Home > νέα > Μόλις έκλεισε η Ονειρούπολη έγινε μήνυση για τη λειτουργία της χριστουγεννιάτικης αγοράς-► «Η επόμενη Ονειρούπολη θα γίνει χωρίς χρήματα των Δραμινών»

Μόλις έκλεισε η Ονειρούπολη έγινε μήνυση για τη λειτουργία της χριστουγεννιάτικης αγοράς-► «Η επόμενη Ονειρούπολη θα γίνει χωρίς χρήματα των Δραμινών»

Μίνι απολογισμός από τον πρόεδρο της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Καλλινικίδη

Μόλις έκλεισε η Ονειρούπολη

έγινε μήνυση για τη λειτουργία

της χριστουγεννιάτικης αγοράς

► «Το 2020 θα είναι η χρονιά της ΔΕΚΠΟΤΑ»

► «Η επόμενη Ονειρούπολη θα γίνει χωρίς χρήματα των Δραμινών»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΑΝ μικρό απολογισμό για την 16η διοργάνωση της Ονειρούπολης έκανε χθες το πρωί στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Καλλινικίδης, με το πέρας της εκδήλωσης. Μόνο που με το κλείσιμο της μεγάλης αυτής χριστουγεννιάτικης γιορτής, έμελε να γίνει μια μήνυση από συμπολίτη μας για τη λειτουργία της χριστουγεννιάτικης αγοράς.

 

Ο απολογισμός

Κατά τον απολογισμό του για τη λειτουργία της 16ης Ονειρούπολης, ο κ. Καλλινικίδης, σημείωσε ότι «η επόμενη Ονειρούπολη ξεκινάει αμέσως μετά το κλείσιμο της φετινής. Έτσι λοιπόν, ανοίγουμε τις διαδικασίες για την οργάνωση της Ονειρούπολης 2020-2021 και ένας από τους λόγους είναι για να αποφύγουμε να γινόμαστε προφήτες, πολλοί, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της Ονειρούπολης».

Ο κ. Καλλινικίδης, σημείωσε ότι «η ΔΕΚΠΟΤΑ είναι εδώ και καλεί φίλους, φορείς, πολιτιστικούς συλλόγους που έχουν ιδέες και προτάσεις να καταθέσουν για τη βελτίωση της λειτουργίας της Ονειρούπολης να τη συζητήσουμε και εφόσον είναι στα πλαίσια του εφικτού να τις υλοποιήσουμε», ενώ τόνισε ότι φέτος η γιορτή στήθηκε πολύ γρήγορα λέγοντας ότι «σε μια τόσο μεγάλη εκδήλωση, θα έχουμε και τα αρνητικά της και παραλείψεις και λάθη» και αναφέρθηκε σε ένα πολύ σύντομο ιστορικό για το στήσιμο της γιορτής.

Τόνισε ότι «η ΔΕΚΠΟΤΑ οφείλει να κοιτάξει τα συμφέροντα του Νομικού Προσώπου, γιατί πολλοί ασέλγησαν και συνεχίζουν να ασελγούν στο σώμα της ΔΕΚΠΟΤΑ», ενώ σημείωσε ότι «η ΔΕΚΠΟΤΑ είναι μια βιώσιμη δημοτική επιχείρηση, η οποία οφείλει να κοιτάξει τα συμφέροντά της, να τα προωθήσει με τον κάθε δυνατό και νόμιμο τρόπο και αυτό θα πράξει. Γι’ αυτό και θεωρώ ότι το 2020 θα είναι η χρονιά της ΔΕΚΠΟΤΑ».

Ο κ. Καλλινικίδης αναφέρθηκε στη διαφήμιση που έγινε σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, όπως και στη Βουλγαρία και στην Τουρκία και λιγότερο στη Ρουμανία και έτσι υπήρξε προσέλευση απ’ αυτές τις χώρες, ενώ το 2020 στη διαφήμιση θα προστεθεί και η Σερβία.

«Η Ονειρούπολη θα αλλάξει πρόσωπο, θα συνεχίζει να αλλάζει πρόσωπο ώστε να γίνει αυτό που της αξίζει γιατί είναι το πρώτο και μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο χωριό στην Ελλάδα», συμπλήρωσε.

 

Η ΔΕΚΠΟΤΑ το 2020

Σε άλλο σημείο, ο κ. Καλλινικίδης έκανε αναφορά στη λειτουργία του Ενυδρείου Μυλοποτάμου, λέγοντας ότι εντός του 2020 θα ξεκινήσει η λειτουργία του, «διότι εκεί υπάρχει ένας ζωντανός οργανισμός που παραμένει κλειστός… γιατί είναι και ένα σημείο επισκεψιμότητας».

Τόνισε επίσης ότι για πρώτη θα λειτουργήσει Κέντρο Ενημέρωσης, μετά από αίτημα προς το Δήμο να παραχωρηθεί στη ΔΕΚΠΟΤΑ το ακίνητο που βρίσκεται επάνω στην πλατεία Ελευθερίας «ώστε να το λειτουργήσουμε ως Κέντρο Ενημέρωσης οργανωμένα και συντονισμένα όπου θα λειτουργεί και η έκθεση των εκδόσεων της ΔΕΚΠΟΤΑ».

