Μια μεγάλη επιτυχία σημείωσε
το Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού
Περιβάλλοντος Δράμας του ΔΙΠΑΕ
Μιλάει στον «Π.Τ.» ο διευθυντής του Εργαστηρίου Δασικής Βοτανικής και Γεωβοτανικής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Δράμας του ΔΙΠΑΕ Σπ. Τσιφτσής
Μελέτη για τα επίδραση ξενικών φυτικών ειδών στην περιοχή του Νέστου και της Βιστωνίδας στα τοπικά οικοσυστήματα
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ επιτυχία έχει να παρουσιάσει το Εργαστήριο Δασικής Βοτανικής και Γεωβοτανικής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΔΙΠΑΕ, καθώς επιλέχθηκε μεταξύ άλλων, να λάβει χρηματοδότηση για ένα πολύ ενδιαφέρον ερευνητικό πρόγραμμα.
Αναλυτικότερα, μαζί με άλλους εταίρους από χώρες της Μαύρης Θάλασσας, επιλέχθηκε κατόπιν ανταγωνιστική διαδικασίας, να λάβει χρηματοδότηση ύψους 299.942,40 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και Εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του NEXT Black Sea Basin Programme (INTERREG VI-B). Το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.396.112,46 ευρώ και οι εταίροι στο εν λόγω πρόγραμμα είναι τα εξής Πανεπιστήμια και Φορείς:
– Ρουμανία [Danube Delta National Institute for Research and Development (DDNI) & Danube Delta Biosphere Reserve Authority (DDBRA)] (συντονίστρια χώρα)
– Ελλάδα [Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) – Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος]
– Ουκρανία [Institute of Marine Biology of the National Academy of Sciences of Ukraine (IMB)]
– Τουρκία [Karadeniz Technical University (KTU-MSF)]
– Γεωργία [International Business and Economic Development Center (IBEDC)]
Θαμνώνας του χωροκατακτητικού ξενικού είδους Amorpha fruticosa. Η συνεχής επέκτασή του οδηγεί στον σχηματισμό πολύ κλειστών θαμνώνων (μεγάλης πυκνότητας θαμνώνες) με αποτέλεσμα τη μείωση της βιοποικιλότητας και της αλλοίωσης των φυσικών οικοτόπων. Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από τον κ. Τσιφτσή.
Αντικείμενο του προγράμματος
Αντικείμενο του ερευνητικού προγράμματος IASON+ είναι η διερεύνηση των επιπτώσεων των Χωροκατακτητικών Ξενικών Ειδών (ΧΞΕ) στις οικοσυστημικές υπηρεσίες δελταϊκών οικοσυστημάτων χωρών της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας υπό τις παρούσες αλλά και μελλοντικές κλιματικές συνθήκες.
Ο «Π.Τ.» επικοινώνησε με τον κ. Σπυρίδωνα Τσιφτσή, αναπληρωτή Καθηγητή του Εργαστηρίου Δασικής Βοτανικής-Γεωβοτανικής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΔΙΠΑΕ στη Δράμα, ο οποίος αναφέρθηκε στο σχετικό πρόγραμμα.
Όπως εξήγησε ο κ. Τσιφτσής, «θα κάνουμε κάποιες δράσεις, ώστε να δούμε αν επηρεάζουν είδη τα οποία είναι ξένα για την Ελλάδα, όπως ήδη φυτών και ζώων που δεν ανήκουν στην ελληνική χλωρίδα και πανίδα, το πώς επηρεάζουν τις οικοσυστημικές υπηρεσίες. Δηλαδή, τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που προσφέρουν τα οικοσυστήματα στον άνθρωπο. Αυτό που θέλουμε να δούμε είναι, ουσιαστικά, πόσο επιβλαβή είναι αυτά τα είδη όταν έρχονται και εγκαθίσταται στην περιοχή».
Όπως εξηγεί ο κ. Τσιφτσής, «η περιοχή μελέτης μας είναι ο Νέστος και η λίμνη Βιστωνίδα και θεωρώ ότι είναι μια επιτυχία και για το Τμήμα και για το Ίδρυμα».
Ερωτώμενος αν έχει γίνει στο παρελθόν κάποια παρόμοια μελέτη, ο ίδιος σημειώνει ότι, «τα προηγούμενα τρία χρόνια για το Νέστο αποκλειστικά, είχε εγκριθεί πάλι ένα πρόγραμμα, για το ποια είναι και πού βρίσκονται αυτά τα χωροκατακτητικά είδη. Τώρα πηγαίνουμε ένα βήμα παραπάνω, βλέποντας ποιο είναι το αντίκτυπο στον άνθρωπο».
Όπως τονίζει στο σημείο αυτό, «αν για κάποιο λόγο, η υγεία των οικοσυστημάτων διαταραχθεί, έχουμε άμεσες επιπτώσεις ουσιαστικά στις υπηρεσίες που παρέχουν τα οικοσυστήματα στον άνθρωπο. Γι’ αυτό θέλει να διατηρήσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο πιο υγιή και πιο σταθερά οικοσυστήματα».
Στην ερώτηση για την περιοχή η οποία έχει δηλωθεί για έρευνα, στην περιοχή του Νέστου και της Βιστωνίδας, αν υπάρχουν τέτοια είδη, ο κ. Τσιφτσής τονίζει ότι, «δυστυχώς έχουμε ξενικά είδη και είναι ένα-δύο που είναι από τα πιο επιθετικά. Όπου εγκαθίσταται, καταλαμβάνουν πλήρως όλο το μέρος. Ένα απ’ αυτά τα είδη, είναι το Amorpha fruticosa, το οποίο φύεται στη Βόρεια Αμερική και ήρθε στην Ευρώπη τον 17ο αιώνα, κυρίως ως καλλωπιστικό φυτό. Έκτοτε φύετε σε πολλές χώρες και απαντάει κυρίως κοντά σε ποτάμια και γι’ αυτό το λόγο διασπείρονται. Σ’ εμάς ήρθε μέσω του Νέστου. Όπου εγκαθίσταται σχηματίζει πολύ πυκνούς θαμνώνες, διώχνοντας όλα τα άλλα είδη φυτών που είναι αυτοφυή. Το συγκεκριμένο είδος είναι το μόνο που κάνει καλό στους μελισσοκόμους. Ο τρόπος με τον οποίο όμως σχηματίζει κλειστούς θαμνώνες, είναι ιδιαίτερα καταστροφικό για τα υπόλοιπα είδη».