LAB 40 – Εκεί που αναπτύσσεται η καινοτομία στο επιχειρείν
Μια θερμοκοιτίδα νεοφυών
επιχειρήσεων στο αστικό
κέντρο της Δράμας
Τι λέει για το εργαστήριο νέων επιχειρηματικών ιδεών στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟ LAB 40, είναι ένα υποέργο ενταγμένο στο γενικό πλαίσιο του σχεδιασμού της Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης που εκτελείται αυτή την περίοδο στην πόλη της Δράμας. Κύριος φορέας του συγκεκριμένου έργου, είναι το Επιμελητήριο Δράμας.
Πρόκειται για μια δομή, μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι που έχουν νέες επιχειρηματικές ιδέες, μπορούν να τις αναπτύξουν με δωρεάν συμβουλές, αλλά και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ώστε στη συνέχεια να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν ή να προχωρήσουν στην υλοποίησή τους.
Το Lab.40 αποτελεί την πρώτη περιφερειακή δομή στήριξης της επιχειρηματικότητας στην ελληνική επικράτεια. Το έργο του Lab.40 ξεκινάει με την υλοποίηση του επιχειρηματικού επιταχυντή “Lab.40 Accelerator”. Ο επιχειρηματικός επιταχυντής “Lab.40 Accelerator” απευθύνεται σε νεοφυείς ομάδες, οι οποίες έχουν μια πρωτόλεια επιχειρηματική ιδέα ή σκεπτικό και βρίσκονται σε ένα αρχικό στάδιο σχεδιασμού και παραγωγής πρωτότυπου προϊόντος ή υπηρεσίας.
Όπως επισημαίνει μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης, «πρόκειται για ένα έργο που συνδυάζει τη βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου, του αστικού κέντρου. Είναι ένα έργο ανεξάρτητο σε σχέση με το υπόλοιπο έργο και προσθέτει δύο πράγματα στο κέντρο: Την προσέγγιση στην καινοτομία, αυτό που έλειπε από την περιοχή, ενώ συνδυάζει μια προσπάθεια επαναφοράς των ανθρώπων της επιστήμης, διακράτησής τους μέσα στη Δράμα. Γιατί έχουμε το Brain drain και θέλουμε να το αντιστρέψουμε σε Brain gain».
Στον επιταχυντή
Στο LAB 40 μπορεί να συμμετάσχει κάθε ένας που έχει μια καλή ιδέα, που θέλει να κάνει επιχείρηση. Καταθέτει αρχικά την ιδέα του ηλεκτρονικά, αξιολογείται από ένα σύστημα εξειδικευμένων ανθρώπων που έχουν συμβουλευτική υποστήριξη και εφόσον η ιδέα αξιολογηθεί, μπαίνει σε ένα κύκλο επιτάχυνσης.
Όπως σημειώνει ο κ. Γεωργιάδης, «επιτάχυνση σημαίνει ότι, αν αυτή η ιδέα είναι καλή προσπαθούμε να τη βοηθήσουμε να πάει πιο γρήγορα, αν δεν είναι καλή προσπαθούμε να την πετάξουμε γρήγορα και να του δώσουμε άλλη δυνατότητα.
Αυτό είναι το γενικότερο πλαίσιο του επιταχυντή ιδεών και για αυτό έχουμε ένα σύνθημα που λέμε, είτε έχεις ιδέα είτε δεν έχεις ιδέα, έλα να στη δώσουμε κι εμείς. Ουσιαστικά συμβάλλουμε και σ’ αυτούς που θέλουν να κάνουν κάτι, σκέφτονται κάτι, ενώ δεν το έχουν αποσαφηνίσει».
Η θερμοκοιτίδα
Από τι στιγμή που η ιδέα περάσει τον επιταχυντή, εντάσσεται πλέον στη θερμοκοιτίδα. Όπως εξηγεί ο κ. Γεωργιάδης, «υπάρχει η δυνατότητα να διακρίνουμε τις ιδέες μέσω των εξειδικευμένων ανθρώπων: σε τι στάδιο είναι, αν είναι σε στάδιο ωριμότητας να γίνουν επιχείρηση, αν είναι σε ένα ενδιάμεσο στάδιο και χρειάζεται ακόμα δουλειά, ή αν είναι σε ένα στάδιο πρωτόλειο, το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να μπει στην θερμοκοιτίδα.
Μετά τον επιταχυντή και εφόσον κάποιες ιδέες κριθούν ενδιαφέρουσες, αυτές τις ομάδες τις εντάσσουμε στη θερμοκοιτίδα. Που σημαίνει ότι έρχονται εδώ στον χώρο μας, και για ένα χρόνο τους δίνεται η δυνατότητα και απαραίτητος εξοπλισμός, για να ξεκινήσουν την επιχείρησή τους δωρεάν. Μέσα στο χώρο του ισογείου του Επιμελητηρίου, τους δίνεται όλη η υλικοτεχνική υποδομή που χρειάζονται. Ο χώρος είναι εξοπλισμένος πλήρως με όλα τα συστήματα, έχουμε 3.500 μέτρα δικτύου και σέρβερ, 3D εκτυπωτές και όλη τη δομή παρουσιάσεων με video wall κ.α.»
Χρηματοδότηση
Ο τελικός στόχος είναι ώστε, κάποιες απ’ αυτές τις επιχειρήσεις να χρηματοδοτηθούν και από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ ή με άλλη μορφή χρηματοδότησης, όπως το Crowdfunding, δηλαδή μέσω των funds, τα οποία στηρίζουν επιχειρήσεις εφόσον αξίζει τον κόπο να βάλουν χρήματα.
