Home > Νέα > «Μοναδικό, ενιαίο και ισχυρό το Δ.Π.Θ.» Ο σχεδιασμός του Υπ. Παιδείας για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης- Η τοποθέτηση επί του θέματος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

«Μοναδικό, ενιαίο και ισχυρό το Δ.Π.Θ.» Ο σχεδιασμός του Υπ. Παιδείας για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης- Η τοποθέτηση επί του θέματος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Ο σχεδιασμός του Υπ. Παιδείας

για το Δημοκρίτειο

Πανεπιστήμιο Θράκης

«Μοναδικό, ενιαίο και ισχυρό το Δ.Π.Θ.»

 Η τοποθέτηση επί του θέματος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

 

 

ΟΠΩΣ είναι ήδη γνωστό, μια από στις σημαντικότερες αλλαγές που προωθούνται μέσα από το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία, είναι οι αλλαγές που ετοιμάζονται για το Δημοκρίτειο  Πανεπιστήμιο Θράκης.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Μανιφέστο» ο υπ. Παιδείας κ. Πιερρακάκης, επισημαίνει ότι,  «Με το σχέδιο νόμου που θα φέρουμε προς ψήφιση το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης θα καταστεί το μοναδικό, ενιαίο και ισχυρό πανεπιστημιακό ίδρυμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Ειδικότερα, το ΔΠΘ πρόκειται να ενσωματώσει επτά τμήματα που ήδη λειτουργούν στην Καβάλα και τη Δράμα, ενώ θα αποκτήσει και νέα τμήματα, σε ειδικότητες μεγάλης ακαδημαϊκής, ερευνητικής και επαγγελματικής ζήτησης. Παράλληλα, αναδιαρθρώνουμε τον «χάρτη» των σχολών του Δημοκριτείου, με στόχο τη βέλτιστη λειτουργία τους και τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα θα αποτελέσει η μεταφορά του τμήματος Νοσηλευτικής στην Αλεξανδρούπολη ώστε να λειτουργήσει μαζί με την Ιατρική Σχολή και να αποτελέσει οργανικό κομμάτι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Τμήματα και Σχολές θα βρίσκονται σε όλες τις περιφερειακές ενότητες, με στόχο να λειτουργήσουν ως «οικοσυστήματα» γνώσης, καινοτομίας και ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών. Τέλος, το σχέδιο νόμου θα προβλέπει δύο νέα προγράμματα σπουδών για το ΔΠΘ: Ψηφιακές Εφαρμογές στις Τέχνες και τον Πολιτισμό και ένα αγγλόφωνο πρόγραμμα Ελληνιστικών Σπουδών. Με τον τρόπο αυτόν, το Δημοκρίτειο θα καταστεί εκπαιδευτικός και ερευνητικός προορισμός όχι μόνο για όλη την Ελλάδα, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. Θα σας έλεγα, μάλιστα, ότι πολλές από αυτές τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούμε στο Δημοκρίτειο μπορούν να αποτελέσουν τη βάση μιας συνολικότερης αναδιάταξης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης».

Στο μεταξύ από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ διά του Τομέα Παιδείας, τοποθετήθηκε στο θέμα της ενίσχυσης του Δ.Π.Θ. για το οποίο όπως αναφέρει «αποτελεί απλά ακόμα ένα σημείο της επικοινωνιακής πολιτικής του κ. Μητσοτάκη», ενώ παράλληλα καλεί την Κυβέρνηση «…προχωρήσει στην πραγματική ενίσχυση του Δ.Π.Θ. και στην αναδιάρθρωση συνολικά του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας μετά από ουσιαστική μελέτη και οργανωμένο σχεδιασμό, και με ουσιαστικές και βιώσιμες παρεμβάσεις αντί για επικοινωνιακά τεχνάσματα».

Σύμφωνα με όσα ανακοινώνει το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ επισημαίνεται ότι, «το τμήμα Νοσηλευτικής,  που ήταν μέχρι τώρα στο Διδυμότειχο και που δεν πήρε φέτος κανένα φοιτητή, μεταφέρεται στην Αλεξανδρούπολη ενώ εκεί ιδρύεται Τμήμα Ψυχολογίας.

Η ενδυνάμωση είναι επικοινωνιακή, όπως ακριβώς ισχύει με τον αυξημένο αριθμό  θέσεων για εισαγωγή φοιτητών που δίνονται στα  περιφερειακά τμήματα, όταν  η κυβέρνηση γνωρίζει ότι δεν θα εισαχθεί τελικά ούτε το 50% σε πολλά από τα Τμήματα αυτά».

Όπως αναφέρεται επίσης, «το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι υπέρ της ενίσχυσης των περιφερειακών πανεπιστημίων και βεβαίως του Δ.Π.Θ., που ως το πλέον ακριτικό Πανεπιστήμιο της χώρας, έχει διττή αποστολή, τόσο εκπαιδευτική και ερευνητική, όσο και εθνική. Θα περιμέναμε όμως αυτή η ενίσχυση να είναι βασισμένη σε μελέτες και να μην αποτελεί απλά ακόμα ένα σημείο της επικοινωνιακής πολιτικής του κ. Μητσοτάκη».

Τονίζεται ακόμα, ότι, «δεν έχει εξαγγελθεί η ενίσχυση του Δ.Π.Θ. με νέες θέσεις ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού, ώστε το Δ.Π.Θ. να μπορεί να εξασφαλίσει την βιώσιμη λειτουργία του. Ποιο είναι το σχέδιο για την διοικητική υποστήριξη των τμημάτων σε Δράμα, Καβάλα και Διδυμότειχο; Και ακόμα, δεν έχει εξαγγελθεί η οικονομική ενίσχυση του Δ.Π.Θ., το οποίο πλέον θα εδρεύει σε 7 διαφορετικές πόλεις. Πώς θα ανταποκριθούν οι τεχνικές υπηρεσίες του ιδρύματος για τη  συντήρηση υποδομών σε τόσες διαφορετικές πόλεις;  Ήδη υπάρχει πρόβλημα  συντήρησης για τα υπάρχοντα τμήματα».