Home > νέα > Μονάδα βραχείας νοσηλείας για ογκολογικούς ασθενείς στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Νοσοκομείου Δράμας-Με επιτυχία το 6ο Επιστημονικό Συνέδριο «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο»

Μονάδα βραχείας νοσηλείας για ογκολογικούς ασθενείς στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Νοσοκομείου Δράμας-Με επιτυχία το 6ο Επιστημονικό Συνέδριο «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο»

Με επιτυχία το 6ο Επιστημονικό Συνέδριο «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο»

Μονάδα  βραχείας νοσηλείας

για ογκολογικούς ασθενείς στο επιχειρησιακό

πρόγραμμα του Νοσοκομείου Δράμας

Χωρίς φαρμακοποιό παραμένει ο ΕΟΠΥΥ στη Δράμα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ πραγματοποιήθηκαν οι τριήμερες εργασίες του 6ου Επιστημονικού Συνεδρίου «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο», με κεντρικό τίτλο: «Πριν, Μαζί και Μετά τον Καρκίνο».

Οι εργασίες του φετινού συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν εν μέσω των αυστηρών υγειονομικών μέτρων για την προστασία από τον κορωνοϊό, ενώ εντός της αίθουσας παρέμεναν αυστηρά μέχρι 50 άτομα. Το χαρακτηριστικό ήταν ότι πολλοί από τους εισηγητές δεν παραβρέθηκαν δια ζώσης, αλλά πραγματοποίησαν τις διαλέξεις τους ζωντανά μέσω διαδικτύου, ενώ με τον ίδιο τρόπο άσκησαν ακόμα και καθήκοντα προεδρείου.  Όσοι παραβρέθηκαν στην αίθουσα των εργασιών φορούσαν μάσκες ενώ υπήρχαν παντού αντισηπτικά για τα χέρια.

Όπως είναι γνωστό, πρόκειται για ένα συνέδριο το οποίο περιλαμβάνει αμιγώς επιστημονικές πληροφορίες, οι οποίες έχουν να κάνουν άμεσα με τις εξελίξεις στην Ογκολογία, τον καρκίνο και τις νέες μεθόδους που αναπτύσσονται γύρω από αυτά τα ζητήματα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, στο συνέδριο συμμετείχαν συνολικά 173 σύνεδροι, 58 ομιλητές – συντονιστές, 43 μέλη συλλόγων καρκινοπαθών, 28 νοσηλευτές όπως και ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι γιατροί, ενώ διοργανώθηκαν 9 στρογγυλές τράπεζες και 5 διαλέξεις. Οι σύνεδροι και ομιλητές συμμετείχαν, είτε δια ζώσης, είτε μέσω διαδικτύου από όλα τα μέρη της χώρας.

 

Φαρμακοποιός ΕΟΠΥΥ

Τις πρώτες εργασίες του Συνεδρίου, αποτελεί πάντα το Forum των Καρκινοπαθών, που δυστυχώς φέτος δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν εξαιτίας της υγειονομικής κατάστασης που επικρατεί στο πανελλήνιο. Παρ’ όλα αυτά, στο Συνέδριο παραβρέθηκε ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Ν. Δράμας και αρκετά μέλη του, οι οποίοι έθεσαν τους προβληματισμούς τους. Ένα από τα κύρια προβλήματα, είναι η κάλυψη της θέσης φαρμακοποιού στον ΕΟΠΥΥ Δράμας στα γραφεία τους στο Διοικητήριο.

IMG_20200925_181512

Για το θέμα μίλησε στον «Πρωινό Τύπο» η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών κα. Ευγενία Σαραφίδου, η οποία σημείωσε ότι φαρμακοποιός δεν υπάρχει εδώ και χρόνια στον ΕΟΠΥΥ Δράμας. Τόνισε ακόμα ότι «αυτό είναι από τα βασικότερα προβλήματα που μας απασχολούν, ενώ προστέθηκε τώρα και το ζήτημα της πρόσβασης στα Νοσοκομεία, λόγω του κορωνοϊού, όπου πρέπει να γίνεται το σχετικό τεστ».

