Home > νέα > Μια καινοτόμα πλατφόρμα για τους απινιδωτές στη Δράμα με στόχο να σώζονται περισσότερες ζωές Το πρόγραμμα εξ’ αποστάσεως διαχειριζόμενων έξυπνων απινιδωτών από τη Δράμα σ’ όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη

Μια καινοτόμα πλατφόρμα για τους απινιδωτές στη Δράμα με στόχο να σώζονται περισσότερες ζωές Το πρόγραμμα εξ’ αποστάσεως διαχειριζόμενων έξυπνων απινιδωτών από τη Δράμα σ’ όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη

Παρουσιάστηκε από το Δήμο Δράμας, τη Raycap και την Pragma

Μια καινοτόμα πλατφόρμα

για τους απινιδωτές στη Δράμα

με στόχο να σώζονται περισσότερες ζωές

Το πρόγραμμα εξ’ αποστάσεως διαχειριζόμενων έξυπνων απινιδωτών από τη Δράμα σ’ όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΓΙΑ ΤΟ νέο πιλοτικό πρόγραμμα με τους πρώτους 10 απινιδωτές που βγαίνουν εκτός κτιριακών εγκαταστάσεων για να είναι προσβάσιμοι απ’ όλους, ο «Π.Τ.» είχε αναφερθεί με δηλώσεις της αρμόδιας αντιδημάρχου κας Τσακιρίδου στις 8 Ιανουαρίου 2025.

Πρόκειται για το σύνολο των απινιδωτών που έχει δωρίσει στο Δήμο Δράμας η εταιρεία Raycap έπειτα από πρωτοβουλία του αείμνηστου προέδρου της Κώστα Αποστολίδη.

Από την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα δημοτική αρχή του δημάρχου κ. Παπαδόπουλου, ανέλαβε την πλήρη ευθύνη για την συντήρηση των αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών, ώστε να αλλάζει τις μπαταρίες, τα ηλεκτρόδια και να διορθώνει όποιες πιθανές βλάβες.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία Raycap, σε συνεργασία με την εταιρεία Pragma, έχει ξεκινήσει τη δημιουργία μιας πρωτότυπης  ηλεκτρονικής εφαρμογής, μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να γνωρίζουν τα σημεία στα οποία βρίσκονται οι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές προκειμένου να τους χρησιμοποιήσουν.

Παράλληλα με την ίδια εφαρμογή, ο υπεύθυνος υπάλληλος του Δήμου Δράμας θα μπορεί να παρακολουθεί την συντήρηση των απινιδωτών, ενώ το ΕΚΑΒ και η Αστυνομία θα ειδοποιούνται μέσω της εφαρμογής που βρίσκεται κάθε στιγμή ένας απινιδωτής, ώστε να προστρέξουν για οποιαδήποτε βοήθεια.

Στο πρόγραμμα εμπλεκόμενοι φορείς είναι η Εταιρεία RAYCAP, για  παροχή απινιδωτών και τεχνολογική υποστήριξη, ο Σύλλογος Δραμινών Εθελοντών Διάσωσης Καρδιακών Ανακοπών (ΔΕΔΚΑ), ο οποίος συμβάλλει στην καρδιολογική τεχνογνωσία, η PRAGMA η οποία ανέπτυξε την ηλεκτρονική πλατφόρμα διαχείρισης. Ο Δήμος Δράμας έχει το συντονισμό και τη διαχείριση του προγράμματος, με Υπεύθυνο Έργου τον  Χρήστο Οικονομίδη. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, το οποίο εφαρμόζεται για πρώτη φορά πανελλαδικά, καθιστώντας τη Δράμα πρωτοπόρο στο θέμα αυτό.

Η πλατφόρμα διαχείρισης παρέχει τις εξής δυνατότητες: Λειτουργίες παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο, αναφορές κατάστασης συσκευών και διαχείριση συντήρησης, ενημερώσεις για τη θέση και τη χρήση κάθε απινιδωτή.

Οι προοπτικές και τα οφέλη από τη λειτουργία του προγράμματος είναι η άμεση παροχή πρώτων βοηθειών σε κρίσιμες στιγμές, η ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών, η δημιουργία πρότυπου μοντέλου για άλλους δήμους. Ενώ στη συνέχεια δίνεται δυνατότητα για συνεχή αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του πιλοτικού προγράμματος, διεύρυνση του δικτύου απινιδωτών, καθώς και εκπαίδευση πολιτών και επαγγελματιών υγείας.

Από αρ. η κα. Αποστολίδου από την Κοινωνική Υπηρεσία, η κα. Μπακάλη από τον Σύλλογο ΔΕΔΚΑ, ο υπεύθυνος του Δήμου κ. Οικονομίας, ο εκπρόσωπος της Raycap κ. Γιαννόπουλος, η αντιδήμαρχος κα. Τσακιρίδου, ο πρόεδρος του Συλλόγου ΔΕΔΚΑ κ. Παπαδόπουλος και ο εκπρόσωπος της εταιρείας Pragma κ. Κιτσικούδης.


Η παρουσίαση της πλατφόρμας

Το μεσημέρι της Παρασκευής 10 Ιανουαρίου και στο γραφείο του δημάρχου, η αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών κα. Τσακιρίδου, μαζί με τον εκπρόσωπο της εταιρείας Raycap κ. Γιαννόπουλο, τον εκπρόσωπο της εταιρείας Pragma κ. Κιτσικούδη, εκπροσώπους του συλλόγου ΔΕΔΚΑ τον πρόεδρο και Καρδιολόγο κ. Παπαδόπουλο και τη γραμματέα κα. Μπακάλη, καθώς και τον υπεύθυνο έργου του Δήμου Δράμας κ. Οικονομίδη, παρουσίασαν τη σχετική πλατφόρμα.

