Παρουσίαση του βιβλίου του Γρ. Μιχαηλίδη: «ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ – Το νέο Δίκαιο της Αφερεγγυότητας»
Μιχαηλίδης: «Δίκαιο της ανάγκης»
που προσπαθεί να ρυθμίσει ξανά
την οικονομία το Πτωχευτικό Δίκαιο
«Οι παλιοί κώδικες είχαν τιμωρητικό χαρακτήρα. Εδώ δεν υπάρχει αυτό»
Μιλάνε στον «Π.Τ.» διακεκριμένοι δικηγόροι και καθηγητές της Νομικής επιστήμης
Ταουξής: «…δεν είναι δυνατόν, η Δικαιοσύνη να απονέμεται αλά καρτ…»
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΕ ΜΙΑ πολύ ωραία εκδήλωση και σε μια κατάμεστη αίθουσα, παρουσιάστηκε το περασμένο Σάββατο, το βιβλίο του Δραμινού Δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω και Λέκτορα Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κ. Γρηγόρη Μιχαηλίδη με τίτλο: «Πτωχευτικό Δίκαιο – Το νέο Δίκαιο της Αφερεγγυότητας».
Η εκδήλωση της παρουσίασης διοργανώθηκε από το Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας και τον εκδοτικό οίκο Lex Book, ενώ παραβρέθηκαν και μίλησαν για το βιβλίο, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αναστάσιος Πούλιος, ο κ. Λουκάς Προυσανίδης – Δικηγόρος Αθηνών, LL.M, Διευθυντής νομικών εκδόσεων Lex Book, ο κ. Βασίλειος Ταουξής, Δικηγόρος Αθηνών, επ. Πρόεδρος Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης, είχε ο Κωνσταντίνος Φινοκαλιώτης, Ομότ. Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Επιπλέον, στην εκδήλωση συμμετείχαν με εισηγήσεις τους οι κ.κ. Καλλιόπη Καλαμπούκα, Καθηγήτρια Εμπορικού Δικαίου, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, Αλέξανδρος Δανιηλίδης, Δικηγόρος Αθηνών, LL.M. και ο ίδιος ο κ. Μιχαηλίδης.
Μιχαηλίδης: Δίκαιο της ανάγκης
Μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο κ. Μιχαηλίδης, ευχαρίστησε το Δικηγορικό Σύλλογο αλλά και την Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων για την παρουσίαση του βιβλίο του. Αναφερόμενος σ’ αυτό ο κ. Μιχαηλίδης, σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα βιβλίο που αναλύει στο σύνολό του το νέο Κώδικα του Πτωχευτικού Δικαίου. Είναι ένα βιβλίο το οποίο έγραψα, για την ανάγκη να καταγραφεί η νέα θεωρία του Πτωχευτικού Κώδικα που είναι εντελώς καινούριος. Το Πτωχευτικό Δίκαιο στην Ελλάδα σήμερα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που ξέραμε μέχρι πριν από ένα δυο χρόνια. Είναι ένα Δίκαιο το οποίο προσπαθεί να ρυθμίσει ξανά την οικονομία, να επαναφέρει τα πράγματα στην προτέρα κατάσταση πριν την οικονομική κρίση, γι’ αυτό και το θεωρώ και ένα δίκαιο της ανάγκης».
Ερωτώμενος από τον «Π.Τ.» σχετικά με τον χαρακτηρισμό του ως «δίκαιο της ανάγκης» και πώς ακριβώς το εννοεί, ο κ. Μιχαηλίδης απάντησε: «Θεωρώ ότι ένας Κώδικας ο οποίος προσπαθεί να ρυθμίσει από την αρχή κάποια ζητήματα που έχουν να κάνουν με την επιχειρηματικότητα, το εμπόριο, τα νοικοκυριά και την οικονομία, με τρόπο που είναι έκτατος. Θα διαρκέσει νομίζω μερικά χρόνια και θα επανέλθει πάλι ο νομοθέτης σε ένα νέο κώδικα. Για να το πω πιο χαρακτηριστικά, οι παλιοί Κώδικες είχαν τιμωρητικό χαρακτήρα. Δεν λάμβαναν υπόψη τη σωστή οικονομία, τη λειτουργία και όποιος πτώχευε ή κινδύνευε να πτωχεύσει, κατά μία έννοια τιμωρούνταν. Εδώ δεν υπάρχει αυτό. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση, όπου και οι συνεπείς και οι σωστοί επιχειρηματίες και οι νοικοκύρηδες, έχουν κίνδυνο να πτωχεύσουν ή πτώχευαν άδικα. Αυτό προσπαθεί να διορθώσει ο Κώδικας».
Πούλιος: Σημαντικές αλλαγές
Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Πούλιος, σε δηλώσεις του τόνισε ότι «ο Δικηγορικός Σύλλογος μετά από δύο χρόνια αναγκαστικής σιωπής όσον αφορά τις δια ζώσης εκδηλώσεις, επανεκκινεί αυτή τη διαδικασία και διοργανώνει μια επιστημονική εκδήλωση όπως αυτή». Όπως είπε μάλιστα, «ο Γρ. Μιχαλίδης είναι ένα μάχιμος δικηγόρος και ταυτόχρονα Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας».