IMG_20200925_181504

Στην ερώτηση για το τι γίνεται με το Φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ η κα. Σαραφίδου εξήγησε ότι, «εδώ στη Δράμα έχουμε ένα φαρμακείο, το οποίο μετά από πολύ κόπο, μεταφέρθηκε από το ΙΚΑ στον ΕΟΠΥΥ στο Διοικητήριο. Αυτό είναι που τροφοδοτεί με φάρμακα όλους τους φαρμακοποιούς. Όμως δεν έχουμε φαρμακοποιό που να κατατάσσει και να αξιολογεί τα φάρμακα. Κάνουμε προσπάθειες και σ’ αυτό έχει βοηθήσει πάρα πολύ ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαδόπουλος, για να μπορέσουμε να βρούμε φαρμακοποιό. Πρέπει να βρεθεί θέση για να έρθει φαρμακοποιός.

Εννοείται ότι πρέπει να βρεθεί ένα άτομο, το οποίο να θέλει εθελοντικά να έρθει στη Δράμα και να αναλάβει τη θέση. Μπορεί να υπάρχουν για παράδειγμα δύο στην Καβάλα και να μην θέλει κανένας να έρθει στη Δράμα».

Η ίδια εξήγησε ότι, «θα πρέπει να ζητηθεί η θέση, να γίνει αίτημα και στη συνέχεια να καλυφθεί» τονίζει η ίδια και συμπληρώνει: «Επί της ουσίας βέβαια, καλύπτονται πολλά φάρμακα από εδώ και για κάποια άλλα πηγαίνουν στην Καβάλα. Θα πρέπει όμως η συνταγογράφηση να γίνεται έγκαιρα για να μην έχουμε καθυστερήσεις. Θα πρέπει να γίνει διαδικασία παραγγελίας φαρμάκου μια ή δυο εβδομάδες πιο μπροστά, και το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ θα φροντίζει να το βρει και να το προμηθεύει».

IMG_20200925_181652

Ογκολογικό στο Νοσοκομείο

Επίσης, στη διάρκεια του Συνεδρίου ανακοινώσεις έκανε και η διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας κα. Νίκη Καρατζόγλου, η οποία αναφέρθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα, λέγοντας ότι περιλαμβάνεται η στελέχωση μονάδας βραχείας νοσηλείας για ογκολογικούς ασθενείς με δύο Ογκολόγους και τον απαιτούμενο αριθμό παρασκευαστριών. Επίσης, η κα. Καρατζόγλου αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην εξυπηρέτησή τους οι ογκολογικοί ασθενείς του Νομού Δράμας, όπως αυτό που έχει να κάνει με την έλλειψη φαρμακοποιού στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, το οποίο τους αναγκάζει να μετακινούνται σε γειτονικούς νομούς προκειμένου να προμηθευτούν έγκαιρα τα φάρμακά τους.

Η διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας, στην εισήγησή της υπογράμμισε επίσης ότι επισήμως και σύμφωνα με την καταγραφή του 2017, στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν 1450 φάκελοι ασθενών στο Θεαγένειο, 458 στο Νοσοκομείο Καβάλας, 381 στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, 265 στην Αλεξανδρούπολη και σήμερα 305 στο Νοσοκομείο της Δράμας ενώ ο Ογκολόγος των εξωτερικών ιατρείων δέχεται 75 ασθενείς εβδομαδιαίως χωρίς να κάνει χημειοθεραπείες.

Ωστόσο, όπως είπε, το Νοσοκομείο της Δράμας διαθέτει έτοιμο χώρο ανάπτυξης μονάδας χημειοθεραπειών και μπορεί να εξασφαλίσει τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Η πρόταση που υπάρχει είναι για τη δημιουργία ημερήσιας μονάδας χημειοθεραπείας βραχείας νοσηλείας, λειτουργία χώρου εγχύσεων, αναμονής, ιατρείου και γραφείου ιατρών καθώς η ανάπτυξη ογκολογικού συμβουλίου Δράμας, Καβάλας και Σερρών.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών θα είναι η εξυπηρέτηση ασθενών που χρειάζονται χημειοθεραπείες χωρίς να ταλαιπωρούνται με μεταφορές σε Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη. Αυτό θα σήμαινε, όπως είπε η διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας, μείωση του κόστους νοσηλείας, των οδοιπορικών αλλά και βελτιστοποίηση της ψυχολογίας των ασθενών όπως και αποσυμφόρηση των υπερφορτωμένων ογκολογικών κλινικών Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης και ελάφρυνση του έργου του ογκολογικού τμήματος του Θεαγενείου.