Home > Εκδηλώσεις > Μια σημαντική επιστημονική ημερίδα για την ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας του Δήμου Δοξάτου-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Δοξάτου

Μια σημαντική επιστημονική ημερίδα για την ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας του Δήμου Δοξάτου-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Δοξάτου

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Δοξάτου

Μια σημαντική επιστημονική ημερίδα

για την ανάδειξη της πολιτιστικής

ταυτότητας του Δήμου Δοξάτου

Καραμπακάλης: Θα γίνει αναφορά σε όλα τα πολιτιστικά και αρχαιολογικά σημεία καθώς και ευρήματα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ σημαντική ημερίδα για την ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας του Δήμου Δοξάτου και της περιοχής του, πραγματοποιείται το Σάββατο 17 Ιουνίου.

Η ημερίδα διοργανώνεται από το Δήμο Δοξάτου, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων ΑΜΘ, τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Δοξάτου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας και τον Σύλλογο Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας, Πολιτιστικών και Φυσικών Μνημείων Πόλης και Περιοχής Δράμας.

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Προσφυγικής Μνήμης (Καπναποθήκη) στον Άγιο Αθανάσιο και την γενική επιμέλεια έχει ο Δρ. Στρατής Παπαδόπουλος, επίτιμος Διευθυντής Αρχαιοτήτων και θα ξεκινήσει από τις 09.30 το πρωί του Σαββάτου και θα ολοκληρωθεί νωρίς το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Για τη σημαντική αυτή ημερίδα μίλησε στον «Π.Τ.» ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Δοξάτου κ. Καραμπακάλης, ο οποίος εξηγεί ότι «είναι μια επιστημονική ημερίδα η οποία θα αναφερθεί σε όλα τα σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος του Δήμου Δοξάτου, τα ευρήματα που υπάρχουν, αλλά και σε άλλα πολιτιστικά σημεία, όπως τα Καπνομάγαζα στο Δοξάτο και στον Άγιο Αθανάσιο, μερικά κτίρια στο Δοξάτου, την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στο Δοξάτο, την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στον Άγιο Αθανάσιο και γενικά θα υπάρχει μια ευρύτερη αναφορά για την πολιτιστική ταυτότητα του Δήμου μας σήμερα».

Όπως σημειώνει πάντως ο κ. Καραμπακάλης, «αυτό είχε γίνει και παλαιότερα, όμως σε μικρότερη έκταση στο Καλαμπάκι, όπου είχαμε αναφερθεί σε κάποια ευρήματα εκεί».

Τονίζει ιδιαίτερα ακόμα ο ίδιος, ότι, «στόχος μας είναι να γίνει γνωστό σε όλους τους δημότες μας, τι υπάρχει από πολιτιστικής απόψεως και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στο Δήμο μας. Για παράδειγμα, εδώ στην περιοχή μας, υπάρχουν οι λινοί που εν μέρει έχουν ανασκαφεί, υπάρχει ο αρχαίος αγωγός που μετέφερε το νερό από το Κεφαλάρι στους Φιλίππους, ενώ έχει γίνει γεωσκόπηση από το ΑΠΘ και φαίνεται ότι υπάρχει μια βυζαντινή εκκλησία εκεί. Μάλιστα, το 2017 στην περιοχή κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TAP, στην περιοχή Καλαμπακίου και Νεροφράκτη είχαν βρεθεί αρκετά ενδιαφέροντα αρχαιολογικά ευρήματα».

Το πρόγραμμα της Ημερίδας

Η Ημερίδα θα ξεκινήσει στις 09.30 το πρωί του Σαββάτου 17 Ιουνίου, στο Κέντρο Προσφυγικής Μνήμης (Καπναποθήκη), στον Άγιο Αθανάσιο.  Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα γίνει η παρουσίαση της εκδήλωσης από την κα. Αναστασία Κατσίκα, και στη συνέχεια θα ακολουθήσει ο χαιρετισμός του δημάρχου Δοξάτου κ. Θ. Ζεκερίδη.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η Α’ Συνεδρία, με το προεδρείο να αποτελείται από τους: Μαρία Σωφρονίδου και Πηνελόπη Μάλαμα.