Αρχικά η κα. Τσακιρίδου σημείωσε ότι «επτά μήνες πέρασαν  από την αρχική πρόθεση του δημάρχου Δράμας, να προχωρήσει αυτή η υπόθεση με τους απινιδωτές, οι οποίοι ενώ δωρίθηκαν δεν χρησιμοποιούνταν. Οπότε η συνάντηση αυτή σήμερα, δείχνει ότι τα λόγια γίνονται πράξεις και ευελπιστούμε ότι πραγματικά θα σωθούν άνθρωποι που δεν θα είχαν τύχη αν δεν είχαμε αναλάβει αυτό το έργο».

Με τη σειρά του, ο κ. Γιαννόπουλος από την εταιρεία Raycap, σημείωσε ότι «το πρότζεκτ αυτό που γίνεται σήμερα στη Δράμα, θα έχει πανελλήνια εμβέλεια αργότερα, εξυπηρετεί και διασφαλίζει ότι αυτές οι συσκευές των απινιδωτών, θα είναι ενεργοί. Ένας απινιδωτής χρειάζεται συνεχή συντήρηση και εξασφάλιση ότι οι μπαταρίες του είναι ενεργές και ότι μπορεί να σώσει μια ζωή. Αυτό θα το κάνουμε με μια έξυπνη συσκευή και μια πλατφόρμα η οποία έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία Pragma και είναι σύλληψη και ιδέα που έχει γίνει μαζί με τον κ. Οικονομίδη και τη ΔΕΔΚΑ».

Στην συνέχεια, στην πλατφόρμα αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Pragma κ. Κιτσικούδης, επισημαίνοντας αρχικά ότι «αποτελείται από τρία βασικά σημεία. Το ένα είναι η πλατφόρμα διαχείρισης απινιδωτών για τους διαχειριστές όπως το Δήμο, το ΕΚΑΒ, την Αστυνομία και συντηρητές, μια mobile εφαρμογή η οποία είναι διαθέσιμη ευρέως στο κοινό με σκοπό να μπορούν οι χρήστες να ανταπεξέλθουν άμεσα σε κάποιο συμβάν να σώσουν μια ζωή. Τέλος, υπάρχει μια έξυπνη συσκευή, η οποία έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία με δύο στόχους:  ο ένας είναι να μπορεί να βλέπει έναν απινιδωτή και να ενημερώνει τους χρήστες κινητών συσκευών για τη θέση που βρίσκεται και πώς κινείται στην πόλη, ενώ η δεύτερη λειτουργία της είναι να καταλαβαίνει την κατάσταση του απινιδωτή αν έχει τελειώσει η μπαταρία του και να ενημερώσει τους συντηρητές να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα».

Εκ μέρους του συλλόγου ΔΕΔΚΑ, αρχικά η γραμματέας κα. Μπακάλη τόνισε: «Στόχος μας είναι να εκπαιδεύσουμε το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού του Νομού Δράμας, γιατί όπως ξέρουμε τα περισσότερα περιστατικά συμβαίνουν εκτός Νοσοκομείου. Στόχος μας είναι να μάθουμε να αναγνωρίζουμε όσο γίνεται περισσότεροι στην πόλη και στο Νομό αυτά τα περιστατικά και να μπορέσουμε να τα ανανήψουμε και να σωθούν ορισμένοι άνθρωποι».

Όπως είπε η κα. Μπακάλη, «τα τελευταία 3 χρόνια, η ΔΕΔΚΑ έχει εκπαιδεύσει πάνω από 5.000 πολίτες σε διάφορους χώρους, όπως στην Αστυνομία, στην Πυροσβεστική, σε σχολεία και αλλού, ενώ έχουμε πολύ καλή συνεργασία με το ΕΚΑΒ. Στόχος μας είναι να εκπαιδευτούν ακόμα περισσότεροι, ώστε να έχουμε ακόμα χαμηλότερο ποσοστό ανακοπών στη Δράμα».

Τέλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου ΔΕΔΚΑ κ. Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι «το συγκεκριμένο πρότζεκτ είναι μοναδικό όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή το πρότζεκτ αυτό θα πάρει πατέντα ευρωπαϊκή. Άρα λοιπόν, αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια πρωτοτυπία, η οποία θα πάει σε όλη την Ελλάδα. Και ευελπιστούμε ότι, αυτή η καινοτομία που έχουμε κάνει, θα δώσει βήμα ώστε να σωθούν πάρα πολλές ζωές. Να ξέρετε ότι πολλοί από τους απινιδωτές που κυκλοφορούν στην  Ελλάδα, δεν λειτουργούν, είτε επειδή έχουν λήξει οι μπαταρίες του, ή και γιατί δεν υπάρχουν και πολλοί χρήστες για να τους χρησιμοποιήσουν».

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος, «το ότι μπορέσαμε και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα εκπαιδεύσαμε πάνω από 5.000 συμπολίτες μας, είναι άθλος αυτό που έχει γίνει στη Δράμα. Στόχος μας είναι μέσα σε μια δεκαετία, το περισσότερο μέρος του πληθυσμού να μπορεί να χρησιμοποιεί αυτούς τους απινιδωτές. Στην Ελλάδα, το 6% των καρδιακών επεισοδίων, σώζεται. Στην Ευρώπη το 27%. Μ’ αυτή την εφαρμογή, ελπίζουμε να φτάσουμε στο 30%. Αυτός είναι ο στόχος».