Home > νέα > Μόνο κερδισμένο μπορεί να βγει το Παρανέστι από το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες ► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Παρανεστίου Αν. Καγιάογλου

Μόνο κερδισμένο μπορεί να βγει το Παρανέστι από το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες ► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Παρανεστίου Αν. Καγιάογλου

Με επιτυχία το συνέδριο του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες στο Παρανέστι

Μόνο κερδισμένο μπορεί

να βγει το Παρανέστι από

το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες

► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Παρανεστίου Αν. Καγιάογλου – «Μπορεί να άλλαξε το βιοκλίμα στην περιοχή με την τεχνητή λίμνη, μπορούμε όμως να δημιουργήσουμε τουρισμό»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕΓΑΛΗ επιτυχία σημείωσε το συνέδριο του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες που έγινε το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Μαΐου στο Δήμο Παρανεστίου, όπου παραβρέθηκε πλήθος δημάρχων πόλεων που μετέχουν στο Δίκτυο, καθώς και άλλα στελέχη της Αυτοδιοίκησης και επιστημόνων του Δικτύου απ’ όλη την Ελλάδα.

Κεντρικό θέμα του συνεδρίου ήταν η «Κλιματική Ουδετερότητα. Από τη φιλοδοξία στην υλοποίηση. Προς τη Βιώσιμη Οικονομική Ανάπτυξης και την Κλιματική Ουδετερότητα, με οδηγό την ενέργεια και το νερό», ενώ της διεξαγωγής του συνεδρίου προηγήθηκε η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, όπου ο δήμαρχος Παρανεστίου είναι γενικός γραμματέας.

Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες και το Δήμο Παρανεστίου, ενώ υλοποιήθηκε με την υποστήριξη και χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου για πρώτη φορά, του οποίου ο πρόεδρος κ. Ανδρουλάκης, συμμετείχε διαδικτυακά.

Από τις διάφορες εκδηλώσεις, ξεχωρίζει η παρουσία του ζωγράφου καλλιτέχνη κ. Κρέτση, ο οποίος μαζί με μαθητές, σχεδίασε ορισμένα θεματικά graffiti σε σχολεία του Δήμου Παρανεστίου.

Καγιάογλου: Ο Δήμος μας μόνο να κερδίσει μπορεί

Όπως επισημαίνει αρχικά στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Παρανεστίου κ.Καγιάογλου, «είμαστε χαρούμενοι γιατί πέτυχε το συνέδριο, γιατί είχαμε στόχο την εξωστρέφεια, είχαμε στόχο να πάρουμε γνώση και να ανταλλάξουμε απόψεις», ενώ σημειώνει ότι σημαντική ήταν η παρουσία του επιστημονικού προσωπικού του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Όπως ιδιαίτερα τονίζει ο κ. Καγιάογλου, «εμείς  θέλαμε να φέρουμε τα μέλη του Δικτύου στο Παρανέστι, να γνωρίσουν την περιοχή, να δείξουμε τι έχουμε. Μέσω του Δικτύου, μπορούμε να διεκδικήσουμε πράγματα για να πάρουμε ανταποδοτικά και αντισταθμιστικά οφέλη για το Δήμο μας. Το Δίκτυο έχει εμπειρία, έχει επιστημονικούς συνεργάτες, που ασχολούνται χρόνια με τα θέματα που προκύπτουν από τις τεχνητές λίμνες, καθώς υπάρχει παρεμβολή στο περιβάλλον, αλλάζει το βιοκλίμα. Όλα αυτά έπρεπε να τα δει το προσωπικό του Δικτύου στο Παρανέστι, να βιώσει την πραγματικότητα. Εμείς θέλουμε για το Δήμο μας να προχωρήσουμε παραπέρα, να δημιουργήσουμε και δράσεις με τις λίμνες μας και να κερδίσουμε».

Όπως σημειώνει, «έχουμε μεν τα αρνητικά όπως ότι άλλαξε το κλίμα, έχουμε περισσότερες βροχές για παράδειγμα, αλλάζει η ατμόσφαιρα. Μπορούμε όμως να τα εκμεταλλευτούμε όλα αυτά, να δημιουργήσουμε τουρισμό όπως αγώνες και άλλες δράσεις».

Τονίζει ακόμα ο ίδιος, ότι, «το σημαντικότερο είναι ότι πάνω απ’ όλα προβάλουμε το Δήμο μας, την περιοχή μας. Οι άνθρωποι αυτοί έμειναν στο Παρανέστι, χρηματοδότησε το Πράσινο Ταμείο, γύρισαν την περιοχή, πήγαν στα οινοποιεία, δοκίμασαν τα κρασιά της περιοχής και γενικά έζησαν μια εμπειρία. Τους πήγαμε στο Μοναστήρι στα Μετέωρα της Πρασινάδας, τους ξεναγήσαμε στον καταρράκτη της Αγίας Βαρβάρας, στο μοναδικό στην Ελλάδα και παγκόσμια Πελίτι όπου ενημερώθηκαν για την ανταλλαγή σπόρων και αλλού».