Home > Πρώτο Θέμα > Μικρές υπαίθριες βιβλιοθήκες στο δημοτικό κήπο πίσω από το άγαλμα της Ελευθερίας Μιλάει στον «Π.Τ.» ο συμπολίτης μας κ. Δημήτρης Στεφούλης που είχε και την ιδέα της δημιουργίας τους

Μικρές υπαίθριες βιβλιοθήκες στο δημοτικό κήπο πίσω από το άγαλμα της Ελευθερίας Μιλάει στον «Π.Τ.» ο συμπολίτης μας κ. Δημήτρης Στεφούλης που είχε και την ιδέα της δημιουργίας τους

Στα πλαίσια της Ονειρούπολης

Μικρές υπαίθριες βιβλιοθήκες

στο δημοτικό κήπο πίσω

από το άγαλμα της Ελευθερίας

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο συμπολίτης μας κ. Δημήτρης Στεφούλης που είχε και την ιδέα της δημιουργίας τους

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΠΟΛΥ ωραία δράση εκτυλίσσεται καθημερινά στην Ονειρούπολη Δράμας, με τις μικρές δανειστικές βιβλιοθήκες που λειτουργούν στον χώρο της εκδήλωσης.

Πρόκειται για κάποιες μικρές πολύχρωμες κατασκευές, που δημιουργήθηκαν από τον συμπολίτης μας κ. Δημήτρη Στεφούλη, ιδιοκτήτη Φροντιστηρίου Ξένων Γλωσσών, μέσα στις οποίες βρίσκονται βιβλία κυρίως για παιδιά αλλά και ξενόγλωσσα, τα οποία μπορεί κάποιος να τα δανειστεί, να τα διαβάσει και να τα επιστρέψει. Και βεβαίως, καλό είναι, κάποιος που δανείζεται ένα βιβλίο, να αφήσει ένα δικό του.

Σε μια εποχή όπου γίνεται ιδιαίτερος λόγος για το ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και κυρίως παιδιά και νέοι δεν διαβάζουν, οι μικρές υπαίθριες βιβλιοθήκες μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα μικρό ερέθισμα, ώστε να αρχίσει κάποιος να διαβάζει.

Οι μικρές υπαίθριες δανειστικές βιβλιοθήκες, λειτουργούν στον χώρο δίπλα από το άγαλμα της Ελευθερίας και είναι ανοικτές και ελεύθερες και όπως λέει μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Στεφούλης, «ένας από τους στόχους μου είναι να υπάρχουν αυτές οι μικρές βιβλιοθήκες σε όλες τις παιδικές χαρές».

Όπως μας λέει, μάλιστα, «πρώτη μου σκέψη ήταν να υπάρχουν τέτοιες μικρές υπαίθριες βιβλιοθήκες, σε διάφορα σημεία της πόλης, όπως στον κήπο, στην Αγία Βαρβάρα και σε κάποια άλλα εμβληματικά σημεία και ανάλογα να υπάρχουν και παρόμοια βιβλία».

Στη σκέψη του είναι πάντως αυτές οι μικρές βιβλιοθήκες να παραμείνουν στο χώρο αυτό και να εμπλουτιστούν «ως σημείο αναφοράς».

Ερωτώμενος για το πώς λειτουργεί μέχρι τώρα όλη αυτή η δράση μας λέει ότι «έχουμε βάλει μια πινακίδα με κανόνες, που λέει ότι η λογική είναι να αφήνεις ένα βιβλίο και να παίρνεις ένα άλλο και βέβαια, καλό είναι το βιβλίο να επιστρέφεται εντός 14 ημερών».

Ο ίδιος πάντως επισημαίνει ότι «μπορεί αυτό να λειτουργήσει και ως ένα κοινωνικό πείραμα και ήδη το χρησιμοποιώ εδώ και καιρό στο φροντιστήριό μου. Καλό θα είναι πάντως να γίνει αυτό και στις παιδικές χαρές και σκέφτομαι να ετοιμάσω μια σχετική πρόταση προς το Δήμο».

Επεκτείνοντας την σκέψη του ο κ. Στεφούλης, μας λέει ότι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν παρόμοιες βιβλιοθήκες σε κάποιες γειτονιές ή πάρκα, «ώστε να γίνει ακόμα και ένα σημείο αναφοράς ή συνάντησης στη γειτονιά και ακόμα να υπάρχουν και ορισμένοι γείτονες υπεύθυνοι γι’ αυτές ώστε να τις προσέχουν».

Όπως λέει ο ίδιος, «η σημερινή νεολαία δεν διαβάζει ιδιαίτερα, ασχολείται πολλές ώρες με τα κινητά τηλέφωνα και μάλιστα υπάρχει και μεγάλη έλλειψη λεξιλογίου. Βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα λύσεις αυτό το πρόβλημα, μπορεί όμως να λειτουργήσει και ως ένα μικρό ερέθισμα για πολλούς».

Αυτά τα πρώτα βιβλία πάντως, είναι βιβλία του ιδίου, αλλά και βιβλία που έχουν παραχωρήσει παιδιά από τα Φροντιστήριά του.