Στα πλαίσια του πολυμορφικού UNDERCURRENT Festival
Η μικρού μήκους θεατρική παράσταση
«Ιππόλυτος καλυπτόμενος»
σήμερα στη Δράμα
Με την ερμηνεία των Δραμινών Ξένιας Πετμεζά και της Μαίρης Κούστα
ΣΤΑ πλαίσια πολυμορφικού UNDERCURRENT Festival, παρουσιάζεται σήμερα το βράδυ (ώρα 19.15) στον πολυχώρο «ΡΕΜΑ», η μικρού μήκους θεατρική παράσταση των Ξένιας Πετμεζά και Μαίρη Κούστα «Ιππόλυτος καλυπτόμενος».
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου της παράστασης, ο μύθος του Ιππόλυτου και της Φαίδρας αναδεικνύει την ελεύθερη βούληση του ανθρώπου που υφίσταται τις συνέπειες των επιλογών του. Μέσα στην ψυχή του ανθρώπου Ιππόλυτου και της Φαίδρας υφίσταται μεγάλη αναταραχή, κρίση αξιών, πόλεμος και φόβος. Η ζωή τους βρίσκεται σε άρση, αναίρεση, ακύρωση, ποινή, αφορισμό, ανάθεμα. Όλοι αναμένουν με κομμένη ανάσα την είδηση, το άγγελμα, το δεινό που θα έρθει να τους συναντήσει. Η επόμενη μέρα είναι ένας φόβος.
Έτσι ζούμε και εμείς σήμερα. Μέσα στο φόβο, με αφορισμούς, με άγνοια, με αναιρέσεις. Αιωρούμαστε σαν μαριονέτες δεμένοι από κλωστές … πριν την συντριβή μας.
Ωστόσο οφείλουμε να βιώνουμε τη ζωή μας και να δημιουργούμε αναφέρουν οι διοργανωτές του Undercurrent Φεστιβάλ, και τονίζουν ότι, φέρει τον μετεωρισμό στον βαθύ πυρήνα του όμως μέσα σε απόλυτη δημιουργικότητα. Δεν απελπιζόμαστε γιατί θα γίνουμε ανθρώπινοι με μια κατανόηση που υπερισχύει του κινδύνου!!!
Η Ξένια Πετμεζά γεννημένη στην Δράμα είναι απόφοιτη του τμήματος λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου (Λ.Π.Μ) και απόφοιτη της δραματικής σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (Κ.Θ.Β.Ε). Εργάστηκε ως ηθοποιός στο ελεύθερο θέατρο σε πλήθος παραστάσεων.
Η Μαίρη Κούστα είναι από την Δράμα, φοίτησε στο Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης (ΚΘΕΘ) του κ. Πέτρου Ζηβανού και συμμετείχε στα θεατρικά εργαστήρια του ΚΘΒΕ, ενώ υπήρξε ενεργό μέλος σε φοιτητική ομάδα του ΑΠΘ.
Ο μύθος
Ο Ιππόλυτος ήταν γιος του Θησέα και της αμαζόνας Ιππολύτης. Αργότερα ο Θησέας παντρεύτηκε τη Φαίδρα,κόρη του Μίνωα, βασιλιά της αρχαίας Κρητης και της Πασιφάης, προδίδοντας την Ιπολλυτη.
Η Ιπολλύτη δέχτηκε την ταπείνωση με την απιστία του αγαπημένου της, όταν ερωτεύτηκε την Φαίδρα. Έτσι ο Ιππόλυτος απέκτησε μητριά και αφιερώθηκε στη Θεά ΑΡΤΕΜΙΣ. Η αφοσίωσή του αυτή προς την Θεά διεγείρει την Αφροδίτη που προκειμένου να επιφέρει τον όλεθρο του αγνού ήρωα «εμπνέει» τη μητριά αυτού σε ανόσιο έρωτα μ΄ αυτόν. Και η μεν μητριά Φαίδρα συγκαλύπτει το πάθος της ενώ η τροφός το αποκαλύπτει στον ήρωα και του προκαλεί δίκαια φρίκη. Κατόπιν αυτού η Φαίδρα αισχυνόμενη απαγχονίζεται αφού προηγουμένως με σημείωμα διαβάλει τον νέο στον πατέρα του Θησέα ο οποίος στη συνέχεια με σκληρή κατάρα προκαλεί τον κύριο όλεθρο του ήρωα. Ο Θησέας παρακάλεσε τον Ποσειδώνα να τιμωρήσει τον ένοχο κι έτσι ο θεός έστειλε ένα μανιασμένο ταύρο, που φόβισε τα άλογα που έσερναν το άρμα του Ιππόλυτου. Το άρμα αναποδογύρισε κι ο Ιππόλυτος σκοτώθηκε. Μια παράδοση αναφέρει ότι ο Ασκληπιός τον επανέφερε στη ζωή κι από τότε έζησε μέσα σ’ ένα δάσος.