Home > νέα > Μια βόλτα στα μαγευτικά βουνά της Δράμας

Μια βόλτα στα μαγευτικά βουνά της Δράμας

Μια βόλτα στα μαγευτικά

βουνά της Δράμας

 

 

Η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας περιβάλλεται από βουνά, τη διασχίζουν ποτάμια και ρέματα, έχει δάση συγκλονιστικής ομορφιάς και φυσικά αξιοθέατα και ενδείκνυται για σπορ.

Δεν χρειάζεται απαραίτητα να οδηγήσετε ώρες και ώρες για να φθάσετε σε κάποιο βουνό της Δράμας  για να χαρείτε φύση και διαδρομές. Αρκεί να κοιτάξετε τις γύρω κορυφές και να αποφασίσετε ποια θέλετε να κατακτήσετε. Στα βουνά της Δράμας  θα βρείτε μονοπάτια δύσκολα και εύκολα, όμορφη φύση, μοναδική θέα, σπηλιές και φαράγγια για εξερεύνηση, ξωκλήσια, πηγές, μοναστήρια, αρχαία ερείπια, σημεία που τα συνοδεύουν μύθοι και θρύλοι.

Παρθένο Δάσος του Φρακτού

Το Παρθένο Δάσος του Φρακτού στις πλαγιές της οροσειράς της Ροδόπης στα σύνορα με τη Βουλγαρία είναι ίσως το πιο όμορφο δάσος στην Ελλάδα. Έχει κηρυχθεί Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης, ήδη από το 1980, και θεωρείται το πιο άγριο δάσος στη χώρα. Αποτελεί μέρος του Δάσους του Φρακτού το οποίο έχει έκταση περίπου 119.000 στρ. Το παρθένο μέρος αρχικά είχε έκταση περίπου 5.500 στρ. ενώ από το 2009 η ζώνη του επεκτάθηκε στα 17.150 στρ. Αποτελεί ένα από τα ελάχιστα αδιατάρακτα δασικά οικοσυστήματα της Ευρώπης και είναι το μοναδικό στην Ευρώπη που δεν το άγγιξαν ούτε οι παγετώνες της τριτογενούς περιόδου. Έμεινε ανεπηρέαστο από την ανθρώπινη δραστηριότητα καθώς βρίσκεται μακριά από οικισμούς αλλά και από το γεγονός ότι το ανάγλυφό του χαρακτηρίζεται από απότομες κλίσεις που είναι ακατάλληλο ακόμα και για βοσκή. Τα δένδρα εδώ έχουν εντυπωσιακές διαστάσεις, σκεφτείτε πως τα έλατα φτάνουν ακόμα και τα 60 μέτρα ύψος και οι οξιές τα 45 μέτρα και τα 450 έτη ζωής, το τοπίο συμπληρώνουν και υπέροχοι καταρράκτες.

Αν αποφασίσετε να το επισκεφθείτε θα περπατήσετε ίσως στο πιο όμορφο μεικτό δάσος της χώρας. Μαυρόπευκα, έλατα, οξιές, δασικές πεύκες και σημύδες συμβιώνουν, ανάλογα με την εποχή, με πανέμορφα λουλούδια όπως κρίνους, καμπανούλες, βιόλες, κενταύριες, αγριογαρύφαλλα αλλά και σπάνιες άγριες ορχιδέες. Ανάμεσά τους ζει και μια εξίσου εντυπωσιακή πανίδα από χρυσαετούς, γερακίνες και δρυοκολάπτες μέχρι χελώνες, λύκους, αρκούδες, ζαρκάδια, ελάφια, αλεπούδες και σκιουράκια. Στα νερά του δάσους, που είναι άφθονα θα συναντήσετε άγριες πέστροφες, βίδρες, μπομπίνες, τρίτωνες, βατράχια και σαλαμάνδρες. Στο δρόμο για το δάσος μπορείτε να κάνετε μια παράκαμψη προς τον καταρράκτη της Αγίας Βαρβάρας -μια μικρή πεζοπορία θα χρειαστεί να την κάνετε – αλλά και να σταματήσετε στα Θερμιά. Τα Θερμιά είναι ένα μικρό χωρίο με ιαματικές πηγές γεμάτο αυτοσχέδιες παράγκες από ελενίτ και τσίγκο ανάμεσα σε πυκνό πράσινο που κρύβουν μικρές «πισίνες» με ιαματικό νερό.

Δάσος Ελατιάς

Το δάσος της Ελατιάς, αποτελεί τμήμα της οροσειράς της Κεντρικής Ροδόπη και είναι ένα από τα ωραιότερα δάση της Ελλάδας. Είναι γεμάτο από έλατα του είδους ερυθρελάτη το οποίο συναντάται κυρίως στις Σκαδιναβικές χώρες και στη χώρα μας απαντάται μόνο στην περιοχή της Δράμας. Τα έλατα αυτά μάλιστα μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 60 μέτρα ύψος ενώ πολλά αγγίζουν την ηλικία των 300 ετών. Στο δάσος της Ελατιάς θα βρείτε επίσης μαυρόπευκα, οξιές, καστανιές, σφενδάμια, βελανιδιές, κέδρους αλλά και αγριοτριανταφυλλιές και μύρτιλλα. Στη θέση Μαγούλα, στο δυτικό τμήμα του βουνού υπάρχει και ένα εντυπωσιακό δάσος σημύδας. Η Ελατιά ή Καράντερε όπως είναι επίσης γνωστό το δάσος, φιλοξενεί και αρκούδες, λύκους, τσακάλια, αγριογούρουνα, αλεπούδες, ζαρκάδια, ασβούς, νυφίτσες αλλά και πολλά είδη πουλιών όπως αετούς, γεράκια και δρυοκολάπτες.

Το όρος Φαλακρό.

Το όρος Φαλακρό με υψόμετρο 2.232 μέτρα, είναι το ψηλότερο βουνό της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο οποίο λειτουργεί χιονοδρομικό κέντρο λίγο πιο πάνω από το χωριό Βώλακας.

Το Μενοίκιο όρος με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα στα πυκνά δάση, φαράγγια, οροπέδια και υποαλπικά λιβάδια του, το κατατάσσουν στις πιο σημαντικές ορεινές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας. Έχουν καταγραφεί περισσότερα από 500 φυτικά είδη, τα οποία συνθέτουν 20 περίπου οικότοπους.

Το Μεγάλο Λιβάδι Λεπίδα είναι οροπέδιο στο νομό Δράμας σε υψόμετρο τα 1.350 μέτρα και αποτελεί τμήμα του ορεινού συγκροτήματος της Κούλας, στην οροσειρά της Ροδόπης. Βρίσκεται ανάμεσα στα όρη Στάμνας (βορειοδυτικά) και Χαϊντούς (νοτιοανατολικά) και απέχει 42 χιλιόμετρα από το Παρανέστι (14χλμ. από τα Διπόταμα). Το Μεγάλο Λιβάδι Λεπίδα είναι εκτεταμένο ομαλό χορτολίβαδο, περιτριγυρισμένο από δάση πεύκης. Στο οροπέδιο δημιουργείται το Σκοτεινό ρέμα που χύνεται μετά από καταρράκτες, στο Αρκουδόρεμα (παραπόταμο του Νέστου). Η βλάστηση του λιβαδιού είναι έντονη και αποτελείται από βιόλες, κρόκους, ορχιδέες, καμπανούλες κ.α.