Στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας
«Μίλα μου» το νέο της βιβλίο
παρουσιάζει η Μαρίνα Γιώτη
Η βραβευμένη συγγραφέας και εικονογράφος Μαρίνα Γιώτη θα επισκεφθεί τη Δράμα, σε ένα διασκεδαστικό διαδραστικό Book Party όπου θα μας μιλήσει για το νέο της παιδικό βιβλίο το «Μίλα μου».
Την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου στις 18:00 στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας, αίθουσα εκδηλώσεων (επί της οδού Θεοτοκοπούλου) η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από το βιβλιοπωλείο Πάτσης και τις εκδόσεις Διόπτρα.
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Η ΑΝ ήταν πάντα ένα κορίτσι χαμογελαστό. Μια μέρα βρήκε ένα πετραδάκι στον δρόμο και το πήρε μαζί της. Όσο περνούσε ο καιρός το πετραδάκι άρχισε να γίνεται ασήκωτο, την κούραζε πολύ, αλλά δεν ήξερε πώς να το πει στους γύρω της. Τότε όμως γνώρισε έναν υπέροχο καινούριο φίλο, που τη βοήθησε να… μιλήσει για όσα τη βάραιναν.
Έτσι η ΑΝ μπόρεσε να αντιληφθεί πως τα μεγαλύτερα βάρη μας γίνονται πιο ελαφριά όταν τα μοιραζόμαστε μ’ αυτούς που μας αγαπούν, μας βλέπουν, μας καταλαβαίνουν. Κι αν βρούμε τρόπο να γίνουν χρήσιμα, δίνουν καρπούς που βοηθούν και τους άλλους.
Ένα βιβλίο για την ψυχική ενδυνάμωση, τη διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων που κλείνουν μέσα τους τα παιδιά, όπως το άγχος, η θλίψη, ο φόβος, αλλά και για τη δύναμη της φιλίας.
Η αναγνώριση και η διαχείριση των συναισθημάτων των παιδιών, ειδικά στη μετά-covid εποχή, είναι ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα γονείς, εκπαιδευτικούς, παιδοψυχολόγους και φροντιστές. Η αντιμετώπιση του παιδικού άγχους έχει πια μεγάλη βαρύτητα, καθώς παγκοσμίως παρατηρείται η αύξησή του σε όλο και μικρότερες ηλικίες, ενώ παράλληλα είναι δύσκολο να εντοπιστεί και να αναγνωριστεί ως τέτοιο από τα ίδια τα παιδιά.
Ακόμα, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του διαδικτύου ήδη από πολύ μικρή ηλικία, με τη νοητική και συναισθηματική εμπλοκή που αυτή συνεπάγεται, αλλά και το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, φαίνεται να σχετίζονται άμεσα με τη δημιουργία και τη διατήρηση υψηλών επιπέδων άγχους σε παιδιά και εφήβους.
Το γεγονός αυτό επιτείνεται από τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν ώστε να μιλήσουν για τις καταστάσεις αυτές που μπορεί να βιώνουν και να μοιραστούν τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς τους με φίλους ή ενήλικες του εγγύτερου περιβάλλοντός τους.
Η συγγραφέας και εικονογράφος Μαρίνα Γιώτη, μετά τη μεγάλη επιτυχία βιβλίων της Το νησί του Ποτέ-Ποτέ, Τα Φλαφ της ευτυχίας και του βραβευμένου Γέτι: Η δύναμη του ακόμη, που αγαπήθηκαν από χιλιάδες παιδιά, επιστρέφει με ένα νέο, πολυαναμενόμενο παιδικό βιβλίο σχετικά με την ψυχική ενδυνάμωση. Στη νέα αλληγορική, εικονογραφημένη ιστορία της καταπιάνεται μ’ αυτά τα δύσκολα συναισθήματα, που όσο τα κρατάμε μέσα μας «μεγαλώνουν» και με τον καιρό μας βαραίνουν όλο και πιο πολύ, με τη σημασία τού να μιλάμε γι’ αυτά και τη φιλία.
Λίγα λόγια τη συγγραφέα:
Η Μαρίνα Γιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε Marketing και Καλές Τέχνες στο Georgetown University της Washington, DC όπου αποφοίτησε το 1997. Μέχρι το 1999 φοίτησε στο Pratt Institute στη Νέα Υόρκη σχεδιασμό οπτικής επικοινωνίας και εικονογράφηση.
Έχει δουλέψει 15 χρόνια στη διαφήμιση ως δημιουργική διευθύντρια και έχει γράψει/εικονογραφήσει 16 βιβλία για παιδιά, τα οποία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διόπτρα. Έχει τιμηθεί με το John Peter’s Publication Award από το Art Directors Club της Νέας Υόρκης και με τα διεθνή βραβεία Pentawards για τη δουλειά της. Τα βιβλία της βρίσκονται τα τελευταία χρόνια στις βραχείες λίστες των βραβείων Public (2017, 2018, 2020, 2021, 2023, 2024), ενώ έχει αποσπάσει το 1ο Βραβείο Βιβλίου Public 2021 στην κατηγορία Ελληνική Παιδική Λογοτεχνία για το βιβλίο της Γέτι: η δύναμη του ακόμη και δύο Χρυσά Βραβεία στα Toys Awards 2022 για το επιτραπέζιο παιχνίδι της Παραμύθια αλλιώς.
Βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα κορεάτικα και τα ιταλικά, ενώ βρίσκονται σταθερά στις λίστες των παιδικών best sellers.