Όπως μας λέει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου «τα ποσοστά επιτυχίας των πρωτόλειων επιχειρήσεων παγκοσμίως που πάνε να γίνουν επιχειρήσεις, οι start up δηλαδή, είναι μόνο 2%. Στη Δράμα θα είμαστε ευτυχισμένοι αν από τις πρώτες 15 ομάδες που βλέπουμε τώρα, καταφέρουμε τουλάχιστον 2 να τις δώσουμε αυτό που πρέπει˙ μια χρηματοδότηση ώστε ουσιαστικά να γίνουν επιχείρηση».
Καλλιέργεια κουλτούρας
«Η όλη προσπάθεια», εξηγεί ο ίδιος, «είναι ουσιαστικά να υπάρξει η καλλιέργεια μιας κουλτούρας μέσα στη Δράμα. Όταν κάναμε την πρόσκληση ενδιαφέροντος για το ποιοι έχουν ιδέες, δεν πιστεύαμε στα μάτια μας με τον αριθμό των αιτήσεων τις πρώτες μέρες. Και αυτό έγινε με μια μικρή προώθηση.
Πιστεύω ότι στη Δράμα υπάρχει πολύ υλικό, κόσμος που είναι κρυμμένος και σκέφτεται τι θα κάνει και έχει καλές ιδέες και δεν τις έβγαλε. Άρα, δεν δινόταν η ευκαιρία σ’ αυτούς τους ανθρώπους όλα αυτά τα χρόνια και έρχεται τώρα το Επιμελητήριο Δράμας να δώσει μια ευκαιρία να αναδειχθούν αυτά τα θέματα».
Και συμπληρώνει μάλιστα ότι, «σ’ αυτή τη φιλοσοφία του ΒΑΑ, δεν ταιριάζει η μιζέρια. Είναι μια άλλη κουλτούρα, δεν ταιριάζει το κλασικό, ότι το απαξιώνουμε, αλλά ταιριάζει το διαφορετικό. Αυτό το οποίο είναι κάτι ξεχωριστό, γι’ αυτό και πρόκειται για καινοτομία».
ΤΟ LAB 40
Τo LAB 40, είναι ένα όνομα που προέκυψε από το χώρο που βρισκόμαστε, Λαμπριανίδη 40 στα αγγλικά τα αρχικά είναι LAB. Το 40 επίσης σημαίνει ότι ο κύκλος που κάνει στη διετία είναι 40 ομάδες σύμφωνα με το πρόγραμμα. Έτσι είχαμε ένα συνδυασμό που ταίριαξε και στο νούμερο του κτιρίου και στο νούμερο του προγράμματος. Το LAB ακόμα μπορεί να θεωρηθεί και εργαστήριο από το laboratory, γιατί είναι ένα εργαστήριο ιδεών και επιχειρηματικότητας.
Ο κ. Γεωργιάδης επισημαίνει ότι «στο LAB 40 συμμετέχουν ανεξαιρέτως όλοι. Δεν υπάρχει περιορισμός ηλικίας, επιστήμονες, απλοί άνθρωποι επιχειρηματίες, νέοι στο πρώτο τους ξεκίνημα και οποιασδήποτε επαγγελματικής κατηγορίας. Πρωτίστως βεβαίως απευθύνεται στους ανθρώπους που ψάχνουν να κάνουν κάτι το διαφορετικό.
Η συγκεκριμένη δομή, ακολουθεί την έξυπνη εξειδίκευση της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Δηλαδή τα ισχυρά σημεία που αφορούν συγκεκριμένου κλάδους όπως η αγροτοδιατροφή, η υψηλή τεχνολογία, η ενέργεια γενικά, ο τουρισμός ως βασικό στοιχείο και ακόμα κυρίως με ζητήματα του υπεδάφους, όσον αφορά τα μάρμαρα που είναι και το δυνατό σημείο της περιοχής. Από εκεί και πέρα δεν αποκλείεις οποιαδήποτε άλλη ιδέα».
15 πρώτες ομάδες
Αυτή την ώρα, υπάρχουν 15 ομάδες στον πρώτο κύκλο με τουλάχιστον 2, 3 ή 4 άτομα σε κάθε ομάδα. Ακόμα μπορεί η μια ομάδα να προσθέτει στην άλλη ή να συνεργάζονται σε κάποιες ιδέες. Αυτή τη στιγμή στον επιταχυντή από τις 15 ομάδες έχουν ολοκληρώσει οι 12, οι 3 δεν είναι έτοιμες ακόμα. Θα περάσουν σε ένα δεύτερο κύκλο του επιταχυντή ώστε να βοηθηθούν ακόμα περισσότερο.
Από τις 12 υπολογίζεται ότι περίπου 10 θα μπουν στην θερμοκοιτίδα. Θα ενταχθούν δηλαδή στο χώρο κάτω. Από αυτές τις 10 πιστεύουμε ότι τουλάχιστον 2 θα τύχουν και χρηματοδότησης στο ΕΣΠΑ ή μέσα από άλλα προγράμματα όπως το Crowdfunding.
Επίσης, στις 18 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί το Demo Day, μια ημέρα επίδειξης των ιδεών. Θα κληθούν συγκεκριμένοι άνθρωποι, αξιολογητές, από τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και από τα funds και θα παρουσιαστούν οι ιδέες των ομάδων αυτών.