Διαμαρτυρία του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων Ατόμων με Αυτισμό Δράμας
Μειώθηκαν τα ποσοστά αναπηρίας
στα παιδιά με αυτισμό από 67% σε 50%
ΣΤΟ 50% αντί του 67%, μειώνονται από 1 Ιανουαρίου 2018, τα ποσοστά αναπηρίας για τα άτομα με αυτισμό. Ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε από την κυβέρνηση το περασμένο φθινόπωρο του 2017 και ισχύει για διάφορες κατηγορίες Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.
Σχετική ανακοίνωση έδωσε χθες στη δημοσιότητα, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αυτισμό «Αλκυόνη» Δράμας, όπου επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι, «από το 2012 και μετά από πολυετείς αγώνες και διεκδικήσεις, με την υποστήριξη πολλών φορέων, αλλά και του Συλλόγου «Αλκυόνη» έγινε η καθιέρωση του 67% ως ελάχιστο ποσοστό αναπηρίας για όλα τα παιδιά του αυτιστικού φάσματος».
Όπως σημειώνουν σε σχετική ανακοίνωση, «σήμερα έρχεται η κυβέρνηση και με το νόμο 4591/2017 μειώνει και πάλι το ποσοστό του αυτισμού στο 50%, παραβιάζοντας τις Διεθνείς Συμβάσεις τις οποίες έχει υπογράψει και χωρίς επιστημονική βάση αφού ο τρόπος αξιολόγησης του ποσοστού της αναπηρίας δεν προκύπτει από έγκυρους και καταγεγραμμένους πίνακες αξιολόγησης».
Όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, «η εφαρμογή του νέου νόμου μόνο στις νέες διαγνώσεις, δηλαδή από 1/1/2018 και για άτομα κάτω των 17 ετών, από μόνη της παραβιάζει τα θεμελιώδη ανθρώπινα και συνταγματικά δικαιώματα των παιδιών του αυτιστικού φάσματος στην υγεία και στη σωματική ακεραιότητα, τα οποία προστατεύονται από το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από το άρθρο 11 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη. Η νοημοσύνη δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το ποσοστό αναπηρίας του αυτισμού, αλλά ούτε και με τον ίδιο τον αυτισμό. Ο αυτισμός δεν έχει κανένα πρόβλημα νοητικής υστέρησης, αλλά επικοινωνίας. Τα παιδιά του αυτιστικού φάσματος μπορεί να είναι διάνοιες, αλλά ο αυτισμός, η αναπηρία και το ποσοστό της παραμένουν, ανεξαρτήτως νοημοσύνης».
Τέλος, όπως ενημερώνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αυτισμό «Αλκυόνη» Δράμας, «μόνη σοβαρή και δίκαιη λύση, συμβατή με το Σύνταγμα και τις Διεθνείς Συμβάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έχει υπογράψει η χώρα, είναι η παραμονή του αυτισμού σταθερά στο ποσοστό αναπηρίας 67% για όλα τα παιδιά του αυτιστικού φάσματος, ανεξαρτήτως νοημοσύνης και λειτουργικότητας, εφ’ όρους ζωής. Επίσης στο ποσοστό αυτό, να προστίθενται (όταν συνυπάρχουν), οι τυχόν συν-νοσηρότητες νοητικές υ στέρησης, κινητικών δυσκολιών κτλ., προσαυξάνοντας ανάλογα το ποσοστό αυτό».