ’ αυτόν τον τομέα, απαντάει  θετικά: «Τα τελευταία χρόνια έχουν συνειδητοποιήσει ότι είναι η επόμενη μέρα. Αν με ρωτούσατε πριν από πέντε χρόνια, θα απαντούσα αρνητικά. Τα τελευταία χρόνια όμως, βλέποντας πού πηγαίνουν τα πράγματα και που πηγαίνει η Ευρώπη, θεωρώ ότι έχουνε γίνει πιο θετικοί σ’ αυτά τα θέματα, ενώ παλαιότερα ήταν πιο … πέτρινα τα χρόνια. Το κρίσιμο σημείο όμως είναι το πώς θα το χειριστεί το κράτος στο ζήτημα των επιδοτήσεων».

Πλατής: Στην ψηφιακή γεωργία το μέλλον

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Ηλίας Πλατής Market Development Manager Farma – d. Επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΤΑ, ο οποίος εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο εργαστήριο Τεχνολογίας Αρωματικών – Φαρμακευτικών φυτών και αροτραίων καλλιεργειών σημειώνει: «Η ψηφιακή γεωργία είναι μια αναγκαιότητα. Η ψηφιακή γεωργία έχει μπει στη ζωή μας και στην καθημερινότητά μας και πλέον σιγά – σιγά περνάει στο κομμάτι της γεωργίας. Είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε να μπορέσουμε να είμαστε βιώσιμοι και λειτουργικοί σύμφωνα με τα πράγματα που θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ερωτώμενος για το τι ακριβώς σημαίνει ψηφιακή γεωργία, ο κ. Πλατής εξηγεί ότι, «ουσιαστικά μιλάμε για ψηφιακές εφαρμογές, που έρχονται να βοηθήσουν τον γεωργικό παραγωγό, τον γεωπόνο, τον μεταποιητή, στο να γίνει πιο εύκολα η δουλειά του».

Ερωτώμενος αν υπάρχει ενδιαφέρον και συμμετοχή, σημειώνει: «Υπάρχει ενδιαφέρον. Οι παραγωγοί έχουν αρχίσει και σιγά – σιγά να ασχολούνται μ’ αυτό το κομμάτι, ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία παραγωγοί είναι πιο διστακτικοί στο να κάνουν τέτοιες κινήσεις».

Όπως σημειώνει ο κ. Πλατής, «γενικώς οι αλλαγές στη γεωργία είναι πολύ δύσκολες, γιατί ο παραγωγός είναι δύσκολος στις αλλαγές και πολλές φορές στις αλλαγές που έχει κάνει έχει αποτύχει, οπότε είναι διστακτικός σ’ αυτό».

Όπως εξηγεί «είναι αναγκαιότητα η ψηφιακή γεωργία πλέον. Είμαστε σε ένα περιβάλλον και σε έναν πλανήτη που είμαστε 8,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι και συνεχώς αυξανόμαστε. Σε έναν πλανήτη που οι εκτάσεις, το νερό τα λιπάσματα περιορίζονται, πρέπει να παράγουμε περισσότερες τροφές για να τραφεί περισσότερος κόσμος. Οπότε, είμαστε υποχρεωμένοι να μετρήσουμε το προϊόν που παράγουμε, τι επιβάρυνση φέρνει στο περιβάλλον, παράλληλα κρατώντας τις αποδόσεις».