Στις 10.00 π.μ., η κα. Δημητρία Μαλαμίδου θα αναπτύξει το θέμα: «Στην πεδιάδα της Δράμας η πρωιμότερη οινοποίηση στην Ευρώπη: τα ευρήματα των ελληνογαλλικών ανασκαφών στον προϊστορικό οικισμό Φιλίππων-Ντικιλί Τας», στις 10.15 π.μ. ο κ. Στρατής Παπαδόπουλος θα αναπτύξει το θέμα: «Προλεγόμενα ΤΑΡ», στις 10.30 π.μ. η κα. Στέλλα Δηλοπούλου θα αναπτύξει το θέμα: «Ο προϊστορικός οικισμός στη θέση «Συκιά», στο Καλαμπάκι Δράμας».

Στη συνέχεια στις 10:45 ο κ. Χαράλαμπος Οικονομίδης θα μιλήσει για την: «Πλούσια ταφή κλασικών χρόνων στον Καλαμώνα Δράμας», στις 11 π.μ., η κα. Λίλιαν Παϊσίδου θα μιλήσει για το «Εργαστήριο κεραμικής ελληνιστικών χρόνων στον Καλαμώνα Δράμας», στις 11:15 π.μ., η κα. Παγώνα Κατσάκη, η κα. Λίλιαν Παϊσίδου και η κα. Παναγιώτα Ντίνα θα αναπτύξουν το θέμα: «Νεκροταφείο υστεροβυζαντινής περιόδου στο Καλαμπάκι Δράμας».

Στις 11:30 π.μ., ο κ. Κώστας Γιαγτζόγλου και η κα. Ευαγγελία Γκουντάκου, θα μιλήσουν για την «Συντήρηση ανασκαφικών ευρημάτων από τη διάνοιξη του Αγωγού Φυσικού Αερίου TAP στην περιοχή της Δράμας.

Ακολούθως, το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με την Β’ Συνεδρία, με το προεδρείο να είναι αποτελούμενο από την κα. Δημητρία Μαλαμίδου και την κα. Βασιλική Πουλιούδη.

Στις 12.15 μ.μ., ο κ. Γιώργος Τυρολόγος θα αναπτύξει το θέμα: «Το territorium της ρωμαϊκής αποικίας των Φιλίππων: πηγές, μέθοδοι και ερμηνείες», ενώ στις 12.30 μ.μ., ο ίδιος ομιλητής θα αναπτύξει το θέμα: «Ιστορική και αρχαιολογική περιήγηση στα ίχνη της αρχαίας Εγνατίας».

Ακολούθως, στις 12.45 μ.μ., η κα. Σταυρούλα Δαδάκη και ο κ. Γιάννης Ηλιάδης, θα μιλήσουν για το θέμα: «Ο ρωμαϊκός υδραγωγός από το Κεφαλάρι στους Φιλίππους», στη 13.00 μ.μ., ο κ. Γρηγόρης Τσόκας θα αναπτύξει το θέμα: ‘Γεωφυσική διασκόπηση στην αρχαιολογική θέση «Ληνοί» Κεφαλαρίου Δράμας».

Τέλος, θα ακολουθήσει η Γ’ Συνεδρία με προεδρείο αποτελούμενο από την κα. Σοφία Γεωργιάδου και την κα. Μαρία Κοντογιαννοπούλου.

Στις 14.00 μ.μ., ο κ. Ευάγγελος Παπαθανασίου θα αναπτύξει το θέμα: «Πληροφορίες για την ορυζοκαλλιέργεια στη λεκάνη της Δράμας κατά τον 16ο αιώνα», στις 14.15 μ.μ., ο κ. Βασίλης Μεσσής θα μιλήσει για το θέμα: «Άγιος Αθανάσιος Δοξάτου: η αρχιτεκτονική του ναού», στις 14.30 μ.μ., ηκα. Μάγδα Παρχαρίδου θα αναπτύξει το θέμα: «Ι. Ναός Αγίου Αθανασίου Δοξάτου: οι φορητές εικόνες», στις 14.45 μ.μ., η κα. Ευαγγελία Καμπούρη θα μιλήσει για το θέμα: «Η μετάβαση από την παραδοσιακή στην αστική κατοικία. Μορφολογικές και λειτουργικές ιδιαιτερότητες της αρχιτεκτονικής κατοικιών του Δοξάτου».

Τέλος, στις 15.00 μ.μ., η κα. Σαπφώ Αγγελούδη, θα αναπτύξει το θέμα: «Καπνέμποροι και καπναποθήκες στο Δοξάτο πριν και μετά την πυρπόληση του 1913», και στις 15.15 μ.μ., ο κ. Γιάννης Ηλιάδης θα μιλήσει για το «Ιστορικό διατηρητέο κτίριο Δημοτικού Σχολείου Δοξάτου: Διερεύνηση λύσεων εξωτερικού νυχτερινού φωτισμού».