Διαφαίνονται ο πρώτος σχεδιασμός για τα ΤΕΙ ΑΜΘ και τη Σχολή της Δράμας
Μια Σχολή στη Δράμα με δύο Τμήματα
Δασικών Επιστημών και Αγροτικής
Βιοτεχνολογίας & Οινολογίας
► Πρύτανης ΤΕΙ ΑΜΘ στον «Π.Τ.»: Πάντα υπάρχει η δυνατότητα να ιδρυθούν και άλλα Τμήματα
εκτός μηχανογραφικού στη Δράμα και την Καβάλα
► Συνεχίζονται οι συζητήσεις και για το Τμ. Αρχιτεκτονικής Τοπίου!
Του Θανάση Πολυμένη
ΑΝ ΚΑΙ ακόμα δεν έχει καθοριστεί τίποτα ολοκληρωτικά και τελεσίδικα, παρ’ όλα αυτά έχει αρχίσει να διαφαίνεται ένα σχέδιο, για τις Σχολές και τα Τμήματα που θα επικρατήσουν, από την συνένωση του ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας Θράκης (έδρα την Καβάλα), με το ΤΕΙ Κεντρική Μακεδονίας (Έδρα στις Σέρρες) και το Διεθνές Πανεπιστήμιο (έδρα στη Θεσσαλονίκη).
Η τρίτη συνάντηση έγινε την Τετάρτη 2 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη και εκεί πάρθηκαν κατ’ αρχή κάποιες αποφάσεις. Στο γενικότερο πλαίσιο αυτών των αποφάσεων, προβλέπεται μια Πανεπιστημιακή Σχολή Θετικών Επιστημών στην Καβάλα, η οποία θα περιλαμβάνει 3 Τμήματα: Χημείας, Φυσικής και Πληροφορικής, και μια Σχολή Επιστημών Διοίκησης με δύο Τμήματα: Διοικητικής Τεχνολογίας και Λογιστικής Χρηματοοικονομικής. Υπάρχει σκέψη επίσης, να λειτουργήσει και ένα Τμήμα Διεθνών Σπουδών στη Μηχανική Πετρελαίου.
Για τη Δράμα, θα ιδρυθεί μια Σχολή με δύο Τμήματα: Δασικών Επιστημών το ένα, και Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας το άλλο.
Ο πρύτανης του ΤΕΙ ΑΜΘ κ. Δημήτριος Μπαντέκας.
Μπαντέκας: Τίποτα δεν είναι τελεσίδικο
Αναφορικά με την συνάντηση που έγινε την Τετάρτη 2 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, μίλησε στον «Πρωινό Τύπο» ο πρύτανης του ΤΕΙ ΑΜΘ κ. Δημήτριος Μπαντέκας, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε αναλυτικά στα ζητήματα που απασχολούν κυρίως τη Δράμα. Επεσήμανε όμως, ότι, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν είναι τελεσίδικα, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της ίδρυσης Τμημάτων από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), που θα είναι όμως εκτός μηχανογραφικών, σε μια μορφή όπως το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ).
Συγκεκριμένα, ερωτώμενος ο κ. Μπαντέκας από τον «Π.Τ.», τονίζει ότι η Επιτροπή συνένωσης έχει καταλήξει σε κάποια πράγματα, χωρίς όμως ακόμα τίποτα να είναι οριστικό. Ο τελικός σχεδιασμός θα προκύψει σε ένα μήνα περίπου, ενώ μένει να γίνει ακόμα μία συνάντηση στις 11 Μαΐου στις Σέρρες.
Όπως λοιπόν μας εξηγεί ο κ. Μπαντέκας, «για την Καβάλα προβλέπεται μια Σχολή Θετικών Επιστημών, με 3 τμήματα: Φυσικό, Χημικό και Πληροφορικής. Επίσης προβλέπεται μια Σχολή στα Οικονομικά, στα Τμήματα Λογιστικής, Χρηματοοικονομικής και Διοικητικής Επιστήμης, τα οποία επίσης δεν έχουν ξεκαθαριστεί και μπορεί να δείξει και Επιχειρήσεων».
Για τη Δράμα
Συνεχίζοντας ο κ. Μπαντέκας, αναφέρεται στη Δράμα. «Στη Δράμα, θα δημιουργηθεί μια Σχολή με δύο Τμήματα: Τμήμα Δασικών Επιστημών και Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας. Με το Αρχιτεκτονικής Τοπίου, υπάρχει μια συζήτηση. Πιθανόν να γίνει Δασικών Επιστημών και Αρχιτεκτονικής Τοπίου, υπάρχει όμως και η περίπτωση να ενταχθεί στο Τμήμα Μηχανικών στις Σέρρες».