Μίλησε επίσης για αναβάθμιση των «Ελευθερίων» σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης και με τις προτάσεις τους, ενώ αναφερόμενος στην μουσική εκδήλωση Dramaica, τόνισε ότι από το φέτος θα γίνει διεθνής με συμμετοχή και ξένων συγκροτημάτων.

Εξέφρασε την σκέψη του επίσης, ότι από φέτος η ΔΕΚΠΟΤΑ θα μπει σε διάφορα πανελλαδικά και ευρωπαϊκά προγράμματα ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει ενδιαφέρουσες δράσεις.

 

Η μήνυση

Ρωτήθηκε στη συνέχεια ο κ. Καλλινικίδης, αν αληθεύουν όσα ακούγονται, ότι έγινε μήνυση από συμπολίτη μας, τόσο προς τον ίδιο, όσο και προς το δήμαρχο κ. Μαμσάκο.

Ο πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ επιβεβαίωσε ότι αυτό αληθεύει και σημείωσε ότι «όσο υπάρχει Ονειρούπολη θα υπάρχουν και πολέμιοί της», λέγοντας ότι «η ΔΕΚΠΟΤΑ δεν έχει να φοβηθεί κάτι. Η ΔΕΚΠΟΤΑ παίζει πάντα με καθαρά χαρτιά και θα τονίσω ότι ο κανονισμός της είναι συγκεκριμένος. Άλλοι ασέλγησαν τόσα χρόνια στο κορμί της ΔΕΚΠΟΤΑ».

Αναφερόμενος στο λόγο της μήνυσης εξήγησε ότι αυτή έγινε γιατί «έγινε υπέρβαση του νόμου 4497/2017, που αφορά την υπαίθρια εμπορική αγορά και ο οποίος λέει ότι η εμπορική αγορά θα έπρεπε να λειτουργεί 20 μέρες. Αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Όπως γνωρίζουν όλοι, ότι πάλι ο Δήμος Δράμας είναι αυτός που προωθεί την αλλαγή του νόμου για τα χριστουγεννιάτικα χωριά πανελλαδικά» και αναρωτήθηκε γιατί «οι καταγγέλλοντες θέλουν να βάλουν απέναντι όλο τον εμπορικό κόσμο. Τι ακριβώς πάμε να επιδιώξουμε και εντέλει τι Ονειρούπολη θέλουμε; Και σε τι ακριβώς έβλαψαν οι έμποροι την Ονειρούπολη».

Ερωτώμενος για το ποιος είναι ο συμπολίτης μας που έκανε μήνυση, ο κ. Καλλινικίδης απάντησε χαρακτηριστικά: «θα το πω έτσι ακριβώς όπως μου βγαίνει: ένας ο οποίος υποδύεται δημοσιογράφο».

Σε άλλη ερώτηση αν ο καταγγέλλων είχε περίπτερο στην Ονειρούπολη παλαιότερες χρονιές, ο κ. Καλλινικίδης απάντησε ότι δεν το γνωρίζει, ενώ είπε ότι «έχω ακούσματα ότι ήταν». Σημείωσε όμως εδώ ότι, «το πρόβλημα της Ονειρούπολης είναι ο ίδιος της ο εαυτός και όχι όλοι αυτοί οι οποίοι προσπαθούν να βρουν σημεία να τα καταγγείλουν. Γι’ αυτό και  πρέπει να ψάξουμε να δούμε τι ακριβώς θέλουμε από την Ονειρούπολη και σε ποιους απευθυνόμαστε. Απευθυνόμαστε στους Δραμινούς, θέλουμε να έρθουν από όλη την Ελλάδα; Θέλουμε να έρθουν από την Ευρώπη; Τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε;»

 

Ο προϋπολογισμός

Αναφερόμενος στο ζήτημα του προϋπολογισμού της ΔΕΚΠΟΤΑ, και τονίζοντας ότι η αντιπολίτευση για να δείξει την ισχύ της «έκοψε ήδη 12.000 ευρώ», είπε ότι «φέτος η ΔΕΚΠΟΤΑ δεν θα ζητήσει ούτε ένα ευρώ για την πραγματοποίηση της Ονειρούπολης».

Ερωτώμενος στη συνέχεια από τον «Π.Τ.» για το πώς μπορεί να γίνει αυτό, απάντησε ότι «η Ονειρούπολη μπορεί να επιβιώσει μόνη της. Υπάρχουν τρόποι. Μη ξεχνάμε ότι υπάρχει και η πλευρά των εσόδων, παράδειγμα το εμπορικό κομμάτι. Ερωτήματα λοιπόν υπάρχουν, αν η χριστουγεννιάτικη αγορά πρέπει να πραγματοποιείται από το Δήμο. Τα έσοδα τα εισπράττει όλα ο Δήμος (παράβολα), υπέρ της Ονειρούπολης και ξοδεύει η ΔΕΚΠΟΤΑ χρήματα για να πάει τους οικίσκους, να φέρει ηλεκτρολόγο, εργάτες, ξυλεία, οικοδομικά υλικά κ.α. Εδώ υπάρχει μια παρατυπία. Αν πάμε στη λογική ότι η ΔΕΚΠΟΤΑ είναι μια θεσμοθετημένη εκδήλωση που προβλέπεται από τον Κανονισμό της ΔΕΚΠΟΤΑ. Τότε ναι, πιστεύουμε ότι δεν θα χρειαστεί να βάλει ούτε ένα ευρώ ο Δήμος Δράμας».