Μιλάει στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος
Η καθαριότητα μιας πόλης
είναι η εικόνα της!
Παπαδόπουλος: «Μέχρι το 2030 θα πρέπει να μειώσουμε την ταφή απορριμμάτων στο 10%»
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ της καθαριότητας σε μια πόλη, σε ένα Δήμο, είναι από τα βασικότερα σημεία της καθημερινότητας. Κάδοι καθαροί και συμμαζεμένοι, πράσινοι για τα σύμμεικτα, μπλε και μπλε με κίτρινο καπάκι για την ανακύκλωση, κάδοι κώδωνες για το γυαλί.
Αυτοί είναι κάδοι που κυριαρχούν τη στιγμή αυτή στην πόλη της Δράμας. Στόχος για το Δήμο Δράμας, το επόμενο διάστημα και μόλις ξεκινήσουν και ολοκληρωθούν οι εργασίες στη Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (παραγωγή κομπόστ και λιπάσματος από βιολογικά υλικά όπως τα αποφάγια), θα δούμε στην πόλη μας αλλά και σε άλλες περιοχές των Δήμων του Νομού, τον περίφημο καφέ κάδο.
Σήμερα, η πόλη της Δράμας, δε φημίζεται γενικά για την καθαριότητά της. Εκτός από το κέντρο της πόλης, το οποίο ως επί των πλείστων είναι σε μια κάπως υποφερτή κατάσταση, πολλές γειτονιές δεν παρουσιάζουν και την καλύτερη εικόνα.
Όπως είναι γνωστό, το Κέντρο Διαλογής Ανακύκλωσης (ΚΔΑΥ) είχε κλείσει λόγω προστίμων επειδή έλλειπε ένα κιόσκι προστασίας των ανακυκλώσιμων υλικών από τη βροχή και σήμερα ο Δήμος προσπαθεί να το κατασκευάσει ώστε να ανοίξει και πάλι. Μέχρι τώρα τα υλικά αυτά πηγαίνουν στο ΚΔΑΥ Ξάνθης.
Αυτό βέβαια δεν είναι το άμεσο πρόβλημα, αλλά ο τρόπος που γενικά γίνεται η διαχείριση των σύμμεικτων, η περισυλλογή τους, καθώς και τα ογκώδη αντικείμενα.
Διαχείριση απορριμμάτων
Ο «Π.Τ.», μίλησε με το δήμαρχο Δράμας κ. Παπαδόπουλο, θέτοντάς του το ζήτημα των απορριμμάτων στην πόλη και της διαχείρισής τους, καθώς σε αρκετές γειτονιές της πόλης πολλές φορές οι κάδοι ξεχειλίζουν, αλλά και ογκώδη αντικείμενα βρίσκονται παντού.
Αυτό που αρχικά απάντησε ο δήμαρχος, είναι ότι, «το καλό είναι πως τα σκουπίδια δεν μένουν πολύ καιρό», συμπληρώνοντας: «Αυτό το καταφέραμε και εξαρτάται από εμάς».
Σημειώνει παρακάτω ότι, «ένα άλλο ζήτημα είναι ότι, ο κάθε πολίτης πετάει ανεξέλεγκτα – χωρίς να έχει συνείδηση – ογκώδη αντικείμενα, ενώ ο κάδος είναι άδειος. Αφήνει τα σκουπίδια του απ’ έξω και τα καταστρέφουν είτε τα αδέσποτα, είτε οι καιρικές συνθήκες».
Η καμπάνια και ο πράσινος κάδος
Αυτό που διευκρινίζει στη συνέχεια ο δήμαρχος κ. Παπαδόπουλος, είναι ότι «έχουμε ξεκινήσει πλέον μια καμπάνια, με το Followgreen, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε τη νεολαία. Άρα, πηγαίνουμε σε μια ευαισθητοποίηση γύρω από την ανακύκλωση, γύρω από τη διαχείριση των απορριμμάτων. Με την παρουσία μου και ως πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ ξεκινήσαμε πολλά πράγματα, δίνοντας το μεγαλύτερο βάρος στην ευαισθητοποίηση. Αν δεν ευαισθητοποιηθεί ο πολίτης, ότι και να κάνει ο εκάστοτε δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος δεν μπορεί να σωθεί αυτός ο τόπος».
Ιδιαίτερα τονίζει επίσης ο ίδιος, ότι, «ο πράσινος κάδος στην Ευρώπη δεν υπάρχει. Γιατί ο πράσινος κάδος είναι αυτός που καταλήγει σε μεγάλο βαθμό για ταφή. Η Ευρώπη πλέον δεν θάβει τίποτα. Όλα τα επεξεργάζεται. Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει εσείς κι εγώ, όταν πηγαίνουμε στον κάδο να ξέρουμε πού εναποθέτουμε τα σκουπίδια μας. Το γυαλί, το χαρτόνι, το μπουκάλι, το πλαστικό, τα πάντα».