Σχολές εκτός μηχανογραφικού
Συνεχίζοντας ο κ. Μπαντέκας, μας ενημερώνει ότι υπάρχει και η προοπτική για ένα Τμήμα, που θα ανήκει στο ΔΙΠΑΕ, θα έχει έδρα τη Δράμα, και μπορεί να είναι είτε Κοινωνιολογίας, είτε Ψυχολογίας, καθαρά όμως σε πανεπιστημιακό επίπεδο.
Ερωτώμενος για το Τμήμα Κινηματογράφου που είχε τεθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, είπε ότι, ένα τέτοιο Τμήμα «μπορεί να γίνει εκτός μηχανογραφικού. Το ΔΙΠΑΕ, εκτός από τα καθαρά Τμήματα τα οποία μπαίνουν στο μηχανογραφικό μέσω Πανελληνίων Εξετάσεων, έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει Τμήματα εκτός Πανελληνίων Εξετάσεων», ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σ’ αυτή τη μορφή.
«Είναι όπως και με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), για φοιτητές που είναι μεγαλύτεροι. Τέτοια Τμήματα μπορούν να δημιουργηθούν και στην Καβάλα και στη Δράμα, απλώς δεν θα είναι στο μηχανογραφικό δελτίο. Θα είναι όμως Τμήματα κανονικά και θα υπάρχει προοπτική στη Δράμα και στην Καβάλα, να δημιουργηθούν και δύο Τμήματα παραπάνω. Για κάθε πόλη είναι σαν να υπάρχει κανονικό Τμήμα. Παιδιά υπάρχουν, σπουδάζουν και μάλιστα πάρα πολλά. Την πόλη την ενδιαφέρει να έχει πιο πολλά τμήματα. Από εκεί και πέρα, αν θα είναι μέσω Πανελληνίων, αν δεν θα είναι, όπως το ΕΑΠ αυτό δεν είναι θέμα. Θα κοιτάξουμε να βοηθήσουμε και τη Δράμα και την Καβάλα, να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερα τμήματα».
Σ’ αυτό το σημείο ο κ. Μπαντέκας τονίζει ότι, «υπάρχει η δυνατότητα να πάρεις περισσότερα τμήματα, χωρίς να υπάρχει επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Γιατί εκείνοι που θα μπαίνουν, σε κάποια θα είναι με αμοιβή. Στη Δράμα, χίλιες φορές να έχει πέντε Τμήματα σε μορφή ΕΑΠ και να μαζεύει 10.000 κόσμο. Δεν ξέρεις τι θα βγει στο τέλος. Αυτό που ενδιαφέρει τη Δράμα, είναι να έχει τμήματα, φοιτητές. Το πώς θα γίνουν, δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι απαραίτητα εντός του μηχανογραφικού».
Το χρονοδιάγραμμα
Ερωτώμενος για το πότε θα ξεκινήσουν να λειτουργούν οι νέες πανεπιστημιακές σχολές στη Δράμα και την Καβάλα, ο κ. Μπαντέκας μας λέει ότι, «κατ’ αρχή, οι υπάρχουσες Σχολές και τα Τμήματα, είναι ήδη στα φετινά μηχανογραφικά. Τα Τμήματα που θα δημιουργηθούν, θα λειτουργούν μαζί με τα παλιά, ταυτόχρονα, για πέντε χρόνια μέχρι να τελειώσουν οι φοιτητές που είναι μέσα ή θα μπουν τον Σεπτέμβριο φέτος. Τα καινούρια Τμήματα με τους νέους τίτλους, θα μπουν στο Μηχανογραφικό του 2019-2020. Δεν θα ερημώσει καμιά πόλη και καμιά Σχολή από φοιτητές».
Ερωτώμενος για το αν οι φοιτητές που θα αποφοιτήσουν σ’ αυτό το διάστημα, αν μπορούν να μετατρέψουν το πτυχίο του ΤΕΙ σε ΑΕΙ, εξήγησε: «Τα παιδιά που θα είναι μέσα, θα έχουν τη δυνατότητα, κάνοντας κάποια επιπρόσθετα μαθήματα, για να γίνουν πανεπιστημιακού επιπέδου. Θα δοθούν τέτοιες δυνατότητες. Όλα αυτά θα φανούν στο νομοσχέδιο και θα είναι ξεκάθαρα και συγκεκριμένα».
Η συζήτηση με το Δημοκρίτειο
Ρωτήθηκε τέλος ο κ. Μπαντέκας, σχετικά με τις συζητήσεις με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Όπως μας είπε, «δεν υπάρχει θέμα πια. Προς το παρόν αυτό έχει τελειώσει, γιατί δεν ξέρουμε τι θα γίνει και πού θα συμφωνήσουμε με τον ΔΙΠΑΕ. Αυτό θα το ξέρουμε σε ένα μήνα περίπου από σήμερα».