Home > νέα > Μοναδικό στην Ελλάδα το πανεπιστημιακό Τμήμα της Κλιματικής Ανθεκτικότητας στη Δράμα► Δηλώσεις του προέδρου του Τμήματος κ. Αντ. Παπαδόπουλου στον «Π.Τ.»

Μοναδικό στην Ελλάδα το πανεπιστημιακό Τμήμα της Κλιματικής Ανθεκτικότητας στη Δράμα► Δηλώσεις του προέδρου του Τμήματος κ. Αντ. Παπαδόπουλου στον «Π.Τ.»

Του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Μοναδικό στην Ελλάδα

το πανεπιστημιακό Τμήμα

της Κλιματικής Ανθεκτικότητας στη Δράμα

► Απόφοιτοι με επαγγελματικά δικαιώματα περιβαλλοντολόγου και της κλιματικής ανθεκτικότητας

► Δηλώσεις του προέδρου του Τμήματος κ. Αντ. Παπαδόπουλου στον «Π.Τ.»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΟΠΩΣ ΗΔΗ έχουμε δημοσιεύει πολλάκις από τον «Π.Τ.» και συνεχίζουμε να δημοσιεύουμε, το νέο Τμήμα Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας που θα λειτουργήσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και νέο Ακαδημαϊκό έτος στη Δράμα, είναι το μοναδικό στην Ελλάδα.

Πρόκειται για το γνωστό μας Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, το οποίο πλέον μετονομάζεται σε Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας και αλλάζει φυσικά αντικείμενο.

Βέβαια, η ειδικότητα του Φυσικού Περιβάλλοντος υπάρχει και σε άλλα Τμήματα ΑΕΙ της χώρας, όμως το αντικείμενο της Κλιματικής Ανθεκτικότητας είναι μοναδικό στην Ελλάδα και είναι το πρώτο που έχει άμεση σχέση με την κλιματική αλλαγή που συμβαίνει στην Ελλάδα και τον πλανήτη.

Πλέον, όλα είναι έτοιμα από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) αλλά και από το ίδιο το Τμήμα, έχει κατατεθεί το Πρόγραμμα Σπουδών και ήδη έχει ανακοινωθεί ότι πλέον θα βρίσκεται στη λίστα των Πανεπιστημιακών Τμημάτων και Σχολών στο νέο Μηχανογραφικό 2025 των πανελλαδικών εξετάσεων.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό και όπως επισημαίνει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Τμήματος στη Δράμα κ. Αντώνης Παπαδόπουλος, «ο βασικός στόχος είναι να εφοδιάσει τους αποφοίτους του με όλες τις απαραίτητες γνώσεις, τις δεξιότητες, αλλά και τα επιστημονικά εργαλεία, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής, ώστε να μπορούν να προσφέρουν λύσεις και προτάσεις για την ενίσχυση της κλιματικής ανθεκτικότητας και της θωράκισης των κοινωνιών και του περιβάλλοντος».

Σημειώνει ακόμα χαρακτηριστικά, ότι, «με δεδομένο ότι δεν υπάρχει αντίστοιχο πανεπιστημιακό Τμήμα στη χώρα μας, αναμένεται ότι η ζήτηση των αποφοίτων σε επίπεδο αγοράς εργασίας όσο και σε θεσμικό κρατικό επίπεδο θα είναι μεγάλη».

Πλέον το Δημοκρίτειο έχει ήδη ξεκινήσει να κάνει γνωστό στο πανελλήνιο το νέο Τμήμα, προκειμένου να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των υποψηφίων φοιτητών να το επιλέξουν και να το δηλώσουν. Συμπληρώνει μάλιστα ότι, τον ερχόμενο Μάιο έχει αποφασιστεί να γίνει και ένα τριήμερο εκδηλώσεων, ώστε το νέο Τμήμα Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας να γίνει ευρύτερα γνωστό και να φανούν όλα όσα μπορεί αυτό να προσφέρει στους φοιτητές που θα το επιλέξουν και θα βρεθούν στη Δράμα.

Στόχος των δύο μεγάλων αυτών αλλαγών, είναι η προσέλκυση πλήθους φοιτητών στην πόλη της Δράμας.

 

Επαγγελματικά δικαιώματα

Αυτό που έχει μεγάλη και ιδιαίτερη σημασία σε ένα Πανεπιστημιακό Τμήμα, είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα τα οποία προσφέρονται στους αποφοιτήσαντες. Και όπως διευκρινίζει ο κ. Παπαδόπουλος, «οι απόφοιτοι του Τμήματος θα έχουν τα επαγγελματικά δικαιώματα του Περιβαλλοντολόγου καθώς και κάποια άλλα τα οποία έχουν σχέση με την κλιματική ανθεκτικότητα και την κλιματική αλλαγή».

Ερωτώμενος σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων του Τμήματος, επισημαίνει ότι ήδη η συνέλευση του Τμήματος έχει περάσει τα δικαιώματα, «και από εκεί και πέρα η Σύγκληση του Πανεπιστημίου θα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε η πολιτεία να αποδώσει εγκαίρως τα επαγγελματικά δικαιώματα, και όταν από Σεπτέμβριο θα υποδεχθούμε τους νέους φοιτητές, να είμαστε πανέτοιμοι. Ο όρος της Κλιματικής Ανθεκτικότητας είναι αυτό που μας διαφοροποιεί από άλλα Τμήματα στη χώρα γι’ αυτό και το επιλέξαμε τελικά» καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.

Να υπενθυμίσουμε ότι, όπως ήδη έχει δημοσιευθεί από το Υπ. Παιδείας, οι Σχολές της Δράμας έχουν συντελεστή 0,80 και συγκεκριμένα: Τμήμα Αμπελουργίας και Οινολογίας 0,80 , καθώς και το Τμήμα Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας επίσης με 0,80.