Πέρασε από την Οικονομική Επιτροπή της ΠΑΜΘ
Μόνο 3.000 ευρώ από
την Περιφέρεια ΑΜΘ για τα Δρώμενα
του Δωδεκαημέρου στη Δράμα
Δηλώσεις αντιπεριφερειάρχη Δράμας γιατί καταψήφισε η επόμενη περιφερειακή αρχή
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟ ΘΕΜΑ με τα Δρώμενα του Δωδεκαημέρου στη Δράμα τις πρώτες μέρες της νέας χρονιάς, είναι πραγματικά σημαντικό. Τις μέρες εκείνες αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά, τα ντόπια χωριά της Δράμας ζωντανεύουν και ειδικά την περίοδο από του Αη-Γιαννιού μέχρι και την ημέρα των Φώτων.
Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικές εκδηλώσεις και δρώμενα, τα οποία μάλιστα έχουν ενταχθεί και στο ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, όπως τα Μπαμπούγερα της Καλής Βρύσης και οι Αράπηδες και Τσολιάδες του Μοναστηρακίου.
Φυσικά, σημαντικά δρώμενα παραμένουν και όλα τα υπόλοιπα που γίνονται και στα άλλα χωριά, όπως στον Ξηροπόταμο, στην Πετρούσα, στους Πύργους, στο Παγονέρι, στον Βώλακα.
Στο πλαίσιο αυτό, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας, πέρασε κατά πλειοψηφία την επιχορήγηση των Δρωμένων αυτών με 3.000 ευρώ με τον ΦΠΑ, ποσό με το οποίο συνδιοργανώνει και συμμετέχει στις εκδηλώσεις αυτές.
Στο θέμα αναφέρθηκε χθες το πρωί με δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ – ο οποίος συμμετέχει στην Οικονομική Επιτροπή της ΠΑΜΘ – επισημαίνοντας παράλληλα ότι, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης του κ. Τοψίδη και νέα περιφερειακή αρχή από το 2024, το καταψήφισαν.
Ο κ. Παπαεμμανουήλ, παραδέχθηκε ότι το ποσό είναι ιδιαίτερα χαμηλό, τονίζοντας ότι πριν από μερικά χρόνια ήταν μόνο 2.000 ευρώ και το ανέβασαν στις 3.000 ευρώ, το οποίο μάλιστα θα πρέπει να μοιραστεί σε επτά Πολιτιστικούς Συλλόγους στα χωριά που διοργανώνουν τα Δρώμενα.
Όπως είπε μάλιστα χαρακτηριστικά «πρόκειται για ένα “εξωφρενικό” ποσό», αναρωτώμενος τι θα γινόταν αν το καταψήφιζε και η σημερινή περιφερειακή αρχή.
Ο κ. Παπαεμμανουήλ, ζήτησε τόσο από τον κ. Τοψίδη το νέο περιφερειάρχη ΑΜΘ από το 2024, όσο και από τους Δραμινούς περιφερειακούς συμβούλους, να εξηγήσουν «για ποιο λόγο καταψήφισαν, γιατί θα πρέπει να λογοδοτήσουν στους Δραμινούς».
Λαμβάνοντας αφορμή, αξίζει να επισημάνουμε ότι, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι που διοργανώνουν κάθε χρόνο τα Δρώμενα του Δωδεκαημέρου με τα αρχαιότατα έθιμα που χάνονται στο βάθος του χρόνου, αξίζουν να έχουν μιας καλύτερης προσοχής από όλους τους αρμόδιους φορείς της Αυτοδιοίκησης.
Είναι Σύλλογοι που δεν έχουν έσοδα από πουθενά παρά μηδαμινά, ενώ πλέον με την ένταξή τους στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιάς της χώρας, αξίζει να ενισχυθούν σε κάθε περίπτωση, ώστε να μπορέσουν να κάνουν ακόμα περισσότερα πράγματα.