Μια ημέρα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρανέστι Δράμας
Προσπάθειες διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας
Βουλγαρίας για την Οροσειρά της Ροδόπης
Στο πλαίσιο των Ημερών Ευρωπαϊκής Πράσινης Ζώνης
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΙΑ άκρως ενδιαφέρουσα ημερίδα πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρανέστι. Η ημερίδα αφορούσε τις προσπάθειες δημιουργίας μιας διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, για την προστασία της Οροσειράς της Ροδόπης και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Ημερών Ευρωπαϊκής Πράσινης Ζώνης.
Τη διοργάνωση είχαν δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις: από την Ελλάδα η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ», και η αντίστοιχη οργάνωση από τη Βουλγαρία «Balkani». Το περίεργο στην όλη υπόθεση, είναι ότι στη διοργανώσει δεν είχε κληθεί να συμμετάσχει ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ)!
Σε δήλωση του στον «Πρωινό Τύπο», ο πρόεδρος του ΦΔΟΡ κ. Κεχαγιόγλου, είπε ότι η «Καλλιστώ» κατάλαβε το λάθος και τελικά ζήτησαν συγγνώμη, λέγοντας ότι οι κινήσεις για την οργάνωση της ημερίδας έγιναν βεβιασμένα, και η ημερίδα πραγματοποιήθηκε τελικά υπό την προστασία του Φορέα.
Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ, ότι τα έξοδα της εκδήλωσης καλύφθηκαν από την γερμανική περιβαλλοντική οργάνωση Eurobatur, η οποία έχει και τον ρόλο του Περιφερειακού Συντονιστή της Βαλκανικής Πράσινης Ζώνης. Η Πράσινη Ζώνη αποτελεί την ραχοκοκαλιά ενός πανευρωπαϊκού οικολογικού δικτύου, η οποία στο παρελθόν ήταν μια αυστηρά επιτηρούμενη στρατιωτική περιοχή και πρόκειται για έναν «πράσινο» διάδρομο, μια οικολογική γέφυρα, που ενώνει 24 χώρες και έχει γίνει καταφύγιο για πολλά απειλούμενα είδη χλωρίδας και πανίδας.
Το νοτιότερο τμήμα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Ζώνης είναι η Βαλκανική Πράσινη Ζώνη, που κατά κύριο λόγο περιλαμβάνει τις οροσειρές, τις λίμνες και τα ποτάμια της Βαλκανικής χερσονήσου. Η πρόταση για δημιουργία Διασυνοριακού Πάρκου στην Οροσειρά Ροδόπης αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα προσπάθειας για ολιστική προσέγγιση σε ζητήματα περιβάλλοντος-οικονομίας. Δεν είναι βιώσιμο το να είναι μία περιοχή εξαιρετικής οικολογικής σημασίας, για παράδειγμα το Παρθένο Δάσος του Φρακτού, πλήρως προστατευμένη από την μία πλευρά και σε από την άλλη πλευρά να είναι μία περιοχή χωρίς αντίστοιχη προστασία. Οι κάτοικοι και από τις δύο πλευρές των συνόρων έχουν μόνο να κερδίσουν σε όλα τα επίπεδα (οικονομικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό) μέσα από την συνεργασία και την από κοινού προστασία και διαχείριση της ευρύτερης περιοχής, βασισμένοι στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Επί της ουσίας πρόκειται για τις πρώτες επαφές μιας μελλοντικής Διασυνοριακής Συνεργασίας για την προστασία της Οροσειράς Ροδόπης, για την οποία όλοι ελπίζουν να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.
Στ. Κεχαγιόγλου: Άξονας η προστασία του οικοσυστήματος
Για τη διασυνοριακή συνεργασία της Οροσειράς Ροδόπης, μίλησε στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος τους Φ.Δ.Ο.Ρ. κ. Σταύρος Κεχαγιόγλου. Όπως τόνισε ιδιαίτερα, «βασικό άξονας της συζήτησης αυτής, είναι η αναγκαιότητα που υπάρχει για την προστασία του οικοσυστήματος και από τις δύο πλευρές των συνόρων. Από τη δική μας πλευρά, από την Ελλάδα, υπάρχει προστασία, ενώ από την πλευρά της Βουλγαρίας δεν υπάρχει προστασία.
Όπως ξέρετε, τα ζώα δεν γνωρίζουν από σύνορα, η αρκούδα δεν ξέρει αν θα περάσει το σύνορο ότι δεν βρίσκεται σε προστατευόμενη περιοχή, οπότε τα διαχειριστικά μέτρα που παίρνουμε, αδίκως τα παίρνουμε αν περάσει το ζώο από την άλλη πλευρά».
Όπως εξήγησε ο κ. Κεχαγιόγλου, «συζητήθηκαν και από τις δύο πλευρές οι προτάσεις για τη δημιουργία προστατευόμενης περιοχής από την πλευρά της Βουλγαρίας, συμφωνόντας όλοι ότι αυτή η κοινή μας φυσική κληρονομιά θα πρέπει να διατηρηθεί και να λειτουργήσει, ως ένα δίκτυο, που θα σέβεται τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων και θα έχει μόνο οφέλη».
Σημείωσε επίσης ο κ. Κεχαγιόγλου, ότι, «ενδιαφέρει πάρα πολύ τον Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης να γίνει ένα αντίστοιχο διασυνοριακό πάρκο στην Οροσειρά της Ροδόπης και από την πλευρά της Βουλγαρίας» και ότι τα μηνύματα από την ημερίδα ήταν αρκετά θετικά.
Στην ερώτηση, γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί μια τέτοια διασυνοριακή συνεργασίας, ο κ. Κεχαγιόγλου είπε ότι «το θέμα είναι και πολιτικό και ως γνωστόν όλα αυτά χρειάζονται και αρκετό χρόνο, ενώ παράλληλα έχουν υψηλό κόστος. Οι διακρατικές συνεργασίες γενικά, είναι μια δύσκολη υπόθεση. Έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες και στο παρελθόν και είχαν ιδιαίτερη επιτυχία. Βέβαια αυτό δεν μας πτοεί στην προσπάθειά μας και θα συνεχίσουμε τις ενέργειές μας. Πάντως, δεν είναι εύκολη υπόθεση για να προχωρήσεις σε μια διακρατική συνεργασία. Χρειάζεται πολιτική θέληση, πολλή δουλειά, να αναλάβουν και οι δύο χώρες κάποιες υποχρεώσεις».
Τέλος, ο κ. Κεχαγιόγλου είπε ότι επί της ουσίας, «ο Φ.Δ.Ο.Ρ. πρόκειται να καταθέσει τεχνικό δελτίο για τις δράσεις για τα επόμενα πέντε χρόνια, στο οποίο έχει συμπεριλάβει και έχει προϋπολογίσει ένα ποσό, γι’ αυτήν ακριβώς τη δράση. Να ξεκινήσουν κάποιες συναντήσεις και από τις δύο πλευρές, και αν όλα πάνε καλά, τότε τέτοια εποχή του χρόνου θα έχουμε μια τέτοια συνάντηση».