Αναφερόμενος στον Πτωχευτικό Κώδικα, είπε ότι «είναι ένα ζήτημα που αφορά όχι μόνο τους ανθρώπους που βρίσκονται σ’ αυτήν την ανάγκη για εκμετάλλευση των διατάξεων του Πτωχευτικού Δικαίου, αλλά αφορά όλους μας. Αφορά κάθε πολίτη που θέλει, είτε να είναι ενημερωμένος, είτε να γνωρίζει τις τελευταίες αλλαγές σε τελευταία νομοθετικά κείμενα που τον αφορούν».
Σχετικά με τον Κώδικα, είπε ότι «ο Πτωχευτικός Κώδικας άλλαξε πέρυσι το καλοκαίρι, είναι θεματικές οι πολλές αλλαγές, για πρώτη φορά προβλέπεται και πτώχευση του φυσικού προσώπου, και όχι μόνο ο έμπορος, υπάρχει ηλεκτρονική πλατφόρμα τω πτωχευτικών χρεών, υπάρχουν μια σειρά από σημαντικές αλλαγές».
Ταουξής: «Δικαιοσύνη αλά καρτ…»
Ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων και Δικηγόρος Αθηνών κ. Βασίλειος Ταουξής, εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Μιχαηλίδη, ευχόμενος το βιβλίο του να είναι καλοτάξιδο.
Σε ερώτηση του «Π.Τ.» για το τι σημαίνει «μαχόμενοι δικηγόροι» ο κ. Ταουξής απάντησε: «Είμαι ο ιδρυτής Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων με χιλιάδες μέλη μαχόμενους δικηγόρους απ’ όλη την Ελλάδα, που πασχίζουμε εκτός από το να υπηρετήσουμε τη Νομική επιστήμη, να καταφέρουμε τη συναδέλφωση των δικηγόρων σε όλη την Ελλάδα, μακριά από στερεότυπα, μακριά από αθηνοκεντρικά πρότυπα και να δώσουμε βήμα και λόγο στους συναδέλφους της Περιφέρειας, στους νέους και τις νέες δικηγορίνες που μέχρι χθες ήταν κλειστά τα φόρα, οι πόρτες των συνεδρίων γι’ αυτούς. Εμείς καταφέραμε να ανοίγουμε αυτές τις πόρτες, να δώσουμε λόγο, βήμα, να δώσουμε τη δυνατότητα της έκφρασης στους νέους και στις νέες δικηγορίνες, παράλληλα με δικαστές όλων των βαθμίδων και πολλούς έγκριτους καθηγητές νομικών σχολών και έγκριτους δικηγόρους».
Επίσης, ζητήσαμε από τον κ. Ταουξή, να σχολιάσει το γεγονός της κριτικής που ασκείται, κατά καιρούς, στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αλλά και το ότι βλέπουμε δικαστικούς να εμπλέκονται σε σκάνδαλα: «Έχω τη γενναιότητα και την ευθύνη του λόγου μου, να πω ότι, δυστυχώς η Δικαιοσύνη δεν είναι αδέκαστη. Το γεγονός και μόνο ότι πάρα πολλοί δικαστές, που υποτίθεται ότι όλη τους τη ζωή δεν πρέπει να έχουν σχέση, επαφές και εξαρτήσεις με την πολιτική εξουσία, τους βλέπουμε σήμερα να είναι βουλευτές και υπουργοί, αυτό δείχνει κάτι. Όπως επίσης δεν είναι δυνατόν, η Δικαιοσύνη να απονέμεται αλά καρτ. Δηλαδή, εξαντλούμε τα μέγιστα προβλεπόμενα θεσμικά πλαίσια για τον νεαρό Ρομά, ή για το νεαρό Αλβανό ή για το νεαρό τοξικομανή, αλλά όταν έχουμε να κάνουμε με σκάνδαλα ανθρώπων του λευκού περιλαιμίου όπως λέγονται, εκεί κι αν δεν υπάρχουν νόμοι, ψηφίζουμε νόμους προκειμένου να τους αθωώσουμε και να τους απαλλάξουμε. Αυτό έχει συμβεί κατ’ επανάληψη στην Ελλάδα».
Φινοκαλιώτης: Ένα βιβλίο με ευρύτητα
Τέλος, ο κ. Φινοκαλιώτης, σημείωσε ότι ο Γρ. Μιχαηλίδης υπήρξε φοιτητής του στο Μεταπτυχιακό και ήταν ο επιβλέπων καθηγητής του στο Διδακτορικό. «Πρόκειται για έναν εκλεκτό επιστήμονα και άνθρωπο και σε σχέση με το βιβλίο το οποίο με τιμά με αφιέρωση στο όνομά μου, πρέπει να πω ότι είναι ένα βιβλίο περιεκτικό, το χαρακτηρίζει η ευρύτητα στο βάθος των ζητημάτων και σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι θα αποτελέσει ένα ιδιαίτερο βοήθημα για όλους τους επιστήμονες για μελέτη σ’ αυτό το νέο και ιδιαίτερα κρίσιμο θεσμό που αφορά την πτώχευση. Ζητήματα τα οποία θα τα βρούμε μπροστά μας. Είναι ένας θεσμός, μέσω του οποίου γίνεται προσπάθεια να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία, σ’ αυτούς που είχαν την ατυχία να πτωχεύσουν».