Όπως εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος, «η τάση μας αυτή τη στιγμή είναι, να ανοίγουμε έναν πράσινο κάδο και να τα ρίχνουμε όλα μέσα. Αν αυτή η νοοτροπία δεν αλλάξει, δεν θα αλλάξει και η εικόνα. Καταβάλεται προσπάθεια και θα το δείτε στη συνέχεια. Ήδη έχουμε αγοράσει νέους κάδους, τους έχουμε διοχετεύσει στο κέντρο, τους σπασμένους τους έχουμε πάρει στον όρχο και τους ανακατασκευάζουμε για να διοχετευθούν σε πιο μακρινά σημεία».
Η καθαριότητα στην πόλη
Ερωτώμενος σχετικά με την καθαριότητα στην πόλη, εξηγεί ότι «η πόλη θα πρέπει να φαίνεται ότι είναι πιο καθαρή. Όλο και συχνότερα πλέον, βγαίνουν οι δύο σκούπες και είναι στους δρόμους, και είχαν να βγουν χρόνια. Καταβάλουμε προσπάθεια μεγάλη και με τα φύλλα και με τον κήπο. Είδατε μια Ονειρούπολη πεντακάθαρη αυτή τη φορά.
Όλα αυτά βέβαια είναι προσπάθεια κάποιων συνεργατών. Παρ’ όλα αυτά, λέμε ότι, αν δεν γίνει από εμάς τους ίδιους προσπάθεια, από τους απλούς πολίτες, δεν μπορούμε να σώσουμε αυτόν τον τόπο».
Αναφερόμενος σε δυο πρόσφατα ταξίδια του στην Ευρώπη, τονίζει: «Πρόσφατα είχα πάει στην Ιταλία και στην Ισπανία, όπου δεν υπάρχει πράσινος κάδος. Εμείς εδώ στην Ελλάδα είμαστε στο άλλο άκρο. Ο πράσινος κάδος είναι στο 78% με 80% και το υπόλοιπο 20% είναι η ανακύκλωση. Στην Ευρώπη αυτό δεν υπάρχει, όλα είναι ανακύκλωση. Η λέξη ταφή δεν υπάρχει. Οι οδηγίες που έχουμε από την Ευρώπη, είναι ότι μέχρι το 2030 η ταφή πρέπει να πέσει στο 10%. Άρα από το 80% που ανέφερα θα πρέπει να πάμε στο 10%. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να γίνει με συλλογική ευθύνη όλων μας».
Γωνιές ανακύκλωσης και πράσινο σημείο
Ρωτήσαμε επίσης το Δήμαρχο τι γίνεται με τις περίφημες γωνιές ανακύκλωσης και το Πράσινο Σημείο, που βρίσκονται αυτές οι υποθέσεις, καθώς καθυστερούν εδώ και χρόνια. Και όπως χαρακτηριστικά απαντάει, «για το Πράσινο Σημείο να σας πω, ήμουνα νιος και γέρασα. Είναι μια υπόθεση που πάρθηκε όταν ήμουν στην Τεχνική Υπηρεσία».
Όπως εξηγεί «το Πράσινο Σημείο έχει περάσει στην επόμενη μεταβατική περίοδο. Ήδη περιμένω να ανέβει η αρμόδια Υπηρεσία από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας. Έχω την άποψη και την υποστηρίζω ότι πρέπει να αλλάξει το σημείο, από εκεί που το έχουμε ορίσει μεταξύ Νικοτσάρας και Μυλοποτάμου. Θα πρέπει να φύγει από εκεί, και να πάει στο Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας, δίπλα στο ΚΔΑΥ, στη Μηχανική Διαλογή, στο χαρτί χαρτόνι, τη ΜΕΒΑ. Πρέπει να είναι εκεί, γιατί αυτό αποτελεί ουσιαστικά έναν ευρωπαϊκό σχεδιασμό».
Όπως λέει – και το έχει τονίσει κατ’ επανάληψη και στο Δημοτικό Συμβούλιο, «αν μας επιτρέψει το Υπουργείο – ήδη έχω κάνει σχετική πρόταση – έχουμε την χρηματοδότηση για να το αναπτύξουμε στην εκεί περιοχή και όχι μεταξύ Μυλοποτάμου – Νικοτσάρας. Μέσα στο 2025 πιστεύω θα τελειώσει αυτή η διαδικασία».
Αναφορικά με το ζήτημα των γωνιών ανακύκλωσης, σημειώνει ότι, «είναι ένα έργο που κι αυτό το τρέξαμε, θα έλεγα το σώσαμε στην κυριολεξία και ήδη θα υπογράψει τις επόμενες ημέρες η ανάδοχος εταιρεία Μέσα στο 2025 θα ξεκινήσει και η ανάπτυξη αυτών των σημείων. Γιατί οι γωνιές ανακύκλωσης έχουν να κάνουν με τη διαλογή στην πηγή. Να πετάμε δηλαδή το κάθε είδος ξεχωριστά και είναι πολύ σημαντικό και είναι και με ανταπόδοση».